Võimsaim relv – kaitse – vedas Kalevit Ventspilsis alt

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo võitis Ventspilsi küll napilt avakohtumises koduväljakul, kuid võõrsil jäädi vastastele kindlalt alla.
Kalev/Cramo võitis Ventspilsi küll napilt avakohtumises koduväljakul, kuid võõrsil jäädi vastastele kindlalt alla. Foto: Toomas Huik

Ha-ha-haa!» kõlas võigas naer üle Ventspilsi korvpallihalli, kui Kalev/Cramo meeskonna esimene rünnak ebaõnnestus. Eilse õhtu jooksul kostis neid kõlavaid naerukraaksatusi tihti. Nende vahele mahtus ka omade tunnustuseks kõlanud: «Jaa! Jaa! Jaa!» Võib tunduda uskumatu, kuid neid hääli tõi kuuldavale umbes 70-aastane vanahärra. Pole kahtlustki, et oma vanaprouast kaaslase keelavaid müksusid mitte millekski pidanud mees on näinud selles saalis palju Ventspilsi meeskonna suuri võite.

Nii mõnelgi korral on kaotajate osas olnud just Eesti klubid, nagu ka eile, kui Balti liiga poolfinaali korduskohtumises mängis Kalev kiiresti maha avamängus saadud kolmepunktilise edu ning jäi kahe mängu kokkuvõttes finaalist kümne punkti kaugusele. Eilne mäng lõppes Kalevi poolt vaadatuna 65:78. Kaotus, nagu ikka Ventspilsis peetud tähtsates kohtumistes.

Seega ei õnnestunud ühelgi Eesti klubil jõuda ilma Baltikumi kolme tugevaima klubita peetud Balti liigas finaali. Kalevil on pronksiseerias võimalik veel püüda kolmandat kohta, mis tegelikult tähendaks siinses regioonis paremuselt alles kuuenda klubi staatust.

«Läbikukkumiseks ei saa Balti liiga hooaega pidada, aga supertulemust ei suutnud me ka teha,» tõdes Kalevi peatreener Alar Varrak, kelle näoilmest võis välja lugeda vaid üht – suurt pettumust. «Vaikselt ikka lootsime võitu või vähemalt finaali pääsemist. Kahju, et see ei õnnestunud, ja eriti kahju on sellest, et üks meie viimase aja viletsaimaid kaitsemänge sattus just poolfinaali.»

Esmaspäeval Tallinnas peetud poolfinaali avavaatuse järel märkis Varrak, et Kalevi edu tugines heale kaitsemängule ning play-off-kohtumises saabki just see mänguelement määravaks. Eile lasti aga enda korvi visata 78 punkti, mida on Varraku hinnangul liiga palju.

«Liiga palju said nad lihtsaid korve,» nentis Kalevi peatreener ja lisas, et ebameeldiva üllatusena noppisid vastased palju punkte korvi alt. Kuni Ventspilsi mängijad üritasid üks ühe vastu mängida, kostitas Bamba Fall neid kulpidega ja sundis rasketele visetele. Liikumiste tulemusena mängiti aga Kalevi korvialune selgelt üle. Kalevi juhendaja hinnangul olid saatuslikud just esimese poolaja korvid. «Ma ei taha hakata kedagi süüdistama, las see jääb meeskonna sisse, kuid kaitses eksisime liiga palju,» lausus Varrak. «Korvi alt korjasid punkte ju ka nende tagumised mängijad. Sealt said nad hoo üles ja seejärel hakkasid ka kolmeseid tabama.»

Esimese mängu järel oli palju juttu teemal, millist rolli hakkab mängima avakohtumisest kõrvale jäänud Ventspilsi kogenud tagamees Sandis Valters. Kuigi ilmselt polnud see nii mõeldud, oli just tema korv üks kohtumise valusamaid. Kolmanda veerandaja lõpu eel oli Kalev vähendanud kaotusseisu seitsmele punktile ning Ventspilsi rünnak oli nurjumas. Valters sai aga maas veerenud palli kätte ja saatis selle kaheksalt meetrilt otse korvi.

«See oli väga valus hetk,» netis Varrak. «Just oli tekkinud tunne, et suudame kaotusseisust välja tulla ja saame vastase kätte. Nüüd said aga nemad sellest korvist uue eneseusu ja publik tuli ka hästi kaasa. Kurb!»

Peale Valtersi lisandumise oli Ventspilsi rünnakutes veel üks muutus – kui esimeses mängus tegi kõige rohkem pahandust ameeriklane Florian Campbell, siis eile oli nende suurim korvikütt tema kaasmaalane Donald Sims 23 punktiga. Kalevil ühtegi nii säravat liidrit polnud, parimana kogus Ty Abbott 12 silma.

Samas pidi Abbott veetma vahepeal aega platsi kõrval, kuna ühes mänguolukorras sai ta löögi vastu nägu ja huulele tekkis suur haav. Näpuvigastus sundis vahepeal pingile ka Gary Wilkinsoni.

«Hooaeg näitas, et me ei saa mingil juhul öelda, nagu poleks see liiga meie jaoks midagi…» tõdes Varrak ja lisas, et peab Balti liigat Eesti klubidele oluliseks. Mõistagi osaleb seal ka meeskondi, kelle mängude korraldamine ja üldine tase viib mainet alla, kuid tervikuna nägi ta viimastel aastatel sära kaotanud turniiris rohkem positiivset. Varrak nõustus ka väitega, et tänavune hooaeg näitas Eesti klubidele koha üsna selgelt kätte.

«Hooaja eel võis ju arvata, et nelja tugevama hulka pääseb lisaks meile ka Rock,» rääkis Varrak. «Suvel sai ju Eesti koondise mängudega üle hulga aja emotsiooni üles ja tundus, et Eesti korvpall pole midagi nii hall. Sellisele suvele võis oodata jätku ka Balti liigas, aga…» Juba täna rassivad kalevlased taas treeningul, sest pühapäeval ootab neid Tallinnas ees Ühisliiga hooaja viimane mäng Astanaga. Selleski kohtumises on kaalul väga palju – võidu korral välditakse oma alagrupi viimast kohta.


Korvpall

Balti liiga

Ventspils – Kalev/Cramo 78:65

Ventspils: Sims 23, Campbell 13, Berzins 11, Meiers 9, Laksa 9, Valters 7, Timma 5, Zakis 1.

Kalev: Abbott 12, Fall 11, Wilkonson 10, Sokk 9, McLeod 9, Škele 7, Elegar 5, Dorbek 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles