Suur ülevaade MM-valikturniirist: mitmed suurriigid raskustes

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa jalgpallikoondis.
Inglismaa jalgpallikoondis. Foto: SCANPIX

2014. aasta jalgpalli MM-valiksari on Euroopas jõudnud umbes poole peale ja paljudel meeskondadel on peetud isegi rohkem kui pooled matšid. Seni on suutnud täiseduga esineda vaid Eestiga ühte alagruppi kuuluv Holland ja Venemaa. Hollandlased on võitnud kõik kuus senipeetud matši, venelased on pidanud neli kohtumist.

Euroopa suurtest jalgpalliriikidest on vast kõige keerulisemas seisus Portugal ja Inglismaa. Portugallased on F-alagrupis kolmandal kohal 11 silmaga, teisel positisioonil oleval Iisraelil on sama arv punkte. Esikohal oleval Venemaal on kirjas 12 silma, kuid neil on Portugalist ja Iisraelist kaks mängu vähem peetud.

Kui vaadata eelseisvaid kohtumisi, siis alagrupi teine koht on Portugali jaoks kindlasti jõukohane, kuna otsustav matš Iisraeliga peetakse koduväljakul.

Keerulises seisus on ka Inglismaa koondis, kes H-alagrupis on kuue matšiga kogunud 12 silma ja on tabelis teisel kohal. Esimest positsiooni hoiab selles grupis Montenegro 14 punktiga. Ühe kohtumise vähem pidanud Poola ja Ukraina on kogunud 8 silma. Viimasest neljast matšist kolm saab Inglismaa pidada küll koduväljakul (kohtutakse Moldova, Montenegro ja Poolaga), kuid septembris seisab lisaks veel ees raske külaskäik Ukrainasse.

MMile tagavad otsepääsme alagruppide võitjad (kokku on üheksa alagruppi). Kaheksa paremat teise koha meeskonda tagavad pääsme play-off'i. Kokku pääseb Euroopast MMile 13 meeskonda.

A-alagrupi tabeliseis: 1. Belgia 16 punkti/6 mängu, 2. Horvaatia 16/6, 3. Serbia 7/6, 4. Wales 6/6, 5. Makedoonia 4/6, 6. Šotimaa 2/6.

A-alagrupis kipub olema kõik selge ning kaks paremat kohta jagavad ülimalt suure tõenäosusega omavahel ära Belgia ja Horvaatia. Seni on meeskonnad omavahel ühe korra mänginud ja siis jäi seis belgaste koduväljakul 1:1. Alagrupi esikohta silmas pidades seisab tõenäoliselt otsustav matš ees 11. oktoobril, kuid omavahel kohtutakse Horvaatias.

B-alagrupp: 1. Itaalia 13 punkti/5 mängu, 2. Bulgaaria 10/6, 3. Tšehhi 8/5, 4. Taani 6/5, 5. Armeenia 3/4, 6. Malta 0/5.

B-alagrupis on Itaalia liikumas oma tavapärases tempos alagrupi võidu suunas. Samas käib tihe heitlus teise koha nimel. Praegu on teisel positsioonil Bulgaaria ja vaid kahe punkti kaugusel on neist ühe matši vähem pidanud Tšehhi. Alahinnata ei tasu ka kuue silmaga neljandal kohal olevat Taanit, kellel on pidada veel kaks matši Armeeniaga ja kaks matši Maltaga.

C-alagrupp: 1. Saksamaa 16 punkti/6 mängu, 2. Austria 8/5, 3. Rootsi 8/4, 4. Iirimaa 8/5, 5. Kasahstan 1/6, 6. Fääri saared 0/4.

C-alagrupis on Saksamaa tegutsenud üsna kindlalt, kui välja jätta kohtumine, kus 4:0 eduseisust viigistati lõpuks Rootsiga 4:4. Senise põhjal tunduvadki olevat sakslased alagrupis suurimad favoriidid ja teise koha nimel heitlevad nii Rootsi, Austria kui ka Iirimaa.

D-alagrupp: 1. Holland 18 punkti/6 mängu, 2. Ungari 11/6, 3. Rumeenia 10/6, 4. Türgi 7/6, 5. Eesti 6/6, 6. Andorra 0/6.

D-alagrupii täiseduga juhtiv Holland võib ennast Euroopa riikidest tõenäoliselt üldse kõige kindlamalt tunda, kuna eelseisvast neljast kohtumisest piisab neile ka kahest võidust, et tagada endale alagrupi esikoht ja otsepääse MM-finaalturniirile. Teise koha nimel tuleb sügisel aga tihe heitlus. Praegu on parimatel positsioonidel Ungari ja Rumeenia, kuid palju ei jää maha ka Türgi. Kogutud punkte kõrvutades võiksid ju omad võimalused olla ka eestlastelgi.

E-alagrupp: 1. Šveits 11 punkti/5 mängu, 2. Albaania 9/5, 3. Island 9/5, 4. Norra 7/5, 5. Küpros 4/5, 6. Sloveenia 3/5.

E-alagrupp on tõenäoliselt Euroopa valiksarjas kõige ühtlasem ning omad võimalused on veel kõigil kuuel meeskonnal. Kindlasti on üllatav, et kahel korral MM-finaalturniiril mänginud Sloveenia on viie matšiga suutnud koguda vaid kolm silma ja sellega ollakse alagrupis viimased. Samas on aga positiivselt üllatanud Albaania ja Island, kes on kogunud mõlemad üheksa silma ja alagrupis jagatakse teist kohta. Kõige kindlamalt on seni esinenud esikohal olev Šveits, kelle ainsaks arvestatavaks tagasilöögiks on olnud viimatine viik Küprosega.

F-alagrupp: 1. Venemaa 12 punkti/4 mängu, 2. Iisrael 11/6, 3. Portugal 11/6, 4. Põhja-Iirimaa 3/5, 5. Aserbaidžaan 3/6, 6. Luksemburg 2/5.

Nagu varasemalt mainitud, siis on Venemaa Euroopas vaid üks kahest koondisest, kes on seni suutnud kõik kohtumised võita. Seni on venelased pidanud vaid neli matši, kuid alagrupis ollakse esimesed. Kaks kohtumist rohkem pidanud Iisrael ja Portugal jäävad maha ühe silmaga. Need kolm meeskonda selgitavad suure tõenäosusega ka edasipääsejad.

G-alagrupp: 1. Bosnia ja Hertsegoviina 13 punkti/5 mängu, 2. Kreeka 10/5, 3. Slovakkia 8/5, 4. Leedu 5/5, 5. Läti 4/5, 6. Liechtenstein 1/5.

Viimastes valiksarjades häid esitusi näidanud, kuid lõpuks finaalturniirilt kõrvale jäänud Bosnia ja Hertsegovina on taas näitamas korralikku taset ja hiljutine 3:1 võit Kreeka üle tõstis nad esikohale peasoosikuks. Lisaks Bosniale ja Hertsegoviinale ning Kreekale võib edasipääsulootusi hellitada ka Slovakkia.

H-alagrupp: 1. Montenegro 14 punkti/6 mängu, 2. Inglismaa 12/6, 3. Poola 8/5, 4. Ukraina 8/5, 5. Moldova 4/6, 6. San Marino 0/6.

H-alagrupp on E-alagrupi kõrval üks tasavägisemaid. Kui E-alagrupis ei saa veel kedagi lõplikult maha kanda, siis H-alagrupis käib heitlus siiski nelja meeskonna vahel. Parimal positsioonil on Montenegro – viimati koduväljakul inglastega viigistanud Montenegro hoiab 14 silmaga esikohta. Teisel kohal on inglased 12 punktiga (ainsad võidud on seni tulnud San Marino ja Moldova üle) ja ühe mängu vähem pidanud Poolal ja Ukrainal on kaheksa silma.

I-alagrupp: 1. Hispaania 11 punkti/5 mängu, 2. Prantsusmaa 10/5, 3. Gruusia 4/5, 4. Valgevene 3/4, 5. Soome 2/3.

Eelmisel nädalal koduväljakul Soome vastu libastunud Hispaania koondis alagrupis eile ohjad taas enda kätte, kui võõrsil alistati 1:0 Prantsusmaa ja tõusti taas esimesele positsioonile. Hispaania ongi nüüd 11 silmaga esikohal ja Prantsusmaa on 10ga teine ning nemad jagavad ülimalt suure tõenäosusega kaks paremat positsiooni – kolmik Gruusia, Valgevene ja Soome ei ole seni suutnud kahele suurele väga tõsist vastupanu osutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles