Kangert ei kipu Astana liidriks: olen veel toores

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert saab mõnikord vabad käed võitu üritada. Mullu Šveitsi velotuuri raskeimal etapil lõppes üritus esikohaga.
Tanel Kangert saab mõnikord vabad käed võitu üritada. Mullu Šveitsi velotuuri raskeimal etapil lõppes üritus esikohaga. Foto: Reuters/ScanPix

Rattaproff Tanel Kangert on praegu tiimile kasulikum staaride väärtusliku abimehena.

Tanel Kangert on kahel järjestikusel mitmepäevasõidul olnud küll Astana rattameeskonna parim, ent tiimi liidrirolli pole ta valmis enda õlule võtma: «Ma ei suuda veel velotuure võita. Astanale olen kasulikum abilisena kui mehena, kes saab kokkuvõttes üheksanda-kümnenda koha.»

Üldiselt läks Baski velotuur nässu, tõdes Kangert. «Kes ei kannatanud külma, kes pelgas vihmamärjal rajal sõita. Mitte mina ei läinud ajapikku paremaks, vaid teised kehvemaks. Kümne sekka ükski meist ei jõudnud, etappi ei võitnud, ülejäänu pole oluline. Mõttetu on toota uudiseid à la Kangert oli 27. kohaga Astana parim. Kui sind esikümnes pole ja sa Pro Touri punkte ei saa, puudub kohal tähtsus ja tähendus.»

Kangert sai Baski võidusõidu eel ülesandeks aidata Astana liidreid. «Jõudsime koos lõputõusuni, sealtmaalt jätkasin omas tempos. Kui ma iga päev liidritega finišini pingutaksin, kuhjuks lõpuks väsimus ja minust poleks viimastel etappidel abi. Mul on oma ülesanne ja kohustus see täita.»

Samas sai Kangert ka oma võimaluse. Eelviimasel etapil, kui Astana esisõitja Jacob Fugl­sang ära vajus: «Olin küll läbi külmunud, aga lõputõusul jätkus jõudu küll ja veel. Paraku sõideti mulle tagarattasse, käiguvahetajasse, aga see on elektrooniline ja äärmiselt tundlik. Hea, et üldse finišisse jõudsin.»

Kas Astana ei peaks taktikat pisut kohendama ja mõnel tuuril Kangerti peale mängima?

«Praegu kindlasti mitte,» teatas Jaan Kirsipuu, üks Astana spordidirektoreist, kes vastutab ka Kangerti eest. «Astanas on tänavu kaks liidrit: kindel esinumber Vincenzo Nibali, kes peab Itaalia velotuuril tegusid tegema, ning Fuglsang, kellele panustatakse Tour de France’il. Ülejäänutele antakse vabad käed vastavalt võimalustele.»

Kirsipuu selgitas, et Baski tuuril läks Fuglsang eelviimasel etapil täispangale, võitu üritama, kuid see tal ebaõnnestus.

«Edasi polnud vahet, mitmenda koha keegi kokkuvõttes saab. Kangert jõudis mägedes vunkida ja oli eraldistardis hea, mis tähendab, et ta vorm liigub Girot arvestades õiges suunas. Itaalia tuur on Astanale vaat et hooaja tähtsaim võistlus ning Kangert väga oluline Nibali abimees.»

Aga ikkagi...

«Kangerti nõrkus on põlved,» rääkis Kirsipuu. «Tema tulevik sõltub sellest, kuivõrd põlved kestma saab. Ega see lihtne ole, sest kulunud kõhred väga ei taastu, kuid äkki ta leiab paranemiseks vahendi. Sinnamaani on keeruline Kangertit tuuril liidriks kergitada. Mis juhtub, kui põlved ühel hetkel järele annavad?»

Põhimõtteliselt oleks Kangertil võimalus siirduda väiksemasse tiimi, kus ta saaks staariseisust nautida, arvas Kirsipuu, kuid leidis, et see poleks hea plaan. «Pisemad tiimid on, nagu on. Esialgu ma talle lahkumist ei soovitaks. Küll Kangert ka Astanas võimaluse saab.»

Kangert nõustus Kirsipuuga: «Esiteks on mul kaks aastat lepingu lõpuni ja iga võidusõit Astanas teeb mind vaid paremaks. Mul on siin kõik tingimused, ole vaid mees ja sõida! Hetkel olen liidrirolli jaoks toores, aga paari aasta pärast vaatame.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles