Saksamaa–Hispaania suur duell klubitandril

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülimalt ühtlase koosseisuga Müncheni Bayerni ridades on tänavu ründeliini liidriks kerkinud Mario Mandžukic, kes on suutnud eelnevatel aastatel hulgaliselt väravaid kõmmutanud Mario Gomezi tõrjuda enda järel teiseks numbriks.
Ülimalt ühtlase koosseisuga Müncheni Bayerni ridades on tänavu ründeliini liidriks kerkinud Mario Mandžukic, kes on suutnud eelnevatel aastatel hulgaliselt väravaid kõmmutanud Mario Gomezi tõrjuda enda järel teiseks numbriks. Foto: SIPA/Scanpix

Täna jooksevad väljakule Müncheni Bayern ja FC Barcelona, homme aga Dortmundi Borussia ja Madridi Real.

Viimasel kolmel jalgpalli tiitlivõistlusel on triumfeerinud Hispaania koondis ja tihti on nende suurimaks konkurendiks olnud Saksamaa tiim, kus tuleb heal tasemel noori mängumehi aina juurde. Nii on ka klubijalgpallis Bundesliga tippmeeskonnad viimasel ajal Meistrite liigas aina enam tooni andmas.

Sel aastal saabki Euroopa tugevaima klubisarja poolfinaalides näha Hispaania ja Saksamaa klubide põnevat duelli. «Tänavu on poolfinaali jõudnud sellised meeskonnad, et mängude eel on põhjendatult kõrged ootused,» tõdes Eesti koondise abitreener Janno Kivisild.

Põnevusetenduste esimene vaatus rullub vaatajate ees lahti täna õhtul, kui endale juba Saksamaa meistri tiitli kindlustanud Müncheni Bayern võtab poolfinaali avakohtumises vastu Euroopa klubijalgpalli viimaste aastate kõlavaima nime FC Barcelona.

Haavatav Barcelona

«Barcelona on sel aastal näidanud oma haavatavust ja ka teised meeskonnad hakkavad aina enam üles leidma nende nõrku kohti. Bayern on tänavu näidanud samas väga südikat, stabiilset ja küpset mängu. Meelevaldselt võiks öelda, et Barcelona eduvõimalusi hindan 51-protsendiliseks ja Bayernil 49-protsendiliseks, kuid see on puhtalt eelnevate saavutuste eest,» märkis Kivisild.

Kui Barcelona on viimasel kuuel aastal alati jõudnud Meistrite liigas poolfinaali ja nelja eelneva hooajaga on võidetud kaks tiitlit, siis Bayern on viimastel aastatel aina võimsamalt samuti esikohta rünnanud. Kolme eelneva hooaja jooksul on kahel korral jõutud finaali, kuid mõlemal juhul on tulnud vastu võtta kaotus. «Tundub, et Bayernile ei piisa enam ainult kodusest edust, ja Euroopas näidatakse ennast heas mõttes näljaselt. Vaadates nende koosseisu ja mängijate vanust, siis tundub nende jaoks kõik soodne,» lisas Kivisild.

Barcelona palli valdav mängustiil on viimastel aastatel pälvinud imetlust, kuid tänavu tundub, et selle vastu leitakse aina enam rohtu. Nii viljelevad Bayern ja Barcelona kodune suurrivaal Madridi Real taktikaliselt mõneti sarnast mängustiili. Mõlemal tegutsevad kaitseliini ees kaks kontrollivat poolkaitsjat, siis on osav mängujuht, teravad ääred ja ees on ohtlik tipuründaja.

«Võrdusmärki Bayerni ja Reali vahele ma ei tõmbaks, kuid neil on sarnaseid jooni,» märkis Kivisild. «Bayern on hästi distsiplineeritud, mobiilne ja äärepoolkaitsjate koha pealt ebastandardne meeskond. Real on samas veel vasturünnakutel ülimalt tugev. Mängijate asetus on neil selline, mis lubab kasutada ääri ja sarnaseid ründajaid.»

Barcelona komistamised ja Bayerni üha võimsam pealetulek ning tõsiasi, et järgmisel hooajal asub nende juhendajaks Pep Guardiola, on paljude arvates tõstatanud ka küsimuse, kas Müncheni klubi võidu korral võiks Euroopa klubijalgpallis alata nende ajajärk.

Domineeriv jalgpall

Saksamaa klubijalgpalli üldisest tasemetõusust annab aimu ka Dortmundi Borussia tänavune suurepärane hoog. Saksamaal kahel eelmisel hooajal meistriks kroonitud ja tänavu hõbedaste autasude suunas liikuv Borussia on Meistrite liiga poolfinaalides võrreldes ülejäänud kolme klubiga (Barcelona, Bayern, Madridi Real) tunduvalt harvem külaline. Viimati mängiti nelja parema seas hooajal 1997/98, kui jäädi alla just Realile. Dortmundi ja Reali esimene duell peetakse kolmapäeval Saksamaal.

«Kui Bayernil on kaitse- ja ründemäng rohkem tasakaalus ja üleminek ühest teise on konservatiivsem, siis Dortmundi esituses on rohkem spontaansust. Võetakse ka rohkem riske, aga nii võib ka näppu lõigata. Siiski on neil võimas ründemäng ja vajalikud persoonid, kes suudavad selle resultaadiks pöörata,» rääkis Kivisild. «Real on jällegi hea kaitsest lähtuv meeskond, kes lööb palju väravaid vasturünnakutest. Kuna esimene mäng on Dortmundis, siis võib Real teadlikult provotseerida Dortmundi võtma rünnakul suuremaid riske.»

Võrreldes eelmise aastaga on poolfinaalis kolm meeskonda samad ja vaid mullu triumfeerinud Londoni Chelseat asendab Dortmundi Borussia. Praegust nelikut vaadates võib eeldada, et ees ootavad ründavat stiili pakkuvad poolfinaalid ja keegi sarnaselt Chelseaga vaevalt mängu lõhkuma hakkab. «Olen 100 protsenti päri, et kõik neli meeskonda on võimelised mängima domineerivat jalgpalli ja suudavad väga kvaliteetselt lahendada kiirrünnakuid,» lisas Kivisild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles