LAVi jooksja tekitas põletava küsimuse – mees või naine?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: SCANPIX

Publiku reaktsioon rääkis enda eest. Polnud mitte mingisugust karjumist, elavnemist ega lippude lehvitamist. Tagasihoidlik aplaus oli kõik, mida Berliini olümpiastaadionile kogunenud 60 000 inimest naiste 800 meetri jooksja Caster Semenyale pakkus.



Lihaselised jalad, mehelik lõuajoon, madal hääl ja teistest naistest hoopis erinev jooksustiil – 18-aastane Semenya on juba alates Berliini saabumisest paljudes põletava küsimuse tekitanud – on ta ikka naine?



See küsimus ei tekkinud üksnes olümpiastaadionile kogunenud inimestel. Küsimused olid ka Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAFi) ametnikel, kes palusid tal sootesti teha. Et teha selgeks, kas ta on mees, naine või hoopis midagi vahepealset.



Isa ei kahtle


Kuna tegemist on väga keerulise testiga, mille tulemust peab paar nädalat ootama, pole vastuseid veel tulnud. Uuring hõlmab günekoloogi, endokrinoloogi, psühholoogi ja sooeksperdi teste. Igatahes eile õhtul riputati Semenyale kuldmedal kaela. Ent kahtlused jäid püsima, küsimused jäid õhku.



Üks mis kindel, Semenya kolmapäevane jooks oli võrreldes teistega sootuks teisest liigast. Teisena finišijoone ületanud keenialanna Janeth Jepkosgei ei mahtunud isegi kaamerasse. Semenya 2,5-sekundiline edu 800 meetri jooksus oli MMi ajaloo suurim.


Ent veelgi suurem oli tähelepanu, mida omistas Semenyale rahvusvaheline meedia.



Kuigi IAAFi esindaja Nick Davies palus ajakirjanikel jooksjat austusega kohelda, tekkisid rahvusvahelisse meediasse kohe halvustavad artiklid. Hoolimata sellest, et Davies rõhutas: «Tegemist on meditsiinilise probleemi, mitte petmisega!»



Semenya ise ajakirjanike küsimustele ei vastanud. Ta jättis vahele ka jooksule järgnenud pressikonverentsi. Lõuna-Aafrika koondise presidendi Leonard Chuene sõnul oli põhjuseks solvumine.



«Ta ei ole teistest lastest erinev. Ta on siiski inimene, kes reageeris juhtunule nagu laps. Kõik oleksid samamoodi teinud. See kõik on lihtsalt niivõrd alandav,» selgitas Chuene. «Meie kaitseme seda tüdrukut! Ma ei lase teda niimoodi alandada. Ta oleks justkui kuriteo sooritanud. Aga tema ainuke kuritegu on see, et ta sündis sellisena, nagu ta sündis.»



Chuene hinnangul pole spekulatsioonidel mingit alust. Ja kui oleks mingisuguseidki tõendeid, siis ei oleks IAAF tohtinud teda üldse rajale lasta. Aga tõendid puuduvad.


«Sealt, kus mina tulen, on inimesed süütud täpselt nii kaua, kui pole tõestatud vastupidist. Mille põhjal tema üle praegu kohut mõistetakse?» kurjustas Chuene ja lisas: «Inimesed arvavad, et me tuleme Aafrika põõsast ja elame nagu loomad. Aga see pole nii.»



Isa väike tüdruk


Ka kõik jooksja lähedased kinnitavad, et tegemist on naisega. Semenya isa Jacob lükkas spekulatsioonid ümber: «Ta on minu väike tüdruk… Mina kasvatasin teda ja ei kahelnud kunagi tema soos. Ta on naine ja ma võin seda miljon korda korrata!»



Tema treeneri Michael Seme sõnul on jooksjat ka Lõuna-Aafrikas välimuse pärast meheks peetud. Kord olevat Semenya tahtnud bensiinijaamas naiste tualettruumi siseneda, aga tankla töötajad takistasid teda, sest pidasid teda meheks.



«Caster vaid naeris selle peale ja küsis, kas ta peab oma püksid maha võtma ja näitama, et ta on naine,» meenutas Seme ja lisas: «Saame aru, et inimestel tekib küsimusi, kuna ta näeb välja nagu mees.»



Lõuna-Aafrika koondise peatreener Phiwe Mlangeni-Tsholetsane rõhutas, et koondis andis Semenya üles naisena. Ja nad tahavad, et see ei muutuks. «Meie südametunnistus on puhas. Meil pole põhjust järeleandmisi teha,» sõnas ta.



Paljude hinnangul on juhtunus süüdi IAAF, kes avalikustas sootesti tegemise. Miks ei hoitud kogu protsessi saladuses? Miks lasti Lõuna-Aafrikas naisena üles kasvanud 18-aastast tüdrukut kogu maailmal alandada? 



Küsimusele, miks ei uuritud Semenya sugu enne MMi, vastas Davies: «Veel kolm nädalat tagasi oli ta meie jaoks tundmatu. Ta jooksis 13 sekundit aeglasemalt kui nüüd ja me ei teadnud temast midagi. Nii lühikese ajaga polnud võimalik testi teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles