Koostöö kuulsa Ajaxiga avab Kalju noortetöös uue lehekülje

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander de Goede (vasakul) ja Kuno Tehva.
Sander de Goede (vasakul) ja Kuno Tehva. Foto: Gertrud Alatare / www.jkkalju.ee

Pühapäeval, kuupäevaga 8. septembris sõlmisid Nõmme Kalju ja Amsterdami Ajax kolmeaastase koostööleppe, millega asutakse Hollandi tippklubi metoodikat ja filosoofiat kasutama ka Eesti meistri noortetöös.

«Kindlasti võib öelda, et Nõmme Kalju noortetöös algab nüüd uus lehekülg. Me oleme üritanud seda lehekülge pöörata juba esimesest hetkest saati, kuid areng võtab aega ning tänaseks on meist saanud Euroopa mõistes tuntud tegija, kellega ollakse valmis rääkima. See annab meile võimaluse teha koostööd Ajaxi suguste klubidega,» selgitas Kalju president Kuno Tehva Eestis esmakordse koostööleppe põhjust.

Ajaxi poolelt külastasid Eestit kaks oma ala täielikku spetsialisti Patrick Ladru ja Sander de Goede, kes andsid Kalju Mängude Majas toimunud pooleteisetunnise presentatsiooni jooksul põhjaliku ülevaate klubi tegevusest noorteakadeemias ning sellest, mida tähendab täpsemalt Nõmme Kalju jaoks koostöö Ajaxiga.

«Presentatsiooniga näitasime, kuidas on üles ehitatud Ajaxi noorteakadeemia,» resümeeris Ajaxi poolelt Ladru. «Samamoodi üritame ka Nõmme Kalju noortestruktuuri üles ehitada, sest kui seda õigesti teha, võib iga jalgpallimaa kasvatada omale andekaid tippmängijaid ning võimalik, et näeme ühel päeval ka Kalju kasvandikku Ajaxi esindusmeeskonna ridades.»

Kalju spordidirektor Sergei Terehhovile jättis esitlus väga hea mulje. «Eelkõige oli see mõeldud treeneritele, kel avanes suurepärane võimalus kohtuda kahe Euroopa suurklubi tipptreeneritega ning küsida nõu ekspertidelt. Väga põhjalikult ja lihtsalt seletati, kuidas programm töötab. Kokku on online-süsteemis umbes 800 harjutust, mis olid vanusegruppide vahel ära jaotatud ning ära olid jagatud ka raskusastmed,» sõnas ta.

Presentatsiooni oli tulnud jälgima ligi sada inimest, kelle seas oli lapsevanemaid, noori jalgpallureid, ajakirjanikke ning eelkõige treenereid Kaljust kui ka mujalt – näiteks võis publiku seas näha kuulamas ka legendaarset Eesti koondislast Mart Poomi.

Presentatsiooni ja lepingu sõlmimise järel andsid Ladru ja de Goede kaks näidistreeningut: U7 ja U13 vanusegruppidele, paistes silma oma pühendumuse, põhjalikkuse ja loomulikult ka huumorimeelega, tuues raskete, kuid huvitavate treeningutega laste nägudele naeratuse. Noored said ülesannetega hakkama ning ka kaugetel külalistel oli põhjust rahuloluks.

Kui Kaljus on hetkel pallimas ligi 600 noormängijat, siis Ajaxis on see number natukene üle 350. Samuti on hea võrdlusnumber Kalju 25 ja Ajaxi 20 noortegruppi. Siiski on Ajaxi akadeemia juba pikalt toiminud ning selle tase tähendab, et sõelale jäävad vaid osavamad ning tippjalgpalluriks saada ihkavad talendikad noored.

Kas see avab Kalju mängijatele ka ukse Hollandisse? «Ma ei vaataks veel nii kaugele, kuid kui mängija on andekas ning ta tase on piisavalt kõrge Ajaxis mängimiseks, siis see võimalus on olemas. Suusõnaline kokkulepe on olemas, et saame näidata oma parimaid mängijaid neile ning samuti käivad meie treenerid seal kursustel,» vastas Kalju noortetöö juht Kristen Viikmäe.

«Meil on mõned partnerid, kes on väikestes riikides suured klubid – nagu näiteks ka Kalju. Islandil teeme koostööd Hafnarfjorduriga, lisaks on meil partnereid näiteks ka Singapuris ja Tais,» rääkis de Goede. «Praegu töötame aga näiteks ka Serie A klubi Cataniaga.»

«Kalju on Eesti mõistes kindlasti tippmeeskond ning kui nad selle süsteemiga jätkavad, siis usun, et tulemusi on näha juba mõne aastaga,» lubas hollandlane. «Klubi juhtidega kohtudes sain aru, et nad on noortetöö koha pealt väga ambitsioonikad ning pühendavad sellele palju.»

Kuidas sa üldse võimalikuks Nõmme Kalju ja Ajaxi koostöö? «See sai võimalikuks meie enda aastate pikkuse töö tulemusena, me oleme ise ehitanud oma klubi üles tasemele, et Ajaxi tasemel, maailma üks parimaid noorteakadeemiaid, julges end siduda Nõmme Kaljuga. See on võtnud palju aega, kuid eks meil neid suhteid ole siin tekkinud teiste klubidegagi ning Ajaxi pakutud programm sobis meile ideaalselt. Ka neil on soov viia oma brändi Hollandist väljapoole ning Kalju on välja valitud Eestist Ajaxi kontseptsiooni esindama. See koostöö on raske töö tulemus,» lausus Tehva.

Nõmme Kalju esimene samm on tutvuda programmiga ning koolitada välja treenerid antud süsteemi kasutama. Planeeritavaks ülemineku kuupäevaks on 1. oktoober.

Samuti ootab Nõmme Kalju kõiki oma jalgpallihuvilisi noori treeningutele, kellele soovitakse anda parim võimalik jalgpalliharidus ning kasvatada välja tipptasemel mängijaid Eesti koondisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles