Väsinud lihased sundisid Veerpalu loobuma tähtsast treeningust

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Karli Saul

Davosis treeningulaagris viibiv Andrus Veerpalu pidi laupäeval tegema tugeva tempo­treeningu, ent koos juba olümpiapaigas viibiva treener Mati­ Alaveriga langetati otsus sellest loobuda. Vancouveri olümpiamängude maratoniks valmistuva mehe lihased olid tõsiseks pingutuseks liiga väsinud.



Alaveri sõnul tegi Veerpalu kuuendal veebruaril tugeva treeningu, see tõmbaski lihased tühjaks. 39-aastane vanameister sõitis väga keerulistes oludes – kraadiklaas näitas paari külmapügalat ja taevast tuli lakkamatult lund juurde.



Vaevatusest andis tunnistust ka neli päeva hiljem tehtud kordustreening. Seejärel otsustasidki aastaid koostööd teinud treener ja õpilane plaani muuta. «Andrus teatas, et kõik märgid näitavad, et pole mõtet punnitada ja õigem on treening ära jätta,» lausus Alaver.



16. veebruaril sõidab Veerpalu Davosist kodusesse Eestisse ning siis on kahekordsel olümpiavõitjal viimane aeg otsustada, millal ta Vancouverisse lendab. Kuigi Alaver seda sajaprotsendiliselt ei kinnitanud, andis ta küllaltki konkreetselt mõista, et teatesõidus pole Eestil mõtet vanameistri panusega arvestada. Kõik on seatud vaid ühele kaardile – olümpia viimasel päeval sõidetavale 50 km ühisstardist klassikasõidule.



Kui Veerpalu tõesti nii otsustab, saavad kodused suusa­fännid näha teda 21. veebruaril Tartu maratonil. Midagi kummalist selles pole, näiteks jaanuaris töötas samasugune valem ideaalselt – vaid nädal pärast Tšehhis sõidetud maratoni näitas ta Otepää MK-etapil head minekut.



Vancouverisse jõuab ta aga vaid kolm päeva enne olümpiastarti. Alaveril oli tuua näide, mis tõestab, et aklimatiseerumise kolmandal päeval ei tohiks miski head võistlust segada. Pealegi poleks tal olümpiaradadel oma stardiks kuigi hea valmistuda.



«Siinsed võistlusrajad on treenimiseks liiga rasked. Kui varem siia tulla, peaks Veerpalule leidma paraja treeninguraja,» selgitas Alaver. «50 km sõit vajab väga spetsiifilist ettevalmistust, see pole 15 või 30 km distants.»



Veerpalu kauaaegne meeskonnakaaslane Jaak Mae, kes olümpial keskendub samuti maratonile, valmistub pisut teisiti. Lisaks olümpiamaratonile kavatseb ta osaleda ka teatesõidus. Alaveri sõnul ei saa Mae enam Veerpalu tegemisi kopeerida, kuna on tänavu osalenud juba kahel maratonil. Tartu maratonil startides võiks ta aga teha endale karuteene. «Osaleda olümpiavõistluse eel kolmel maratonil oleks juba liig,» uskus Mae.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles