Hajameelne starter tekitas laskesuusatamise jälitussõitudes suure segaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanadalane Jean Philippe Leguellec pääses jälitussõidus 30 sekundit varem rajale.
Kanadalane Jean Philippe Leguellec pääses jälitussõidus 30 sekundit varem rajale. Foto: PA Wire / Press Association Images / Scanpix

Vancouveri olümpiamängudel leidis aset järjekordne skandaal – eilsetes laskesuusatamise jälitussõitudes tekkis hajameelse starteri tõttu suur segadus.

Nimelt pääsevad sportlased jälitussõidus rajale vastavalt sprindis saadud kohale. Ehk et kui naiste sprindi võitis Anastassia Kuzmina 1,5 sekundiga Magdalena Neuneri ees, pääses Kuzmina rajale esimesena ning temast 1,5 sekundit hiljem startis Neuner.

Eile oli aga probleeme nii meeste kui naiste jälitussõidus. Naiste seas lasti rootslanna Anna Carin Olofsson-Zidek rajale 14 sekundit hiljem, kui pidanuks ning nii ukrainlanna Valj Semerenko kui ka sakslanna Simone Hauswald pääsesid rajale seitse sekundit hiljem.

Meeste seas aga startis kanadalane Jean Philippe Leguellec 30 sekundit ning ameeriklane Jeremy Teela 22 sekundit varem.

«See oli väga harvanähtav eksimus,» tunnistas Rahvusvahelise Laskesuusatamise Föderatsiooni (IBU) tehniline delegaat Norbert Baier. «Inimene, kes sellel konkreetsel rajal sportlaseid rajale lasi, oli pisut hajameelne.»

Mõlema võistluse ametnikud oli määranud IBU.

Selleks, et starteri eksimused parandada, lahutati Olofsson-Zideki, Semerenko ja Hauswaldi aegadest need sekundid, mis nad kauem stardiväravate taga veetma pidid, Leguellec’i ja Teela lõpuaegadele aga lisati vastavalt 30 ja 22 sekundit.

Baieri sõnul tuleks startereid rohkem treenida, et seesuguseid vigu enam juhtuda ei saaks. Olümpial ei tohiks seda probleemi enam tekkida, kuna ülejäänud võistlustel minnakse rajale 30-sekundiliste intervallidega, viimane võistlus on aga üldse ühisstardist.

Teela oli juhtunust äärmiselt nördinud. «Selliseid asju ei juhtu kunagi,» pahandas ta. «Võib-olla mõnikord saab keegi paar sekundit varem rajale, aga niimoodi, et inimene lastakse 30 sekundit varem minema… sellist asja ei juhtu kunagi.»

Baier avaldas ka, et Rootsi koondis esitas algselt protesti, ent olles vaadanud juhtunu videost üle, võtsid protesti tagasi. Olofsson-Zidek lõpetas jälitussõidu mäletatavasti neljandana.

«Ametnikud vabandasid ja ütlesid, et enam sellist asja ei juhtu,» sõnas Olofsson-Zidek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles