Iluuisutamine on tapetud? Hüpped pole enam määravad

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Pljuštšenko sõitis Vancouverisse kuldmedali järele, kuid pidi leppima hõbedaga.
Jevgeni Pljuštšenko sõitis Vancouverisse kuldmedali järele, kuid pidi leppima hõbedaga. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Pärast olümpia iluuisutamise meeste üksiksõitu jagunevad arvamused kaheks – ühtede hinnangul tapsid kohtunikud oma otsusega iluuisutamise, teiste hinnangul ei koosne see spordiala ainult võimalikult keerulistest hüpetest, loeb ka muu.



Olümpial õigust mõistnud kohtunike seisukoht oli selge – võitjaks tulemiseks on targem sooritada kergemaid hüppeid, ent teha neid absoluutselt puhtalt, ning lisaks panna suuremat rõhku esituse artistlikkusele. Just see tõi olümpiavõidu ameeriklasele Evan Lysacekile. Keerulisemate hüpete abil suurt tagasitulekut üritanud tiitlikaitsja venelane Jevgeni Pljuštšenko jäi napilt teiseks.



«Meeste üksiksõit on muutunud jäätantsuks. Ma ei saa aru, kellele see meeldib,» sajatas pettunud Pljuštšenko pärast võistlust ajakirjanike ette astudes. Treener Aleksei Mišin nimetas aga kohtunike otsust kriminaal­seks. «Iluuisutamine on tagasi eelmises sajandis,» hindas ta.



Tegelikult oli just Pljuštšenko see, kes lõi oma naasmisega Vancouveri olümpia iluuisutamise võistluse ümber sportliku intriigi. Pärast Torinos saavutatud võitu kolm aastat vaid jääetendustes osalenud mees alustas tagasiteed kindlate võitudega Venemaa ja Euroopa meistrivõistlustel. Ning pärast igat võistlust rõhutas ta vaid ühte asja – neljakordset hüpet, mis vahepeal oli meeste iluuisutamisest kadumas.



Pljuštšenko polnud ideaalne


Venelase tulekuga lülitasid selle elemendi oma kavasse veel mõned maailma tipud – olümpial pronksi saanud jaapanlane Daisuke Takahashi, neljanda kohaga leppima pidanud šveitslane Stephane Lambiel ja kaheksas olnud jaapanlane Takahiko Kozuka. Neist vaid Kozuka ja Pljuštšenko said sellega veatult hakkama.



Venelasest superstaar pildus tuld ja tõrva juba pärast lühikava, mille ta küll võitis, ent enda arvates liiga napi vahega Lysaceki ees. Jälle käis jutt neljastest hüpetest ning sellest, et kohtunikud ei kipu neid vääriliselt hindama. Neljapäeva hilisõhtul sai lõplikult selgeks, et kohtunikud ja praegune hindamissüsteem võimaldab võita ka lahjemate hüpetega.



Tegelikult polnud Pljuštšenko esitus ideaalne – ta jäi küll pärast keerulisi hüppeid püsti, ent sugugi mitte kõik maandumised polnud puhtad. Pärast vabakava lõppu jättis ta vähemalt oma olekuga mulje, et usub ikkagi oma võitu. Kui aga tabloole ilmus punktisumma, vajus ta nägu pikaks… Lysacek oli võitnud ülinapi 1,31 punktiga.



Lysaceki kaval kava


Venemaa ajakirjanikud heitsid Pljuštšenkole ette, et ta ei sooritanud oma kavas kolmest hüppest koosnevat kaskaadi, vaid piirdus kahesega. Uisutaja arvates poleks see midagi muutnud. «Siis oleks leitud minu teiseks jätmiseks teine põhjus. Olen uisujuhtidele nagu kont kurgus – räägin pidevalt vajadusest suurendada hüpete tähtsust,» tõdes ta. «Võtan küll teise koha vastu, nagu ka iga teise tulemuse, kuid tunnistan, et olen pettunud.»    



Pljuštšenkole antud madalate hinnete üle ei pahandanud ainult venelased. 1990ndate tähe Elvis Stojko arvates tapsid kohtunikud iluuisutamise, eelistades Lysaceki vabakava Pljuštšenko omale.



«Lysacek uisutas aeglaselt ja ta hüpped ei küündinud tiitlikaitsja Pljuštšenko tehnilise suutlikkuse lähedalegi. Ta ei tohtinuks edastada ka pronksimeest Takahashit,» teatas Stojko. «Kohtunikud tapsid täna öösel iluuisutamise. Lapsed vaatavad seda kava ja näevad: oh, neljast hüpet polegi vaja – teen mõned kaunid pöörded ja olengi olümpiavõitja.»



Aasta enne olümpiatriumfi maailmameistriks tulnud Lysacek on tegelikult karjääri jooksul samuti oma kava neljase hüppega vürtsitanud, ent pärast jalaluu väsimusmurdu pole ta julgenud seda harjutada. «Nautisin neljakordse treenimist ja arvasin, et oluline on seda ka võistlustel alati üritada. Kuni murdsin jala – siis muutus selle treenimine vähem lõbusaks ja pigem hirmutavaks,» selgitas ameeriklane juba pärast lühikava.



Lysacek on asendanud võimsad hüpped osavama uisutamisega. Tema sõnul loeb jääl iga tehtud samm, mitte ainult hüppamine, ning ta ei tahaks Pljuštšenkoga sellel teemal vaielda.



«Olen oma kava kõigi pisiasjade kallal meeletult töötanud ning see on tervik,» rääkis olümpiavõitja. «Kui kõik sõltuks ainult neljasest hüppest, kestaks iga sportlase esinemine vaid kümme sekundit – kas teed selle ära või mitte. Mina pole praegu kehtivaid reegleid välja mõelnud, ma lihtsalt võistlen nende järgi.»


Lysacek kasutaski ära ühe uute reeglite nüansi – kava teises pooles tehtud hüpete eest saab kümme protsenti boonust. Ta tegigi kava esimeses pooles kolm, teises aga viis hüpet.



Pljuštšenko kavas oli vahekord täpselt vastupidi.



Tabloo


Iluuisutamine. Meeste üksiksõit


1. Evan Lysacek


(USA) 257,67 punkti


(lühikavas 90,30; vabakavas 167,37)



2. Jevgeni Pljuštšenko


(Venemaa) 256,36 (90,85; 165,51)



3. Daisuke Takahashi


(Jaapan) 247,23 (90,25; 156,98)



4. Stephane Lambiel (Šveits) 246,72 (84,63; 162,09)


5. Patrick Chan (Kanada) 241,42 (81,12; 160,30)


6. Johnny Weir (USA) 238,87 (82,10; 156,77)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles