Sir Alex Fergusoni mängijakarjäär lõppes fiasko ja salatsemisega

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sir Alex Ferguson
Sir Alex Ferguson Foto: SCANPIX

Sir Alex Ferguson on maailmakuulus jalgpallitreener, kuid vahel kiputakse unustama, et enne oli mees olnud ka üsna kõrgel tasemel ründaja. Tema kunagine hoolealune Frank McGarvey avaldas seni saladuses olnud loo Fergusoni jalgpallurikarjääri viimasest mängust, mis lõppes kiire punase kaardi ja salatsemisega.

Kohe pärast ametliku mängijakarjääri lõppu asus Ferguson tegutsema peatreenerina – lühikest aega juhendas ta East Stirlingshire’i meeskonda, kuid peagi asus ta juba St Mirreni etteotsa.

Ferguson viibis klubiga 1977. aastal Lõuna-Ameerikas tuuril ning sõprusmängus kohtuti Guyana koondisega. St Mirren oli poolajaks 0:1 kaotusseisus ning Ferguson polnud rahul ründajate tööga.

«Robert Torrance ja mina olime ründes ja olime luhta lasknud mitu head võimalust. Bossi jaoks oli sellest küllalt ning ta otsustas poolajal ise platsile tulla ja näidata, kuidas peab väravaid lööma,» rääkis McGarvey Daily Recordile. «Kümme minutit hiljem pääses ta väravavahiga silmitsi, kuid kohtunik vilistas suluseisu. Seejärel sõimas Ferguson inglasest kohtuniku läbi ning sai punase kaardi.»

McGarvey sõnul nõudis Ferguson oma hoolealustelt alati hoiatuskaartide vältimist, kuid oma karjääri viimases mängus sai legendiks kerkinud peatreener ise kõige rumalama punase kaardi.

McGarvey ülesandeks oli Šotimaa meediale tuuri käigust teada anda, kuid klubi keelas tal sellest intsidendist rääkida. «Meile anti juhtnöörid, et sellest ei tohi mitte keegi teada saada. Kui ta (Ferguson) midagi ütles, siis nii ka oli. Keegi ei julenud midagi öelda ning see lugu püsis saladuses.»

Vahejuhtum leidis aset kolm aastat pärast šotlase ametliku mängijakarjääri lõppu. See kohtumine jäi suure tõenäosusega Fergusoni viimaseks.

Samal aastal võitsid Ferguson ja St Mirren Šotimaa esiliiga ning tõusid kõrgseltskonda. Seejärel liitus kuulus treener Aberdeeniga, kellega saavutas edu nii koduliigas kui ka Euroopas. 1986. aastal sai Fergusonist Manchester Unitedi peatreener ning seda ametit pidas ta möödunud hooaja lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles