Jamaica dopinguekspert: vahelejääjad on vaid jäämäe tipp

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asafa Powell.
Asafa Powell. Foto: SCANPIX

Viimase aasta jooksul järgemööda keelatud ainete tarvitamisega vahele jäänud Jamaica kergejõustikutipud kujutavad endast vaid väikest osa riigi dopinguprobleemidest, kinnitab Jamaica kogenuim dopingukontrollija Paul Wright.

Suvel andis positiivse proovi endine 100 meetri maailmarekordimees Asafa Powell, lisaks talle patustasid aasta algul toimunud kodustel meistrivõistlustel keelatud ainetega olümpiamängude hõbemedalist Sherone Simpson, Traves Smikle, Allison Randall ja Demar Robinson. Wrighti sõnul on Jamaical dopingukontroll naeruväärses seisus.

«Ainuüksi selle aasta tulemused on väga kõnekad. Ja ei maksa unustada, et kõik positiivsed proovid peale ühe anti Jamaica antidopingukomisjonile. Probleem on selles, et need anti võistlustel,» lausus Wright BBCle. «See tähendab, et kontrolli kuupäev ja umbkaudne kellaaeg oli mitu kuud ette teada. Aga kui sportlane jääb vahele võistluste ajal tehtud dopingutestil, tähendab see, et ta on põrunud ka IQ-testil!» ei hoidnud Wright end tagasi.

Jamaical läbi viidavad testiprotseduurid said karmi kriitika osaliseks juba mõni aeg tagasi, kui kohaliku antidopingukomisjoni juht Renee Anne Shirley teatas, et Londoni suveolümpiale eelnenud kuue kuu jooksul viisid nad läbi vaid üheainsa võistlusvälise testi. «Arvestades, kui palju positiivseid proove võistluste käigus anti, kardan ma, et tegu on vaid jäämäe tipuga,» märkis Wright.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles