FC Elva tegevjuht: iga klubi liige tuleb kaasata tegevusse

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Liis Treimann / Postimees

FC Elva tegevjuht Marek Naaris ütleb, et Eesti tippklubidega suudetakse konkureerida, kui tegevusse on kaasatud vabatahtlikud spetsialistid. Ta rääkis portaalile jalgpall.ee, et saab pakkuda oma mängijatele palga asemel muid soodustusi ja hüvesid linna ettevõtete teenuste või toodete näol.

13 aastaga, mil klubi on tegutsenud, on kindlasti palju juhtunud. Mis on selle perioodi suurim kordaminek või saavutus?

Suurimaks saavutuseks võib pidada 2005. aasta novembris avatud Elva Gümnaasiumi kunstmuruväljakut ja siia juurde väiksemad projekte, nagu näiteks Pühajärve Põhikooli staadioni uus murukate (2013) ja Palupera miniarena (2013). Oleme nendes piirkondades teinud head koostööd, mille tulemusel sellised võimalused teoks on saanud. Suurimaks kordaminekuks peame ka kohaliku võistkonna arendamist 2008. aasta hooaja lõpust. Olime äsja langenud neljandasse liigasse ja tuli teha totaalseid muudatusi töösse suhtumises. Tänase seisuga on meil täiskasvanute jalgpallis arvestatav treeningprotsess Esiliiga või Esiliiga B taseme jaoks. 

FC Elva numbreid ja statistikat lugedes tekib paratamatult küsimus – kuidas te jõuate?

Nagu öeldakse: «Kes teeb, see jõuab!» Igal aastal võtame järjest rohkem ette ja kaasame enda klubi inimesi ning nende vanemaid töösse. Klubi tegevustes lüüakse kaasa hea meelega. Kui omavalitsused ja ettevõtted suudaksid meie tegevusi rohkem toetada, saaksime üles ehitada veel efektiivsema organisatsiooni. Esialgu tulebki ühel inimesel tegeleda mitme ametiga ja kui leiame appi vabatahtlikke, siis organisatsioon tugevneb. Nii oleme klubi juhtinud viimased aastad.

Kokkuvõte klubi möödunud aastast mahtus mitmekümnele leheküljele. Oli tegus aasta?

Kõige tegusam aasta klubi ajaloos, julgen nii väita. Ei möödunud päevagi, kui midagi ei toimunud, sest kogu aeg olid võistlused, üritused või siis muud tegevused, mida oli vaja teha klubi arendamiseks.

Mis oleks olulisemad märksõnad – vabatahlike kaasamine, kodumängud, harrastatavuse kasv, fännid või midagi muud?

Me suudame Eesti tippklubidega konkureerida, kui tegevusse on kaasatud vabatahtlikud spetsialistid ja pakkudes mängijatele palga asemel muid soodustusi ja hüvesid linna ettevõtete teenuste või toodete näol. Kodumängud on koht, mille korralduses ei tohi teha järeleandmisi – maksku, mis maksab, aga kõik peab olema viimase vindiga ja äge. Me tahame, et esinduse mängijad tunneksid, mille eest nad väljakule jooksevad. Kui sa tõmbad selga FC Elva särgi, siis sa juba tead, et sind ootab platsi ääres 300-400 toetajat. See kütab ikka üles küll. Harrastajate nimel tuleb ka muidugi tööd teha, aga kui sul on igal tasemel võistkonnad, siis jagub mänguaega ja tähelepanu kõigile. Meil on kodumängude turundusrühm, kelle ülesandeks on mõelda ja katsetada erinevaid ideid publiku sidumiseks mängude ja klubiga. Iga aasta laieneb silmaring ja palju abi on sellest ka Eesti Jalgpalli Liidu turundusseminaridest, ühtteist annab kohendada ka Elva inimesteni jõudmiseks.

Kas kunagi võiks esindusmeeskond mängida ka Premium liigas?

Valetaksin, kui ütleksin, et sellesse ei usu. Me soovime, et see koht tuleks läbi meie enda arendatud inimeste ja mängijate. Kogu organisatsiooni ja tase tuleb viia Premium liiga tasemele.

FC Elva naised ja tüdrukud mängisid Rahvaliigas. Kuidas on huvi naistejalgpalli vastu?

Väga palju naisi on tulnud jalgpalli juurde. Esimesest grupist, mis loodi 2009. aastal, on jäänud alles umbes neljandik, aga need inimesed on juba suuremal või vähemal määral klubitöösse kaasatud. Meil on klubi turundusjuhina tegutsemas Eneli Õigus, abitreeneritena tegutsevad Eleri Pastak ja Diana Jesin ning fotograafina Karina Kompus. Neid abilisi tuleb ainult juurde, viimati olid ürituste korraldajatena abis kaks vinget tüdrukut Ketlin ja Marleen – nemad on natuke nooremad, aga nad on saanud ka selle pisiku ja tahavad kaasa lüüa. Aasta alguses asume koostama naiste jalgpalli strateegiat 2014-2017. Hetkel on meil 3-4 gruppi, kus treenivad erinevas vanuses tüdrukud. Tuleb vaadata üle meie võimalused erinevates piirkondades ja panna kokku võistkonnad Eesti meistrivõistlustele ja turniiridele. Elvas oleks meil paar rühma veel, aga talvisel ajal läheb praegu kitsaks. Kõik tuleb omal ajal, kui sellised inimesed klubis töötavad.

Kõigi spordiklubide üks suuremaid muresid on hetkel treenerite tasustamine. Kuidas mõjutab see teid – kui palju on praegu õppemaks ja kas tõstate?

Meie treenerid saavad palka. Hetkel on meie treeningutasu 10-20 eurot kuus, aga see ei ole ka kivist. Klubi areneb ja see nõuab järjest rohkem kulutusi ning vaikselt seda tasu nihutades on kõik sellesse mõistvalt suhtunud. Arvestades hetke spordipoliitikat, siis tänu lapsevanematele ja toetajatele me üldse elame ja saame teha treeneritööd. Tänud selle eest mõistvatele vanematele, kes hoolivad oma laste huvihariduse eest. Riik peaks kuidagi garanteerima, et need maksuprotsendid jõuaksid klubideni ja noortesporti tagasi. See on motiveeriv plaan kõikidele klubidele. Meie FC Elvas mõtleme nii, aga kas teised mõtlevad oma klubi ja seal töötavate inimeste kindlustuse peale? Üks päev jääb treener raskelt haigeks – mis siis saab?

FC Elva E-pood pälvis Tartu Ärinõuandla tunnustuse – kuidas on see projekt käivitunud?

Väga hästi. Olukord kasvas kiiresti ja aprillis oli valmis otsus luua uus juriidiline organisatsioon Global Soccerstore OÜ, mille eesmärgiks sai FC Elvast tekkinud veebipoe viimine globaalsesse keskkonda. Tänasel päeval on sul võimalus tellida ükskõik millisesse maailmanurka! Ettevõtte tegevjuht Eneli Õigus tegeleb selle keskkonna arendamisega igapäevaselt ja meie tegevus on ilma suurema turunduseta jõudnud Rootsi, Soome, Inglismaale, Iirimaale, Ukrainasse ja Baltikumi. Oluline on sellega aidata kaasa FC Elva arengule ja kui kuidagi ei saa, siis tuleb mõelda, kuidas saab asju paremini teha! Soetad omale globalsoccerstore.com lehel toote ja toetad otseselt Eesti jalgpalliklubi arengut. Lisaks me oleme mõelnud ka oma püsiklientide peale ja selle kohta saab infot lähiajal. Soovitan Facebookis Globalsoccerstore meeldivate hulka lisada ja olete kursis erinevate pakkumistega.

Millised ideed ootavad veel realiseerimist?

Ideid on meil kõigil väga palju, eriti suurt eeskuju näitavad Are Altraja ja Margus Ivask, kes vähemal või rohkemal määral osalevad oma põhitegemiste kõrvalt klubi töös. Kõik mõtted või plaanid arutatakse kiirelt e-kirjade teel suheldes ja lähevad ühise meele leidmise järel töösse või planeeritakse järgmistesse perioodidesse. Peamised eesmärgid on Elva kunstmuruväljak ja mõte ka väike sisehall teha talviseks ajaks. Kui need kaks eesmärki täidetud, küll siis jälle ideid juurde tuleb. Klubi keskus on juba praegu visioonina paberil ja vajab projekteerimist. See tuleks renoveeritud kunstmuruväljaku juurde, kus saavad olema kõik vajalikud ruumid töötamiseks, riietumiseks, väike spordipood ja ka jõusaal sportlaste-linnarahva teenindamiseks. Eeskujud pole kaugelt võtta, FC Lootos on sellega hakkama saanud ja nende tulemus on võimas!

Millal saab FC Elva valmis?

Klubi ei saa kunagi valmis. See muutub ajas ja vastavalt inimeste panusele. Hetkel on mul kümme aastat kogemust ja kirjutan selliseid vastuseid. Kümne aasta pärast saame uuesti seda küsida. Nii kaua kui seda veavad Elva patrioodid, siis see klubi on Elva linna jaoks alati olemas ja pühendub piirkonna elukvaliteedi tõstmisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles