Pistoriuse advokaat tunnistajale: kuidas te 177 meetri kaugusele kuulete?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Pistorius koos oma kaitsjatega, vasakul Barry Roux.
Oscar Pistorius koos oma kaitsjatega, vasakul Barry Roux. Foto: SCANPIX

Elukaaslase Reeva Steenkampi tapmises süüdistatava jooksja Oscar Pistoriuse üle peetaval mõrvaprotsessil jätkas tema advokaat Barry Roux täna esimese tunnistaja küsitlemist, üritades tolle väiteid põrmuks teha.

Pistoriuse naaber Michelle Burger väidab, et kuulis jooksutähe majast mõrvaööl karjeid ja seejärel nelja lasku. Täna pidi Burger kinnitama, et ajakirjandusest loetu, nähtu ja kuuldu ei ole tema tunnistust mõjutanud. Burgeri ja Pistoriuse kaitsja Roux' sõnavahetused olid juba eile teravad ning täna jätkus tunnistaja ülekuulamine hommikust saadik samas võtmes.

Burgeri sõnul ärkas ta selle peale, et kuulis naist appi karjumas. Seejärel karjus appi ka mees ning siis kõlas neli püstolilasku, naise karjed jätkusid ning vaibusid seejärel. «Te kuulsite laskude ajal karjeid – kuulsite karjuja hääles hirmu, emotsiooni?» küsis Roux. «Me teame, et Reeva oli vannitoas luku taga. Teame vaieldamatult, et kui tulistati, oli Reeva WCs ja selle uks oli lukus. Kas te tahate öelda, et kuulsite 177 meetri kauguselt karjumist? Ja see oli nii selge, et kuulsite karjuja hääles selget emotsiooni, selget ärevust?»

Lisaks märkis Roux, et Burgeri ja tema abikaasa tunnistused on erakordselt sarnased, otsekui oleks üks teise põhjal kokku pandud. Kaitsja väitel on Burger oma tunnistust meedia andmete põhjal kohendanud, sest esimesel ülekuulamisel ei rääkinud ta politseile, et kuulis karjumist. Lisaks suhtus Roux skeptiliselt väitesse, nagu oleks nii kaugelt võimalik suletud ukse taga oleva inimese hääles hirmu eristada, kutsudes kohust üles eksperimendi korras sündmuspaigale minema ja katsetama, kas see on võimalik.

Burger jäi aga oma sõnade juurde, selgitades, et elab rahulikus piirkonnas järve ääres ning tema toa aknad olid avatud, sest majas puudub konditsioneer. «Sealkandis on väga vaikne. Hääl levib hästi,­» sõnas Burger.

Esimese skandaali on protsessi käigus juba korraldanud ka ajakirjandus, kui Lõuna-Aafrika uudistekanal eNCA News näitas eetris Burgeri fotot. Sama foto on küll ilmunud paljudes ajalehtedes, kuid televisioon lubati protsessi kajastama ainult range klausliga, mille kohaselt tunnistajate nägusid ei tohi ekraanil näidata, kui nad seda ei soovi. «Meedia peab oma käitumist kontrollima. See kohus ei kavatse teid siidkinnastes kohelda,» teatas kohtunik Thokozile Masipa pärast prokuröri vastavasisulist kaebust ajakirjanikele resoluutselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles