2022. aasta jalgpalli MMiks valmistuv Katar kasutab ehitustel Põhja-Koreast pärit orje

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline peaks välja nägema üks 2022. aasta jalgpalli MMi võõrustav areen, mis peaks kerkima Al-Wakrahi.
Selline peaks välja nägema üks 2022. aasta jalgpalli MMi võõrustav areen, mis peaks kerkima Al-Wakrahi. Foto: SCANPIX

Briti ajaleht The Guardian kirjutab, et 2022. aasta jalgpalli MMiks valmistuv Katar kasutab tööjõuna ka Põhja-Koreast pärit inimesi, keda seejuures koheldakse ülimalt halvasti ja paljud jäävad ka palgast ilma.

Tunnistajate kohaselt jätkavad Põhja-Koreast pärit ehitajad tööga ka siis, kui ülejäänud töölised on ehitusplatsilt lahkunud. Põhja-Koreast pärit inimesed Kataris viibides oma töötasu kätte ei saa ning kõik raha läheb riigi arvele. Koju jõudes võivad osad õnnelikud saada teenitud rahast kätte umbes 10 protsenti, kirjutab The Guardian.

«Oleme siin, et teenida oma riigile väärtuslikku välisvaluutat,» tunnistas üks ehitaja.

Põhja-Koreast pärit ehitajad teevad praegu tööd riigi uusimas rajatavas linnas Lusailis. Kui linn saab valmis, siis peaks seal elukoht olema 260 000 inimesele ning selles linnas peaks toimuma ka 2022. aasta jalgpalli MMi finaal. Ajalehe teatel on Põhja-Koreast pärit ehitajad Lusailis tegevad neljal ehitusobjektil. Siiski ei ole täpset kinnitust, kas nad ehitavad ka mõnda MMi jaoks rajatavat staadionit.

«Meie ei saa palka. Raha ei jõua otse töötajateni. See ei puutu üldse minusse, asjaga tegelevad värbajad,» lisas teine tööline. Kokku peaks praegu Kataris ehitustel töötama umbes 3000 Põhja-Koreast pärit inimest.

Endine Põhja-Korea sõjaväelane Kim Joo-il, kes põgenes riigist 2005. aastal, rääkis The Guardianile, et tavaliselt võtab valitsus välismaal töötavate inimeste palgast endale 70 protsenti ja pärast kõikide muude «maksude» tasumist saavad inimesed kätte 10 protsenti teenitud summast.

Samas näiteks Lõuna-Koreast pärit uurijate andmetel võtavad Põhja-Korea valitsejad kõik raha endale ja vaid väga äärmuslike juhtumite korral eraldatakse välismaal tööl käinud inimestele 10 protsenti nende palgast.

Kaastööliste sõnul ei ole Põhja-Koreast pärit ehitajatel üldse raha ning enamasti peavad nad esmavajalike asjade ostmiseks raha lihtsalt laenama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles