FIA rallivaldkonna direktor: pealtvaataja pole õnnetuses mitte kunagi süüdi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju ralli viimasel kiiruskatsel lendas auto pealtvaatajatesse. Hukkusid kaks meest ja naine.
Harju ralli viimasel kiiruskatsel lendas auto pealtvaatajatesse. Hukkusid kaks meest ja naine. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rahvusvahelise Autospordiliidu (FIA) rallivaldkonna direktor Jarmo Mahonen ütles intervjuus autosport.com-ile, et õnnestustes ei tohi mitte kunagi süüdistada pealtvaatajaid. Soomlase rõhutas, et ülimalt oluline on samaaegselt harida nii pealtvaatajaid kui ka rallide korraldajaid.

Argentina rallil sõitis Hayden Paddon publikusse ning kuus inimest viidi haiglasse. Eelmisel nädalavahetusel vapustas rallimaailma õnnetus Harju rallil, kus surma sai kolm pealtvaatajat.

«Argentinas olid pealtvaatajad seal, kus nad ei oleks tohtinud olla,» tunnistas Mahonen. «Tagantjärele pole enam mõtet öelda, et inimesed olid keelatud alal. Korraldajad peavad tagama selle, et inimesed ei pääseks keelatud aladele. Mitte kunagi ei saa veeretada vastutust pealtvaatajate õlgadele.»

Mahonen jätkas: «Peame töötama rohujuure tasandil. Peame kindlustama vajaliku hariduse nii pealtvaatajatele kui korraldajatele. 90 protsenti ohutustööst tehakse ära enne ralli algust. Seda nägime Portugalis, kus korraldajad väärivad tunnustust selle eest, kuidas enne rallit selgitati publikule käitumisreegleid.»

Argentina ralli õnnetuse uurimine veel jätkub. Kui peaks selguma, et korralduses jäi midagi vajaka, siis võivad oodata karmid tagajärjed. «Kohalikud rallide korraldajad vastutavad pealtvaatajate ohutuse eest ning kui leiame selles valdkonnas mingi lünga, siis ei saa me seda tolereerida. Ralli kustutatakse koheselt kalendrist,» lõpetas Mahonen.

Harju rallil toimunud õnnetust uurib Eesti politsei karistusseadustiku paragrahvi 117 alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettearvamatusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles