Legendaarne Jüri Jaanson lõpetas karjääri!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson
Jüri Jaanson Foto: Ants Liigus

Igiliikurina tuntud legendaarne Jüri Jaanson teatas täna karjääri lõpetamisest. 45-aastane mees on Eesti läbi aegade parim sõudja.

 

«Tahan teatada, et lõpetan tegevsportlase karjääri. Usun, et olen nendel 29 aastal, mil tippsporti teinud, kõigile rõõmu valmistanud. Nüüd on aga aeg ümber,» sõnas Jaanson Pärnu Sõudeklubi paadikuuris toimunud lahkumistseremoonial. «Tänan kõiki, kes mind sellel teel aidanud.»

Septembrikuine tervisliku seisundi test oleks vahepeal südameprobleemide käes vaevlenud Jaansonil lubanud siiski jätkata.

«Mõtlesin, et kui olümpial osaleda, siis neljapaadis. Siiski oli viimasel kahel aastal liiga palju hoiatavaid näiteid, mis võinuks uuesti juhtuda. Istunuks neljapaati, võinuks ettevalmistust segada,» arvas Jaanson.

Esimese medali võitis Jaanson ühepaadil 1989. aastal Bledis toimunud maailmameistrivõistlustel, kui mees tõusis poodiumi kolmandale astmele. Järgmisel aastal Tasmaanias toimunud sõudmise maailmameistrivõistlustel võitis ta ühepaadil aga juba kuldmedali. 1995. aasta maailmameistrivõistlustel Tamperes saavutas ta meeste ühepaadi klassis hõbemedali. 2004. aasta Ateena olümpiamängudel võitis ta meeste ühepaadil hõbemedali.

2005. aastal sõitis ta Eesti koondise paarisaeruliste neljapaadis, millega võideti koos Andrei Jämsä, Tõnu Endreksoni ja Leonid Guloviga MMil pronksmedal.

Alates 2007. aastast võistles ta Tõnu Endreksoniga paarisaeruliste kahepaadil ning sai kohe esimesel aastal MMil pronksi. 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel võitis ta meeste paarisaeruliste kahepaadil Endreksoniga hõbemedali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles