Luzgin: sündis ime – Kaia kaotas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esireket Kaia Kanepi pidi esimest korda Fed Cupil kodupubliku ees üksikmängus vastase paremust tunnistama.
Eesti esireket Kaia Kanepi pidi esimest korda Fed Cupil kodupubliku ees üksikmängus vastase paremust tunnistama. Foto: Raigo Pajula

Üksteist aastat tagasi tennise Föderatsiooni karikasarjas debüüdi teinud Eesti esireket Kaia Kanepi polnud koduväljakul mitte ühtegi üksikmängu kaotanud. Kuni eilseni.



Fed Cupi Maailmaliiga II grupis Hispaaniaga kohtunud Eesti jaoks üsnagi otsustavas mängus pidi Kanepi tunnistama hispaanlannade esinumbri Maria Jose Martinez Sanchezi 3:6, 6:4, 6:3 paremust.

Kui avapäeva järel oli seis 1:1 viigis, sõnas Eesti naiskonna kapten Andrei Luzgin, et lootis imet, aga seda ei sündinud, pidades silmas 15-aastase Anett Kontaveiti allajäämist Martinez Sanchezele. «Täna sündis ime – Kaia kaotas,» naljatles ta eile pärast Kanepi ja Martinez Sancheze mängu. «Tegelikult on niimoodi, et kui Kaia mängib hästi, võib ta kahes setis võita, aga kui natuke kehvemini, on seis 50:50. Ta oli Martineze vastu natuke rohkem pinges kui laupäeval Carla Suarez Navarro vastu. Ma ei ütle, et ta halvasti mängis, tal olid omad võimalused, aga seekord läks niimoodi.»

Avaseti võitis Kanepi üsna kindlalt, ent teises jäi kiiresti 0:4 kaotusseisu. Sealt suutis ta järele jõuda 4:5 peale, kuid kaotas siis oma pallingugeimi ja ühtlasi ka seti. «Vahepeal tuli kõik hästi välja, siis jälle ei tulnud,» mõtiskles Kanepi. «Teises setis eksisin võrgu ees nii palju, et vahepeal tundus, et iga minu pallipuude on viga.»

Mängitavad vastased

Otsustavas setis oli Kanepil 3:3 viigiseisul Martinez Sancheze servil kolm murdepalli, aga ta ei suutnud neid ära kasutada ja 28-aastane hispaanlanna võitis kolm järjestikust geimi, kindlustades sisuliselt ka Hispaania matšivõidu. «Kahel murdepallil mängis ta nii hästi, et mul polnud midagi teha, kolmandal eksisin ise, see oli minu kala. Kui ikka ise ei võta, siis ei saa midagi,» möönis Kanepi. «Kindlasti olen pettunud, mulle ei meeldi kaotada.»

Esimesel päeval alistas Kanepi kindlalt 6:3, 6:2 Suarez Navarro, Kontaveit jäi aga 2:6, 0:6 alla Martinez Sanchezele. Eile kaotas Kontaveit 2:6, 2:6 Suarez Navarrole ning paarismängus pidid Maret Ani ja Margit Rüütel tunnistama Nuria Llagostera Vivese ja Anabel Medina Garriguese 6:1, 7:6 (5) paremust, seega sai viiekordne Fed Cupi võitja Hispaania Eestist jagu 4:1.

«Kui seis olnuks 2:2 ja meil polnuks paarismängus mingit võimalustki, siis ma oleks öelnud, et Hispaania oli meie jaoks liiga tugev. Tegelikult olid nad mängitavad,» sõnas Luzgin. «Olen rahul, sest mängijad andsid endast kõik, ma ei saa kellegi kohta midagi pahasti öelda.»

Kontaveit sai suure kogemuse

Enne matši oli peamine küsimus, kes on Eesti teine number ehk kes lisaks Kanepile üksikmänge mängib. Luzgin otsustas anda võimaluse Fed Cupi debüüdi teinud Kontaveitile, ning kuigi Eesti tulevikulootus kaotas mõlemad mängud, kinnitas Luzgin, et ei kahetse oma otsust. «Esimeses kohtumises mängis ta 80 protsenti oma võimetest välja, vahepeal läks ta lihtsalt segadusse, kui punkte kuskilt ei tulnud,» arutles Luzgin. «Kokkuvõttes oli ta tubli ja sai kindlasti väga suure kogemuse.»

Varem Luzgini käe all treeninud, aga veebruarist Märten Tamla näpunäidete järgi harjutav Kontaveit nõustus endise treeneriga. «Mängud läksid ootuspäraselt, tegin kõik, mis suutsin, Suarez Navarro vastu andsin endast sada protsenti,» märkis Kontaveit. «Sain väga erinevate mängijate vastu ennast proovile panna, see andis kindlasti palju kogemusi juurde.»

«Lisaks sain teada, milline tippude tase on ja mida peaksin ise arendama,» lisas ta.

Näiteks eilses kohtumises Suarez Navarroga õnnestus Kontaveitil pikk pallivahetus võita, kuid see pani ta üsna kõvasti hingeldama. «Jälle üks õppetund,» muigas Kontaveit. «Kuna ma pole harjunud nii tihti selliseid pikki punkte mängima, võttis see mul hinge kinni. Naiste füüsiline tase on ikka midagi muud, pean selle kallal tööd tegema»

Põlvevigastuse tõttu vaid paarismängus kaasa teinud pikaaegne Eesti naiskonna liige Maret Ani ei näinud Hispaaniale allajäämises midagi katastroofilist. «Hispaania on väga hea võistkond, me ei saa iga kord üllatada ja võita,» tõdes ta. «Kaia on niigi head tööd teinud ja seni olen saanud teda aidata, kas või ühe mängu võita. Ma ei ütle Anetti kohta midagi halvasti, aga ta on veel noor. Kindlasti on temas sisu, tuleb ainult kõvasti tööd teha.»

Järgmised mängud peab Eesti 16.–17. aprillil, kui võideldakse Maailmaliigasse püsima jäämise nimel. Kus ja kellega mängitakse, selgub kolmapäeval.

Tennis
Fed Cup

Eesti – Hispaania 1:4

• Anett Kontaveit – Maria Jose Martinez Sanchez 2:6, 0:6
• Kaia Kanepi – Carla Suarez Navarro 6:3, 6:2
• Kaia Kanepi – Maria Jose Martinez Sanchez 6:3, 4:6, 3:6
• Anett Kontaveit – Carla Suarez Navarro 2:6, 2:6
• Maret Ani – Margit Rüütel – Nuria Llagostera Vives – Anabel Medina Garrigues 1:6, 6:7 (5)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles