6 võtmehetke, mis tõid Tänakule Sardiinia ralli võidu

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hayden Paddoni sõidueksimus kergitas Ott Tänaku laupäeval liidrikohale.
Hayden Paddoni sõidueksimus kergitas Ott Tänaku laupäeval liidrikohale. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Sardiinia rallil sai otsa Ott Tänaku pikk ootus - karjääri esimene MM-etapi võit on lõpuks käes. Vaatame tagasi kuuele võtmehetkele, mis saarlasele ja kardilugeja Martin Järveojale Jari-Matti Latvala ees 12,3 sekundiga esikoha tõid.

  1. Korsika ralli lörriminek. Alustada tuleb aprillikuust, kus Tänak ka Järveoja lõpetasid Korsika rallil alles 11. kohaga. Sinna kaduma läinud punktid hoidsid meie mehe MMi üldtabelis neljandal kohal ning Sebastien Ogier, Thierry Neuville ja Latvala startisid Sardiinias reedesel võistluspäeval tema ees. Nõnda tolmusel rallil kui Sardiinia teeb iga eessõitja teed natukene puhtamaks ning see ühe auto võrra tagantpoolt startimine andis Tänakule Latvala ees väikese, aga olulise ajaeelise.
  2. Kris Meeke on tänavu vaid ühe ralli avariita läbinud ja see statistika Sardiinias kenamaks ei läinud. Liidrikohta hoidnud põhjaiirlane keeras reedehommikusel viimasel katsel auto katusele ning viga saanud turvapuuri tõttu tal edasi sõita ei lubatud.
  3. Reedesel viimasel, ralli 9. kiiruskatsel, andis Tänak kuuma. Terve pärastlõuna oli ta olnud hädas kahe (loe: harjumuspärasest üks rohkem) varurehviga, mis ta auto tasakaalust välja viis. Aga just õigel hetkel andsid värskemad rattavarjud talle eelise – kuuendana startinud saarlane kerkis ühe katsega mööda nii Latvalast, Östbergist kui avarii teinud Juho Hänninenist ning kindlustas endale laupäevaks väga palju parema (puhtama teega) stardikoha.
  4. 12. kiiruskatse kergitas Tänaku kolmandaks, sest tema ees olnud Thierry Neuville kaotas piduriprobleemide tõttu üle minuti. Lõpparvestust silmas pidades oli veelgi olulisem aga Latvala häda: Mads Östberg peatus keset katset rehvi vahetamiseks. Soomlane jõudis norrakale järgi ja kaotas tolmupilves sõites enda hinnangul 10 sekundit. Kohtunikud aga Latvalaga ei nõustunud ning ajakaotust talle ei kompenseeritud.
  5. Üks katse hiljem tõusis Tänak juba liidriks – esikohta hoidnud Hayden Paddon tegi enda sõnul amatöörliku sõiduvea, rammis teevalli, jõudis küll, üks ratas Hyundai kõrval lohisemas, katse finišisse, ent pidi ülesõidul siiski katkestama.
  6. Tänak läks pühapäevale vastu 24,3-sekundilises eduseisus Latvala ees, aga soomlane sõitis kohe päeva esimesel katsel 5,5 sekundit tagasi. 17. kiiruskatsel näitas Tänak aga, et probleemi ei ole ja võitis 4,4 sekundit kohe tagasi ja kustutas soomlase esikohaunistuse. Latvala tunnistas, et tegi katsel ühe lolli eksimuse, kui suretas oma Yarise mootori välja.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles