Kas Saue jätab hooaja vahele?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalik, et järgmisel aastal Eveli Sauet võistlusradadel ei näe.
Võimalik, et järgmisel aastal Eveli Sauet võistlusradadel ei näe. Foto: Priit Simson

Eelmise nädala lõpus Kaug-Idas Kamtšatkal talihooajale punkti pannud Eesti viimaste aastate parim laskesuusataja Eveli Saue võib järgmise võistlusaasta sootuks vahele jätta.



Eile ennelõunal potsatas ajakirjanike postkasti kutse Saue pressikonverentsile, ent kirjas polnud ühtegi vihjet, mis teemal seal rääkima hakatakse. Postimehele teadaolevalt võib tänavu karjääri ühe stabiilsema hooaja teinud Saue teatada, et võtab vaheaasta.

Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni president Aivar Nigol tunnistas, et sellise mõttega tuli lõppenud hooajal kaheksa korda 20 parema sekka ja kaks korda esikümnesse jõudnud Saue lagedale 8. aprillil peetud alaliidu juhatuse koosolekul.

«Eveli osales seal sportlaste esindajana, tegi lõppenud hooajast kokkuvõtte. Kui koosolek oli läbi, siis ta ütles, et tahab aastat vahele jätta,» meenutas Nigol. «Selline uudis tuli meile kõigile täiesti ootamatult, keegi ei osanud esialgu a-d ega o-d öelda.»

Vaimselt ja füüsiliselt väsinud

Ent miks tahab parimas sportlaseeas, talvel 27-aastaseks saanud Saue aastaks võistluskarussellilt maha astuda? «Ta ütles, et kuna ratas on kogu aeg keerelnud, ta on 15 aastat sportinud, on see kõik teda ära kurnanud ning ta on lihtsalt füüsiliselt ja vaimselt väsinud,» lausus Nigol. «Laskesuusatamises on ta peaaegu kõikidel hoo­aegadel otsast lõpuni võistelnud. Ma ei usu, et Eesti sportlaste seas on väga palju neid, kes on rohkem startinud kui tema, Eveli ei jäta ju ühtegi võistlust vahele.»

Nimelt alustas Saue tõsisema sportlaskarjääriga juba 12-aastasena, olles mitu aastat edukas orienteeruja. Laskesuusatamisega hakkas ta tegelema 17-aastasena ehk ligi kümme aastat tagasi, MK-debüüdi tegi Saue 2002. aastal.

Mäletatavasti oli Saue keerulises seisus ka mullu – päev enne hooaja algust jalaluu murdnud hiidlanna pidi esimesi MK-etappe telekast vaatama, Vancouveri olümpia ja ülejäänud etapid aga midagi väga positiivset ei pakkunud. «Raske on. Ma ei tea veel täpselt, kust ma leian selle sisemise tahtmise või motivatsiooni. Üks asi on see, kui sunnin ennast ja teen selle ära, teine asi on seda teha isu ja tahtmisega,» rääkis Saue aasta tagasi.

Keelitas järele mõtlema

Poolteist nädalat tagasi pärast juhatuse koosolekut Sauele küüti pakkunud Nigol ei salanud, et keelitas tänavusel MMil oma tiitlivõistluste parima tulemuse ehk 12. koha välja sõitnud neiut enne lõpliku otsuse langetamist korralikult järele mõtlema.

«Ütlesin, et ta käiks Venemaal (Kamtšatka kutsetega võistlusel – toim) ära, puhkaks natuke ja mõtleks rahulikult selle peale,» rääkis 2008. aastast laskesuusatamise föderatsiooni presidendina tegutsenud Nigol. «Loomulikult on see tema elu ja tema karjäär, keegi ei saa tema eest midagi otsustada, aga ma andsin talle teada, et kui on vaja mingeid sportimist puudutavaid asju lahendada, siis mõelgu ja öelgu, me püüame aidata.»

On ka võimalik, et lõppenud hooajal MK-sarja üldarvestuses 28. koha saanud Saue ei jäta aastat päris vahele, vaid osaleb valitud võistlustel. Millise otsuse eile Kamtšatkalt Eestisse reisinud ning seetõttu Postimehele tabamatuks jäänud Saue vastu võttis, selgub tänasel pressikonverentsil.

«Loodan, et see uudis on võimalikult positiivne, et ta on saanud selle üle põhjalikult mõelda ja ta ei kao selleks aastaks täiesti ära,» arutles Nigol. «Vastasel juhul me küll õnnelikud poleks, see oleks väga nukker.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles