Sise-MMi pronks Maicel Uibole täiendavat EOK toetust ei too (11)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsmevõistleja Maicel Uibo.
Seitsmevõistleja Maicel Uibo. Foto: HANNAH MCKAY/Reuters/Scanpix

Inglismaal, Birminghamis toimuval sise-MMil seitsmevõistluses pronksmedali võitnud Maicel Uibo ei pääse tulemusega Eesti Olümpiakomitee olümpiaettevalmistustoetuse saajate nimekirja, sest seitsmevõistluse näol pole tegu olümpiaalaga.

EOK toetussüsteemi aluseks on tasemed, mille määravad saavutatud tulemused olümpiaalade tiitlivõistlustel. Näiteks kui Ksenija Balta saavutaks täna sise-MMil kaugushüppes sama tulemuse, mis Uibo eile seitsmevõistluses ehk võidaks pronksmedali, pälviks ta järgmiseks kaheks aastaks A-taseme, mis tähendab igakuist palgafondi 2500 eurot ja ettevalmistustoetust 2200 eurot (lisaks treeneri toetus 1500 eurot).

B-taseme (palgafond 1600 eurot ja ettevalmistustoetus 1400 eurot, lisaks treeneri toetus 1200 eurot) jaoks peaks Balta saavutama tänasel kaugushüppevõistlusel 4.-8. koha. Seda kõike põhjusel on kaugushüpe on erinevalt meeste seitsmevõistlusest olümpiaala ning sisetingimustes saavutatud tulemused lähevad olümpiale kvalifitseerumisel arvesse samaväärselt staadionil hüpatutega.

Hetkel saab Uibo EOK-lt C-taseme toetust (600 eurot) koefitsiendiga 0,66 (kaks toetust on jagatud tema, Tanel Laanmäe ja Tiidrek Nurme peale). Reeglite põhjal võib Uibo maksimaalselt loota personaalse C-taseme toetuse pälvimist (mis on ka väga tõenäoline), ent enamat kehtiv reeglistik ei luba.

Selge olümpia- ja mitteolümpiaalade vahele tõmmatud joon on seotud vajadusega eraldada terad sõkaldest moel, mis oleks juriidiliselt pädev. Muidu saaksid MM- ja EM-medalite eest suuri toetusi nõuda ka väga väikese harrastajaskonnaga spordialade esindajad.

Rahvusvaheliselt Kergejõustikuliidult (IAAF) pälvis Uibo sise-MMi pronksmedali eest 10 000 dollari ehk umbes 8100 euro suuruse auhinnaraha.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles