FC Porto – väike suur meeskond

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Porto tõusis Euroopa liiga võitjaks. Pildil hoiab karikat finaalis 44. minutil võiduvärava löönud Falcao.
FC Porto tõusis Euroopa liiga võitjaks. Pildil hoiab karikat finaalis 44. minutil võiduvärava löönud Falcao. Foto: Reuters/ScanPix

Kolmapäeva hilisõhtul jalgpalli Euroopa liiga võitnud FC Porto on üks imelik klubi – maailmastaare neil pole, kuid ometi saadab neid eurosarjades tihtipeale edu.

«See oli suurepärane tulemus, mistõttu märgatakse meid ka Euroopas. Väärisime võitu,» säras Porto ründaja Hulk pärast finaali, kus alistati teine Portugali klubi Braga 1:0.

Hulki sõnul kuulub Porto Euroopa eliitklubide hulka ning kuna tänavu tuldi ka Portugali meistriks, minnakse järgmisel aastal püüdma Meistrite liigat – kartma ei pea kedagi.

«Uuel hooajal peame võib-olla mängima Barcelona ja Manchester Unitedi vastu ning sellest tulevad kõvad duellid.»

Hulki optimismil on alust, kuna viimastel aastatel on tegemist vägagi arvestatava klubiga.  Kuigi Portugali klubi on ka varem Euroopas autasusid võitnud, on tõeline edu neid saatnud viimasel kümnendil. Legendaarse Jose Mourinho käe all võideti 2003. aastal Euroopa liiga eelkäija UEFA karikasari, aasta hiljem Meistrite liiga.

Siis tuli tiitlites küll paus, kuid selle ajal näidati eurosarjades kõigile hambaid ja tihti langeti väga tasavägise võitluse järel (mullu Meistrite liiga kaheksandikfinaalis esimene mäng võideti Londoni Arsenali vastu, teises häviti, 2009. aasta veerandfinaalis viigistati esmalt Manchester Unitediga, siis kaotati 0:1). Nüüd on Porto jälle Euroopa klubijalgpalli troonil. Võrreldes Meistrite liigaga küll väiksemal, kuid siiski troonil.

Porto fenomen on olnud see, et nad pole kunagi hankinud suuri staare, vaid headest mängijatest kasvatanud suured staarid. Näiteks 2004. aastal Meistrite liiga võitnud meeskonnast liikusid Mourinhoga Londoni Chelseasse Ricardo Carvalho ja Paulo Ferreira. Hiljem läks Chelseasse ka Jose Bosingwa. Maniche maandus seevastu Atletico Madridis ja Deco FC Barcelonas.

Ka tänavusse koosseisu kuulub palju mängijaid, kes võiksid huvi pakkuda igale Euroopa tippklubile. 17 tabamusega kogu turniiri suurim väravakütt, Colombia koondislane Falcao, tema ründepartner Hulk, paremkaitsja Nicolas Ortamendi, keskpoolkaitsja João Moutinho – kõik on jalgpalliturul kuumad nimed, keda sel hooajal ka Portugali meistriks kroonitud klubi sooviks edasi oma ridades näha, et järgmisel hooajal Meistrite liigat rünnata. Püsib lootus, et edukat punti suudetakse koos hoida, kuna vähemalt Falcao on lubanud jääda.

«Loomulikult tahaksin ühel päeval mõnda muud liigat proovida, kuid praegu naudin edu ja mõtlen ainult sellest, kuidas Portoga järgmisel hooajal Meistrite liigas mängime,» kinnitas Falcao.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles