Leok: poolel seljal on nahk maas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok
Tanel Leok Foto: Karli Saul/SCANPIX

«Nägin, et ta kukkus, tuli korraks püsti ja siis enam ei tulnud püsti,» meenutas Karoliina Leok ärevaid hetki, kui tema abikaasa Tanel Leok Inglismaal motokrossi MM-etapil raske avarii tegi.

Pealtnäha väga jube õnnetus juhtus MX1 klassi teises sõidus, kui Billy MacKenzie (Kawasaki) proovis Leokist üle hüpata, ent põrkas maandumisel eestlasega kokku.

TMi tehasemeeskonnas sõitva Leoki abikaasa sõnul oli mehega juhtunud õnnetus üks jubedamaid asju, mis ta elus näinud. «Olin üsna kaugel, täpselt raja vastas, aga nägin kogu aeg, mis toimus,» meenutas Karoliina Leok. «Nägin, et ta kukkus, tuli korraks püsti ja siis ei tulnud enam püsti. Ma ei teagi, mis ma sel hetkel mõtlesin. ­Ootasin kogu aeg, kas ta tõuseb või ei tõuse. Lootsin, et ikka tõuseb püsti.»

Kuigi süda peksis kõvasti ja hinges valitses teadmatus, ei saanud Karoliina Leok kohe mehe juurde tormata – nimelt jälgis ta võistlust koos poegade, pooleteiseaastase Travise ja peatselt neljaseks saava Sebastianiga. «Kahe lapse, käru ja jalgrattaga ei saa ju joosta,» nentis ta. «Pidin ootama, kuni keegi mulle appi tuleb, alles siis sain talle lähemale minna.»


«Kui nägin, et ta liigutab ja on enam-vähem okei, oli ikka päris suur kergendus,» lisas Karoliina Leok.
Inglismaal Winchesteris peetud etapil avasõidus neljanda koha saanud Tanel Leok sõnas kõigepealt talle omase tagasihoidlikkusega muheledes, et midagi hullu ei olnud, ta lihtsalt kukkus. Ent seejärel rääkis täpsemalt, kuidas õnnetus juhtus.

«Üritasin MacKenziest ja Gregory Arandast mööda sõita, peaaegu sain mõlemast ühe kurviga mööda, aga kui kurvi seest lõikasin, ei saanud sellist hoogu üles, et ühte hüpet üle hüpata. See on kõigile teada, et kui niimoodi sealt seest minnakse, siis järgmist hüpet üle ei saa,» selgitas ta.

«Sellega oleks võinud MacKenzie arvestada. Eks ta muidugi seda ka tegi ja proovis seetõttu minust uuesti mööda hüpata, aga ma ei teagi, miks ta sama soone võttis. Proovisin küll hüppele peale minnes talle näidata, et hüppan sissepoole, aga ikka sattusime maandumise ajal kokku. Arvan, et ta ei teinud seda meelega, vahel juhtub selliseid asju ka.»
Pärast õnnetust levis vastakaid arvamusi selle kohta, kas eestlane sai MacKenzie tsikliga vastu selga või mitte. «Ikka sain selja pihta. Võib-olla mitte väga tugevalt, aga naha tõmbas ikka maha,» avaldas Leok, kelle sõnul on tal poolel seljal nahk maas. «Ma ei tea, kas ma otse sain, võib-olla põrkas sadula pealt esiratas vastu selga. Aga igatahes esirattaga sain pihta, lihtsalt vastu maad kukkudes niimoodi nahka maha ei tõmba.»


Mida Eesti parim krossisõitja sel momendil mõtles, kui end selili maast leidis? «Kõigepealt tahtsin vaadata, kuidas asi on, äkki saab jätkata,» lausus Leok, et lootis edasi sõita. «Aga alguses ei saanud korralikult hingata, tõmbas hinge kinni. Ootasin, kuni hingamine tagasi tuleb ja siis vaatasin, et kuidagi valus on, ei saa ikka jätkata.»

Leok proovis alguses omal jõul rajalt lahkuda, ent vajus kössi ja vajas lõpuks ikkagi abi. «Tõusin liiga kiiresti püsti ja sellepärast hakkas pea ringi käima,» selgitas ta. «Teadvust ei kaotanud ma kordagi. Mõnikord võib ju ka diivanilt liiga kiiresti püsti tõustes pea ringi käima hakata.»
Eile pärastlõunal tundis Leok end juba märksa paremini ning oli üsna optimistlik, et ei pea võistluskalendris pausi tegema.

«Inglismaal öeldi haiglas, et pole midagi katki ja kõik peaks korras olema, sain lihtsalt põrutada. Peamiselt said põrutada alaselg ja parempoolne puus, sellepärast on istuda valus, aga muidu tundub juba päris okei,» möönis ta. «Eks nädala pärast ole näha, mis edasi saab, arvan, et peaks sõita saama küll.»
Kuigi õnnetus oli abikaasa ja lähedaste jaoks üsna ehmatav, sõnas Tanel Leok, et krossisõitjate puhul tuleb selliste asjadega lihtsalt arvestada.

«Eks ma olengi arvestanud, samas on Tanel kogu aeg olnud hea ja korralik sõitja, kes tavaliselt väga ei kuku,» tõdes Karoliina Leok. «Ja kui kukub, siis tuleb kohe püsti ja sõidab edasi. Loodan väga, et rohkem selliseid asju ei juhtu.»

Aga kokkuvõttes võib ju öelda, et see oli õnnelik õnnetus? «Ega ükski õnnetus ole hea, aga kui nüüd mõelda, siis on ju kõik õnnetused õnnelikud, kui eluga pääsed,» arvas Tanel Leok.

Sabaluus väike mõra

Eile käis pühapäeval Inglismaal MM-etapil raske kukkumise üle elanud krossisõitja Tanel Leok Belgias oma arsti juures, et teada saada, kas peab mõnda aega võistlemises pausi tegema.

«Tal on sabaluus väike mõra ja verevalum, aga seal musklid kaitsevad selle mõra ära, seega kahe-kolme nädalaga peaks korras olema,» vahendas abikaasa Karoliina Leok arstilt kuuldut.
Seega oli diagnoos optimistlik ja kui kõik kulgeb loodetult, saab Leok juba järgmisel etapil osaleda.

«Nüüd nii kuis valu kannatab, võib Tanel trenni hakata tegema ja järgmisel kolmapäeval tsikliga proovida,» rääkis Karoliina Leok. «Kui kõik on okei, saab ta ka Gaildorfis võistelda.»
Motokrossi MX1 klassi MM-sari jätkub juba järgmisel nädalavahetusel, kui võisteldakse Saksamaal Gaildorfis.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles