Tänak sai õiguse suureks lahinguks

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänakul on põhjust õnnelikult naeratda, Prantsusmaal noppis ta tänavu juba kolmanda võidu.
Ott Tänakul on põhjust õnnelikult naeratda, Prantsusmaal noppis ta tänavu juba kolmanda võidu. Foto: Ray Põder

Ott Tänak võttis Prantsusmaa MM-rallilt maksimumi – teine järjestikune võit SWRC-sarjas tõi ta enne viimast etappi liidrist kõigest kolme punkti kaugusele.



Tänaku jaoks oli tegemist omapärase võistlusega – ta ei pidanud andma endast kõike, et võita, vaid pidi end maksimaal­selt ohjeldama, et kindla liidrina mitte liialt hoogu sattuda ja mõne rumala apsaka tõttu esikohta loovutada.

Prantsusmaal oli Tänakul sisuliselt üks konkurent, sarja üldliider Juho Hänninen. Kuid juba teisel kiiruskatsel kaotas soomlane paar minutit ja sellest hetkest alates käiski Tänakul võitlus vaid iseenda ja rallil valitsevate oludega. Ta tuli oma ülesandega suurepäraselt toime.

«Esimesel päeval riskisin pisut rohkem, laupäeval jälgisin Hännineni tempot, et ta ei muutuks liiga ohtlikuks, pühapäeval sain rahulikumalt sõita,» kirjeldas Tänak võistluse kulgu. «Olud polnud kuigi lihtsad, päris niisama ei tulnud siin midagi. Kiiruskatsete teistkordsel läbimisel oli teel väga palju kruusa.»

Tänak ja kaardilugeja Kuldar Sikk elasid ärevaimad hetked üle laupäeval, kui nende auto tegi rajal spinni. Sarja pressiteenistusele antud intervjuus märkis Tänak, et nad nägid ralli jooksul palju intsidente ja seepärast oli kõige tähtsam mitte liigselt riskeerida. Kõige olulisem oli võtta MM-sarja arvestuses vajalikud punktid.

Tänak tunnistas, et tundis end asfaldil kindlalt – teisiti polnukski ilmselt võimalik teist järjestikust asfaldiralli võitu võtta. Kahe võistlusega on ta Hänninenilt võitnud tagasi 28 punkti. SWRC-sarja maailmameistri tiitel mängitakse välja kolme nädala pärast Hispaanias. Seal sõidetakse esimesel päeval kruusal, kahel viimasel päeval aga taas asfaldil.

Kuna kaks viimast võistlust peeti asfaldil, tuleb Tänakul vahepeal taas kruusal sõitmisega kohaneda. Hea võimalus on selleks eeloleval reedel ja laupäeval, kui ta osaleb Saaremaa rallil. Autoks on tal Ford Focus WRC.
«Ootan seda võistlust huviga. Sellise autoga tahaksid paljud sõita, nüüd on mul endal võimalus selle rooli istuda,» rääkis Tänak.

Prantsusmaal oli õnne WRC-akadeemia sarjas liidrikohal asuval Egon Kauril, kuna lähim jälitaja iirlane Craig Breen tuli lähemale vaid kuue punkti võrra.

Juba Saksamaa võistlus näitas, et asfaldil ei tunne ta end eriti kindlalt. Prantsusmaal selgus, et abi polnud ka vahepeal Itaalias läbitud koolitusest. Juba esimesel päeval jäi ta sõit kolmandal kiiruskatsel pooleli, teisel päeval ta küll jätkas, ent oli lõpuks sunnitud ikkagi katkestama. Seejuures ei küündinud ta oma klassi kiiremate tasemele.

Breen sai küll kuus kiiruskatse võitu ja lisas oma kontole kuus punkti, kuid teisel päeval jäi temagi sõit katki ja rohkem ei õnnestunud tal punkte koguda.

Selleski sarjas on veel sõita vaid üks etapp, Suurbritannia ralli. Selle eel on koos kaardilugeja Erik Lepiksoniga sõitval Kauril Breeni ees 20-punktiline edu. Kindlat tiitlit ja sellega kaasnevat poole miljoni euro suurust stipendiumi järgmiseks hooajaks see aga veel ei taga.

Samal ajal kui eestlased jälgivad hinge kinni pidades omade heitlusi väiksemates klassides, pakub viimaste aastate põnevaimat heitlust ka kuninglik WRC-sari.

Enne kaht viimast etappi on tiitlikaitsjast prantslasel Sebastien Loebil ja soomlasel Mikko Hirvonenil võrdselt 196 punkti, Sebastien Ogier kaotab neile aga vaid kolme silmaga.

Ogier oligi Prantsusmaal kiireim, edestades Miniga sõitnud üllatajat Daniel Sordot 6,3 sekundit.

Kolmandana jõudis finišisse Petter Solberg, ent hiljem selgus, et tema auto oli lubatust neli kilo kergem, ning värvikas norralane diskvalifitseeriti. See tõstis aga kolmandaks Hirvoneni. 

Autoralli MM
Prantsusmaa ralli

1. Sebastien Ogier (Prantsusmaa, Citroën), 2. Daniel Sordo (Hispaania, Mini) +6,3, 3. Mikko Hirvonen (Soome, Ford) +3.26,6, 4. Jari-Matti Latvala (Soome, Ford) +3.30,3.
MM kokku: 1. Sebastien Loeb (Prantsusmaa, Citroën) 196, 2. Hirvonen 196, 3. Ogier 193.
SWRC kokku: 1. Juho Hänninen (Soome, Škoda)108, 2. Ott Tänak (Eesti, Ford) 105, 3. Martin Prokop (Tšehhi, Ford) 91.
WRC-akadeemia kokku: 1. Egon Kaur (Eesti) 92,  2. Craig Breen (Iirimaa) 72, 3. Yeray Lames (Hispaania) 56.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles