Venelased tunnistasid dopingusüüd! WADA võib liikmelisuse taastada

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RUSADA
RUSADA Foto: Eugene Odinokov / Sputnik

Maailma Antidopinguagentuur (WADA) andis rohelise tule Venemaa Antidopinguagentuuri (RUSADA) uuesti tunnustamiseks, lähtudes uurijate soovitusest.

WADA ütles reedel avalduses, et agentuuri reeglite täitmist jälgiv komisjon soovitas, et RUSADA liikmesus taastatakse, kui 20. septembril tuleb kokku WADA täitevkomitee.

RUSADA liikmelisus WADA-s peatati 2015. aastal, kuid nüüdseks on venelased täitnud suure osa rahvusvahelisi nõudmisi. Suurim tüliallikas oli aga McLareni raporti tunnistamine ehk sisuliselt on pidanud Venemaa nentima, et neil oli riiklikult toetatud dopinguprogramm.

«Pakkusime Pyeongchangis juhtivatele Vene ametnikele võimalust koos käia Moskva laboratooriumis, aga tundub, et meie jutt kõlas kurtidele kõrvadele,» rääkis WADA president Craig Reedie kevadel antidopingulaborist, kus hoiustatakse praegugi sadade sportlaste proove, aga mille tegevus on WADA koodeksile mittevastavaks tunnistatud.

«Oleme ühtlasi saatnud Venemaa Uurimiskomiteele neli kirja, et oma abi pakkuda, aga ei ole saanud tagasi ühtegi vastust.»

WADA presidendi sõnul kaotavad idanaabri ametivõimude tahtmatusest enim nende enda sportlased, kelle iga spordiareenil võetud võit on seetõttu kaheldava väärtusega. «Maailm ei usu, et mingi põhjapanev muutus on toimunud. Vaja on tegusid. On aeg selle olukorra muutmiseks. Vastasel juhul kannatab sport ja iga Venemaa võit satub kahtluse alla.»

Nüüd on aga venelased taltunud. WADA uurimiskomisjoni sõnul on Venemaa spordiministeerium süü avalikult omaks võtnud ning täitnud tarvilikud kriteeriumid RUSADA uuesti tunnustamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles