Videod ja fotod: meenuta sünnipäevalaps Tänaku rallivõite

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak Soome ralli poodiumil
Ott Tänak Soome ralli poodiumil Foto: Karli Saul / SCANPIX

Eesti parim rallisõitja Ott Tänak tähistab täna 31. sünnipäeva. Õnnesoovidega liitub ka Postimees, kes meenutab Tänaku senist kuut rallivõitu.

1. Sardiinia ralli 2017

Sardiinia rallil saab otsa Ott Tänaku pikk ootus - karjääri esimene MM-etapi võit oli lõpuks käes.

M-Spordis sõitnud Tänak tõuseb liidriks 13. kiiruskatsel liidriks – esikohta hoidnud Hayden Paddon teeb enda sõnul amatöörliku sõiduvea, rammib teevalli, jõuab küll, üks ratas Hyundai kõrval lohisemas, katse finišisse, ent peab ülesõidul siiski katkestama.

«Mäletan, et sain Sardiinias esimese poodiumikoha. Loodetavasti on see võit esimene paljudest. Tundub, et meil on ümber tugev meeskond. Tundub, et areneme iga ralliga,» rääkis Tänak, kes tähistab võitu merevees.

Ott Tänak Sardiinia ralli võitu tähistamas
Ott Tänak Sardiinia ralli võitu tähistamas Foto: ANDREAS SOLARO / AFP

2. Saksamaa ralli 2017

Esimene asfaldivõit tuleb Saksamaal. «Hea sõit meie poolt terve ralli vältel. Rääkisime Martiniga (kaardilugeja Martin Järveoja – toim), et reedel sai keerulistes olukordades võidule alus pandud, edasi tegelesime juba ralli käigu kontrollimisega.»

Tänak lisab, et on tänuvõlglane eesauto ekipaaži Kuldar Siku ja Martin Kanguri ees. «Need poisid olid minu nädalavahetuse võidu saladus!» 

3. Argentina ralli 2018

Meeskonda vahetanud Tänak jõuab esimese võiduni Toyotas Argentinas. Katsevõitudeni suisa lennanud eestlane teenib uue hüüdnime «Taifuun-Tänak».

«Muidugi on see eriline! Kunagi ei võinud teada, mis tiimivahetusega kaasneb. Aga hea meel on näha, kuidas kõik areneb – auto on juba selline nagu tahan, kogu tiim toetab mind.

Naudin kõike, mis toimub. Võistkond on tohutult vaeva näinud, peame lihtsalt samas vaimus jätkama. Kui sul on enesekindlust, tead, mida auto teeb, ja auto on tugev... Pingutasin kõvasti, see polnud kindlasti lihtne võit!» räägib Tänak pärast punktikatse finišit, mille lõpetab neljandana.

Võitu tähistatakse ka Toyota peakorteris. «Mul on väga hea meel kuulda teisel pool maakera, et Ott Tänak võitis Argentina ralli. Õnnitlen sind esimese Yarise võidu puhul, Ott. Aitäh sulle!» teatas Toyota president Akio Toyoda.

4. Soome ralli 2018

Mis oleks magusam, kui rallivõit tuhandete eestlaste ees. Tänak võtab Soome rallilt jackpoti – esikoht nii ralli üldarvestuses kui ka lisapunkte toonud Power Stage'il. Embus tiimiboss Tommi Mäkinenilt ja Toyota autofirma direktorilt, suudlus abikaasalt ja siis astub meie ralliäss meedia ette. «Ideaalne nädalavahetus!»

Foto: Karli Saul / SCANPIX

Toyota meeskonna pealiku Tommi Mäkineni hinnangul tegi Tänak viimaste aastate kõige tugevama ralli, mida WRC sarjas nähtud on.

«Soome ralli võitmine on igale rallimehele oluline. Kogu nädalavahetuse atmosfäär oli imeline ning paljuski tänu eestlastele, teie lipud olid igal pool. Olen kindel, et Ott on praegu üks õnnelikemaid kutte,» ütles Mäkinen.

5. Saksamaa ralli 2018

Tänak teeb Eesti ralliajalugu: mitte kunagi varem pole ükski Eesti rallisõitja suutnud võidutseda ühel ja samal etapil mitu korda. Nüüd juhtub see Saksamaal, kui Tänak ja Järveoja on võidukad juba teist aastat järjest. Eestlane tunnistab, et pole ühegi võidu nimel veel varem nii kõvasti higistanud.

«Kõige raskem rallivõit, mis mul on kunagi olnud. Kaks päeva surus Sebastien (Ogier) väga kõvasti ja oli väga pingeline võidusõit. Tundsin ise ka survet omajagu, aga õnneks ta tegi laupäeval väikese vea, siis läks omajagu lihtsamaks. Kaks päeva pinget võttis suhteliselt palju energiat.»

Tänak tõusis viie rallivõiduga ühele pulgale oma mentori Markko Märtiniga. Märtinit tervitas ta ka poodiumil. «Markko on mind kannustanud temast paremini sõitma ning on hea tema saavutuseni jõuda!»

6. Türgi ralli 2018

«See lihtsalt pole meie ralli,» kurvastab Tänak pärast Türgi MM-etapi viiendat kiiruskatset, kui kaotab kiireimatele järjekordsed 20 sekundit ja leiab end paremusjärjestuses üheksandalt kohalt.

Kaks päeva hiljem peab ta neid sõnu sööma, sest Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ulatab poodiumi kõrgeimal astmel seisnud saarlasele suure võitjatrofee.

Kuigi Toyota ei ole Türgi ralli kõige kiirem auto, suudab Tänak targalt sõites suuremaid probleeme vältida ning kolmanda järjestikuse etapivõidu võtta. Eestlased saavad kingituseks ka reisi luksusjahiga. 

«Algusest saati teadsime, et tegu pole ralliga, kus võidab kõige kiirem sõitja, vaid tuleb olla kõige targem,» kommenteerib Tänak ja kiidab tiimitööd.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles