Video: Kes saab andeka teivashüppaja endale – Austraalia või Prantsusmaa?

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sasha Zoya
Sasha Zoya Foto: Instagram

Alles 16-aastane Sasha Zhoya hüppas hiljuti Austraalia meistrivõistlustel teivast 5.56 ning tegi ajalugu, sest mitte keegi maailmas pole temavanuselt sellise tulemuseni küündinud – isegi mitte viimase aja suurimaks imelapseks tituleeritud, Armand Duplantis.

Lisaks teivashüppele on Zhoya ka andekas sprinter, kes läbis omaealiste 110 meetrit tõkkeid vastu tuult lausa 13,05-ga ning võitis 200 meetri jooksu ajaga 21,18. Veebruaris jooksis ta aga 60m meetrit tõkkeid 7,48, korrates sellega nii omaealiste maailmarekordit kui ka Prantsuse noorte rekordit. Videot jooksust võib näha siit:

«Zhoya andekus on justkui teisest maailmast. Nüüd paistab juba nii, et ta võib saavutada mida iganes,» arvas 2004. aasta Ateena olümpial Austraalia 4x400m teatenelikus hõbeda võitnud John Steffensen.

Tähelepanu väärib seegi, et Zhoya omavanuste maailmatippmark jääb vaid viie sentimeetriga alla sügisel toimuva Doha MMi normatiivist, samas kui noormees ise peab veel mõned aastad kosuma, enne kui teda juunioriks nimetada saab.

Zhoya on sündinud Austraalias Perthis ning elanud rohelisel mandril kogu oma elu. Kuna aga tema ema on prantslane, on tal kuni detsembrini aega mõelda, kas ta soovib tuleva aasta juunioride MMil – ja võimalik, et ka Tokio OMil – esindada Austraaliat või Prantsusmaad.

Noormees ise lubas raske otsuse hiljemalt aasta lõpuks ära teha. «Pean end austraallaseks, aga vaatame, kuidas need asjad arenevad. See olukord tekitab juba stressi, sest ehkki püüan sellele praegu mitte mõelda, meenub see mulle ikka iga 30 sekundi järel,» kurtis Zhoya väljaandele Sydney Morning Herald.

Zhoya tahab saada kergejõustikus suureks nimeks ning peab 100 ja 200m maailmarekordimeest Usain Bolti enda eeskujuks.

«Kõik pole usainboltid, aga olen valmis tegema tõsiselt tööd, et saada võimalikust parimaks Sasha Zhoyaks,» ütles noormees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles