Ville Arike: Pilk Kalev/Cramo koosseisule - VTB Ühisliigas läheb raskeks

Ville Arike
, reporter
Copy
BC Kalev/Cramo meeskond teisipäevaõhtusel treeningul.
BC Kalev/Cramo meeskond teisipäevaõhtusel treeningul. Foto: Joosep Pank

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond sõlmis lepingu 23-aastase ameeriklasest keskmängija Zach Smithiga, tosin mängumeest on nüüd paigas ja klubi kodulehe teatel alustatakse selle koosseisuga hooaega.

Kuidas hinnata Kalevi tänavust värbamisprotsessi? Täpsemalt: kuidas hinnata VTB Ühisliigas mängimise vaatevinklist lähtudes? Meeskonna nimekirja kuulub koguni kaheksa eestlast ja «kõigest» neli välismaalast. Viimastel aastatel on Kalevi probleem olnud pigem selles, et kõik soovitavad eestlased ei kipu tiimiga liituma, mõnigi mees otsib töökohta pigem välismaalt ning seetõttu tuleb paratamatult täita tühjaks jäävad kohad võõrjõuga. Nüüd toodi terve rida kadunud poegi tagasi kodumaale.

Need on Kreeka esiliigas mänginud Sten-Timmu Sokk ja Martin Paasoja, Euroliiga klubist Vitoria Baskonia saadi laenule Sander Raieste, pärast mõne kuu pikkust Tenerife kliima nautimist naasis Tallinna Janari Jõesaar. Tinglikult võib lisada Tanel Kurbase, kes liitus Kaleviga mulluse hooaja keskel pärast pettumust valmistanud kuid Poolas.

Kevadel järjekordselt Eesti meistritiitli võitnud koosseisust jätkavad peale Kurbase Martin Dorbek, Kristjan Kitsing ja kapten Kristjan Kangur. Välismaalastest löödi lisaks Smithi käed tagameeste Antino Jacksoni ja Aigars Škele ning tsentri Dwight Colebyga.

Eestlastele panustamine pole kindlasti asi, mille üle Kalevi pöidlahoidjad nuriseda võiksid. On ju alati kurdetud, et kui värvatakse liiga palju välismaalasi ja omad platsile ei pääse, siis pole, kellele kaasa elada. Nüüd seda muret ei tule.

Kalevis saab võimaluse meie noore põlvkonna üks huvitavamaid kujusid, koondisemängudega südameid võitnud Raieste. Samuti parimasse mängijaikka jõudnud Paasoja ja Jõesaar. Usutavasti pole ka ülejäänud viisik öelnud veel oma viimast sõna.

Ehkki välisjõududest on eestlastest huvilised küllalt hästi ja lätlasest peatreener Roberts Štelmahers peensusteni kursis Škele võimetega, tundub teda ja kolme ookeanitagust täiendust hinnates, et Arnett Moultrie kaliibriga tsentrit või Chavaughn Lewise-Ivan Almeida tüüpi vastaste kaitse murdjat praegu koosseisus pole. VTB liiga perspektiivi vaagides tuleb esimesel pilgul tõdeda, et pigem läheb seal raskeks, kui mitte väga raskeks.

Ridu täiendavad jõudsalt mitte ainult Ühisliiga viis tippklubi, vaid ka Venemaa järgmise ešeloni tiimid. Teekond suure eesmärgi ehk play-off’i jõudmiseni muutub eeloleval hooajal kindlasti varasemaga võrreldes kääänulisemaks. Küll võib uskuda, et hooaja käigus toob Kalev lisajõudu, sellele vihjas ka Štelmahers kolmapäevases Postimehes ilmunud intervjuus.

Mängijate valik näitab, et Kalev tahab eeldatavalt mängida kiiret ja publikule atraktiivset korvpalli. Ühisliigas esikümnesse jõudmiseks peavad arenguredelil järgmise sammu astuma aga mitte ainult võõrleegionärid, vaid kindlasti ka keegi oma meestest. Ent mis eesti korvpallihuvilisel selle vastu saaks olla!?

Pealik Štelmahers on end näidanud treenerina, kes suudab ka väiksema eelarve ja tagasihoidlikuma koosseisuga seltskonnast pigistada maksimumi. 2016. aastal viis ta Valmiera meeskonna Läti meistriks sealsete suurte Ventspilsi ja Riia VEFi ees. Tulemuslikult töötas ta ka kahel perioodil Ventspilsis.

Korvpallis loetakse tibusid kevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles