Iraani valitsus käskis oma judokal MMi poolfinaal kaotada

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Saeid Mollaei pärast poolfinaali kaotust.
Saeid Mollaei pärast poolfinaali kaotust. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Iraani judomaadleja Saeid Mollaei palub varjupaika, sest Iraani võimud ähvardasid möödunud nädalal Jaapanis lõppenud MMi ajal tema perekonnale liiga teha.

Endine maailmameister ning kuni 81 kilogrammi kaaluvate meeste judo maailma edetabeli esinumber Mollaei esines Jaapanis peetud MMil hästi ning oli finaali kursil. Väga hästi võistles teises tabelipooles ka Iisraeli maadleja Sagi Muki. Kõik märgid näitasid, et just need kaks meest selgitavad finaalis maailmameistri.

Paraku on Iraani valitsus keelanud oma sportlastel Iisraeli sportlastega mõõtu võtta. Kuigi maikuus allkirjastas Iraani olümpiakomitee dokumendi, millega lubati oma sportlaste diskrimineerimine lõpetada, polnud sellest midagi tolku.

Enne oma kolmanda ringi matši venelasest olümpiavõitja Hasan Halmurzajeviga sai Mollaei Iraani spordiministeeriumist telefonikõne, kus tal kästi turniir pooleli jätta, et vältida võimalikku Iraani ja Iisraeli vastasseisu. Telefoni teises otsas oli Iraani spordiministri asetäitja Davar Zani, kes muuhulgas olla ähvardanud Mollaei perekonnale haiget teha.

Rahvusvahelise judoliidu täitevkomitee liikme Abdullo Muradovi sõnul oli Mollaei pärast telefonikõnet šokis. «Olin terve päeva koos temaga. Eskortisin teda igale poole ja olin talle tõlgi eest. Nägin tema silmis hirmu ja pisaraid. Ta oli täiesti abitu.»

Mollaei jätkas võitlust, kuni...

Mollaei kohtus seejärel rahvusvahelise judoliidu presidendi Marius Vizeriga, kes avaldas Iraani judomaadlejale toetust. Mollaei jätkas hoolimata ähvardustest turniiri ning jõudis poolfinaali.

Enne poolfinaali lähenes soojendusalas talle aga üks Iraani saatkonnast kohale tulnud delegaat. Seejärel helistas talle Iraani olümpiakomitee president Reza Salehi Amiri, kes hoiatas sportlast, et Iraani julgeolekuteenistus viibib praegu tema vanemate maja juures.

Mollaei maadles teises poolfinaalis pärast seda, kui Iisraeli sportlane Muki oli endale esimeses poolfinaalis juba võidu kindlustanud. Kuigi Mollaei tuli matile, polnud ta seal enam tema ise. Eelmisel aastal MM-tiitli võitnud sportlane isegi ei üritanud heiteid teha ning kaotas matši lisaajal belglasele Matthias Casse’ile.

Pronksimatšis läks Mollaei vastamisi maailma 29. numbri Luka Maisuradzega, kuid oli taaskord passiivne ning jäi Gruusia maadlejale alla.

Gruusia maadleja Luka Maisuradze (valges) tähistab pronksimatši võitu Saeid Mollaei üle.
Gruusia maadleja Luka Maisuradze (valges) tähistab pronksimatši võitu Saeid Mollaei üle. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Pärast MMil kogetut otsustas Mollaei avalikult rääkida, mis tema peas toimub: «Võiksin täna olla maailmameister. Olen selleks nii palju vaeva näinud. Alistasin olümpiavõitja ja paljud teised tugevad maadlejad. Kuid minu riigis kehtivate reeglite järgi ei tohtinud ma Iisraeli sportlasega maadelda.

Sain valitsuselt telefonikõne, kus mul keelati matile tulla. Kui küsisin, miks, öeldi, et selline on seadus. Neil, kes seadust ei järgi, tekib aga probleem. Kartsin oma perekonna pärast ning kaotasin poolfinaali. Pronksimatšis andsin endast kõigest 10 protsenti. Ma olen võitleja ja tahan võidelda igal võimalusel, aga minu riik ei luba seda. Ma olen sportlane, mitte poliitik. Ma tahan minna olümpiale ja tulla olümpiavõitjaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles