Conor McGregoriga treeningsaali jaganud eestlane: tegelikult on ta suure südamega mees

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Gunnar Nelson, Mardo Männimägi ja Conor McGregor 2015. aastal treeninglaagris.
Gunnar Nelson, Mardo Männimägi ja Conor McGregor 2015. aastal treeninglaagris. Foto: Facebook

Vabavõitluse kuningas Conor McGregor naaseb ööl vastu pühapäeva MMA-puuri, kui läheb vastamisi ameeriklase Donald Cerronega. Nelja aasta eest õnnestus koos McGregoriga treenida Eesti 16-kordsel jiu-jitsu meistril Mardo Männimägil, kes meenutab Iirimaa vabavõitlejat ainult positiivsete sõnadega.

Männimägi alustas võitlussportlase karjääri kohalikul tasandil, vallutas seejärel Baltikumi, siis Skandinaavia ning 2014. aastal juba Euroopa, tulles Vana Maailma meistriks. Kuna Eestis puudus Brasiilia jiu-jitsu alaliit, vajas Männimägi maailmakarika etappidel võistlemiseks alternatiivi. Abikäe ulatas Iirimaa, kelle litsentsi all ta võistelda sai.

Kuna Männimägi oli rahvusvahelisel tasemel edukas, teenis ta 2015. aastal kutse John Kavanaghi veetavasse Straight Blast Gym Ireland akadeemiasse treeninglaagrisse, kus ta jagas treeningmatti UFC tasemel võistelnud Ryan Halli, Gunnar Nelsoni ning ala suurima superstaari McGregor.

Kuigi Männimägi läks sinna jiu-jitsut harjutama, pakkus Kavanagh talle võimalust osaleda ka MMA treeningul. «Ta ütles, et enamus võitlejatest annaks sellise võimaluse eest pea,» meenutas pakkumise vastu võtnud 35-aastane Männimägi.

Nädala kestnud treeninglaagris eestlane McGregoriga vastamisi ei läinud, kuid puutus temaga tihedalt kokku. «Ta oli esimene, kes treeningsaali jõudis, ja viimane, kes sealt lahkus. Ta oli pedant, kes käis trennis vihikuga. Tema vasak käsi pole juhuslikult nii tugev, ta on sellega väga palju tööd teinud. Ta töötas kogu aeg oma nõrkade kohtadega ja oli väga detailitäpne,» kirjeldas Männimägi.

McGregor on suure südamega mees

Võitlusspordis on tavapärane, et suurte matšide eel loobitakse suuri sõnu. McGregor on läinud ka füüsiliseks, sest ründas 2018. aasta aprillis Habib Nurmagomedovit ja teisi UFC võitlejaid vedanud bussi. Viis kuud hiljem läksid McGregor ja Nurmagomedov MMA-puuris vastamisi. Neljandas raundis teenis alistusega võidu Nurmagomedov. Pärast matši läks kähmluseks ka meeste kaaskondade vahel.

«Kui inimese valupunkti puutud, siis võib ta halvasti käituda. Ma ei ütle, et olen jubedalt Conori poolt, aga ta on ka inimene. Paraku tuleb end selles spordis müüa. Mõned uudised temast on inetud, aga me ei olnud koha peal ega tea täpselt, mis juhtuda võis. Selge on see, et väga suur osa sellest on turundus,» lausus Männimägi.

«Mina tunnen teda kui meest, kes peab alati oma sõnast kinni. Ma ei nimetaks tema vahepealset perioodi allakäiguks. Tšempioniks tulla on üks asi, kuid tšempion olla hoopis teine. Fännid tahavad alati midagi enamat. Mäletan, et kui ise pidevalt võitsin, sain kiitvaid kommentaare. Aga kui jäin korra teiseks, küsiti kohe, mis nüüd juhtus. Arvan, et tal oli sama asi, aga nii palju suuremate panustega. Tegelikult on ta suure südamega inimene,» spekuleeris Männimägi.

Ööl vastu pühapäeva kohtub 31-aastane McGregor (21-4) endast neli aastat vanema Donald Cerronega (36-13). Männimägi ennustab võitjaks McGregorit, kelle matše vaadates tal alati pulss kiiremini lööma hakkab. «Cerronel on ohtlikud jalalöögid, aga Conor usun, et Conori vasak käsi leiab jälle enda koha ehk juhtub see, mis eelnevaltki palju kordi juhtunud on. Cerrone on muidugi Conori vasakust käest teadlik ning ei jookse sinna otsa, aga usun, et Conor ikkagi võidab.»

Kuidas võiks jätkuda McGregori karjäär pärast matši Cerronega? «Minu arvamus on, et ta oleks pidanud juba pärast topelttiitlit (McGregor on tulnud UFC meistriks kahes erinevas kaalukategoorias – toim) loobuma. Kindlasti teeb ta väga väärika matši ja teenib hea rahasumma. Minu jaoks on kõige hullem, kui võitleja jääb areenile kümneks või enamaks aastaks. Usun, et ta teeb võib-olla veel ühe matši ja siis loobub.»

Poks on nagu jalgpall

Üldisemalt võitlusspordist rääkides lausus eestlane, et enam pole kaugel aeg, mil võitlusspordi kuninglikuks alaks peetakse MMA-d, mitte poksi. «See on aja küsimus. Revolutsioon toimus tegelikult juba umbes viis aastat tagasi. Seda on näha, et poksist liigub raha MMA-sse,» sõnas ta.

Mis eristab poksi ja MMA-d? «Kui MMA on võitlus, siis poks on nagu jalgpall. Nad on arvestanud, et keegi ei tohi neid maha viia. MMA on aga väga sarnane reaalse võitlusega ja inimestele meeldib see gladiaatori värk. Poks on tegelikult ilus sport – teineteise lugemine, ruumi tajumine jne –, kuid reegliteta võitluses poks sind ei aita. Kui poksijate vastu maadlusvõtet kasutada, kukuksid nad nagu puud metsas.»

Männimägi jätkab vaikselt ka enda sportlaskarjääri. Kuigi ta pole viimased kolm aastat jiu-jitsuga enam nii tõsiselt tegelenud, on tal kindel eesmärk – tulla 20-kordseks Eesti meistriks. Eesmärgist lahutab teda neli meistritiitlit. Karjääri jooksul on eestlane pidanud 500 jiu-jitsu matši, millest on kaotanud kõigest 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles