Ajalugu teinud kergejõustiku olümpiavõitjale määrati nelja-aastane võistluskeeld

Henry Lääne
Copy
Rio olümpiapoodium. Ruth Jebet on keskel.
Rio olümpiapoodium. Ruth Jebet on keskel. Foto: JOHANNES EISELE/AFP

2016. aastal Rio olümpial naiste 3000 m takistusjooksus kuldmedali võitnud Ruth Jebet jäi vahele dopinguga ning talle määrati nelja-aastane võistluskeeld.

23-aastane atleet sündis Keenias, kuid hakkas 16-aastaselt esindama Bahreini. Brasiilias sai temast esimene selle riigi sportlane, kes on võitnud olümpiamängudelt kuldmedali.

Jebet jäi dopinguga vahele küll juba 2017. aasta lõpus, kuid sai nelja-aastase võistluskeelu alles sel nädalal. See kestab 2022. aasta 18. veebruarini, lisaks tühistati tema tulemused vahemikus 01.12.2017–18.02.2018.

«Kui kellegi esitus tundub mõnikord liiga hea, et olla tõsi, siis nii ka on,» kirjutas sotsiaalmeedias Jebeti konkurent Emma Coburn, kes võitis Rios pronksi. Ameeriklanna lisas, et ehkki ta pole kibestunud, kaotasid paljud sportlased Aafrikast pärit jooksja dopingu kasutamise tõttu raha, kuna Jebet lõpetas võistlustel neist eespool.

Sealjuures usub Coburn, et Jebet tarbis keelatud aineid ka Rios. Häbistatud kergejõustikutäht jäi vahele EPOga, mis on kõige levinum veredopingu viis. Selle süstimine aitab hemoglobiinitasemel tõusta, mis tuleb omakorda kasuks vastupidavusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles