Briti meedia: kümnendi suurim spordipettus, FIA president sõlmis Ferrariga salajase diili

Postimees Sport
Copy
FIA president Jean Todt.
FIA president Jean Todt. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

Briti meedia andmetel sõlmis Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) president Jean Todt Ferrari vormel 1 tiimiga salajase kokkuleppe, mis lubas neil eelmisel hooajal kasutada reeglitevastast mootorit. 

Pikki aastaid Ferraris tegevdirektorina töötanud Todt on viimase kümnendi tegutsenud FIA presidendi kohal. Daily Mail avaldas uudise, milles süüdistatakse 74-aastast prantslast räiges korruptsioonis. 

Väidetavalt on nende kätte sattunud kiri, kus Todt kinnitab salajase diili sõlmimist Ferrariga. Daily Mail nimetab seda kümnendi suurimaks spordipettuseks. 

Sündmused hakkasid hargnema eelmisel nädalal, mil seitse võistkonda avaldasid muret Ferrari mulluse hooaja mootori pärast. Arvati, et kütuse pealevool ei toimu reeglitepäraselt, millega saavutatakse kiiruse eelis. 

Tiimid panid bossidele teele 21 küsimust, milles õigust taga nõuti. «Meil oli kolm võimalust: juhtum sulgeda, tuua see rahvusvahelise kohtu ette või sõlmida kokkulepe. Säärased otsused langesid lauale ja on FIA presidendi otsustada. Need vastavad kõigile õigus- ja distsiplinaarreeglitele,» teatas Todt ümmarguselt. 

Väidetavalt konsulteeris ta ka vormel 1 sarja tegevdirektori Chase Careyga. Neist viimane ütles, et varasematest kokkulepetest Ferrariga ei tea ta midagi, ent FIAt ja Todti usaldatakse. Muide, autoliidu president andis mõista, et kuulus Itaalia vormelitiim tõepoolest eksis mullu reeglite vastu, ent ta ei täpsustanud. 

Vihased tiimid saatsid Todtile uue kirja, kus nõutakse vastust erinevatele küsimustele, mis puudutavad lepingu läbipaistvust ja eelmise hooaja väidetavaid möödalaskmisi. Autoliidu president selgitas, et Ferrari nõusolekuta ei tohi nad midagi avalikustada. 

Mainekas vormelitiim eitab kõiki süüdistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles