Kiirabile appi läinud kangelaslik Itaalia koondislane: kui inimesed vaid näeks, mis haiglates toimub

Henry Lääne
Copy
Maxime Mbanda.
Maxime Mbanda. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP

Itaalia ragbikoondislane Maxime Mbanda ei istu koroonaviiruse ajal käed rüpes. 27-aastane mehemürakas tegutseb Põhja-Itaalias kiirabis autojuhina. Ta näeb ränka vaeva koos Parma vabatahtliku organisatsiooniga Kollane Rist.

Kui spordimaailm pidi koroonaviiruse tõttu seiskuma, mõtles Mbanda, kuidas saaks ta ühiskonnale kasuks olla, isegi kui tal pole meditsiiniharidust ega -oskusi.

«Leidsin Kollase Risti, mis aitas vanainimestele vedada ravimeid ja toitu. Paar päeva hiljem hakkasin viima nakatunuid ühest haiglast teise,» rääkis Mbanda AFP-le.

Koroonaviirus on Itaalias, eeskätt riigis põhjaosas, levinud kulutulena ning Mbanda sõnul on olukord kohutav. «Näen igas vanuses inimesi ventilaatorite all ning arste ja õdesid, kes töötavad 20-22 tundi päevas. Nad ei jõua magadagi.

Kui inimesed näeksid seda, mis mulle haiglatest vastu vaatab, poleks toidupoodides enam järjekordi. Nad mõtleksid mitu korda, enne kui kodust lahkuvad.»

Mbanda peab patsientidele etendama ka psühholoogi, kuna mõni neist pole kunagi näinud kedagi suremas. Ta toob näiteks oma esimese patsiendi, keda ta ühest haiglast teise viis: «Ta rääkis, et jõudis haiglasse, kuna tema naaber suri. Arstide hoole all olles hukkus tema palatis kaks naist.»

Ragbimees alustas vabatahtlikuna kümme päeva tagasi ega pole puhanud ühtegi päeva. Ta teeb tööd 12 kuni 13 tundi päevas ning korrutab endale, et ta ei tohi olla väsinud.

Meelekindel Mbanda lubas, et tema ei anna mitte mingil juhul alla. «Kuniks mul on jõudu, jätkan vabatahtlikuna. Kuniks kriis jätkub, jään siia.»

Itaalias on viimastel ametlikel andmetel koroonaviirusse nakatunud 53 578 inimest, kellest on surnud 4825. Üheski riigis pole nii palju hukkunuid kui Itaalias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles