Norra suusaliit kaotas suursponsori ja koondab 96 inimest

Postimees Sport
Copy
Norra murdmasuusatajad on olnud viimastel hooaegadel üliedukad. Sageli on nopitud koguni kolmikvõite. Heidi Weng (vasakul), Therse Johaug (keskel), Ingvild Flugstad Østberg  (paremal).
Norra murdmasuusatajad on olnud viimastel hooaegadel üliedukad. Sageli on nopitud koguni kolmikvõite. Heidi Weng (vasakul), Therse Johaug (keskel), Ingvild Flugstad Østberg (paremal). Foto: TT NEWS AGENCY/via REUTERS

Norra suusaliit on koroonakriisi tõttu kaotanud juba 2,6 miljonit eurot ning sunnitud koondama 96 inimest (osad ka ajutiselt). Lisaks teatas suusaliidu üks suursponsoreid, et lõpetab alaliidu toetamise.

Lisaks 2,6 miljoni euro suurusele saamata jäänud tulule on küsimärgi alla sattunud ka 1,7 miljonit eurot muud raha, sealhulgas sponsortoetused. Näiteks on ehitusfirma Veidekee juba teatanud sponsorluse lõpetamisest. 

Veidekke näol oli tegemist Norra suusatamise pikaaegse toetajaga, kes panustas palju just ala regionaalsesse arendamisse. Ehitusfirma toetussumma polnud avalik, aga murdmaasuusatamise alajuhi Espen Bjevrigu sõnul oli toetus märkimisväärne.

Norra suusaliit on lisaks A-koondisele jaganud riigi viide regiooni, kuhu on moodustatud kohalikud keskused. Kokku kuulub säärastesse üksustesse ligi 50 suusatajat ning iga piirkondliku keskuse eelarve on ligi 85 000 eurot aastas. Selle eest makstakse näiteks treenerite ja hooldemeeste palku. 

Suusaliidu suursponsori kadumise tõttu ähvardab aga senine süsteem kokku kukkuda. «Hetkel otsime mudelit, mis laseks regionaalsetel keskustel ka tulevikus toimida. Momendil meil lahendust pole. Praeguses seisus on keeruline neid üksuseid edasi rahastada,» rääkis alajuht Bjervig NRKle.

Regionaalsetest tiimidest on viimaste aastatel Norra A-koondisse jõudnud näiteks Håvard Solås Taugbøl ja Martin Løwstrøm Nyenget.

«Kui Veidekeet ei suudeta asendada, on see väga suur kaotus Norra murdmaasuusatamisele. Kui mitte katastroof. Nende toetus on lubanud paljudel suusatajatel, kes A-koondisse ei mahu, jätkata treenimist ja võistelda MK-etappidel,» selgitas Taugbøl sponsori kaotust NRKle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles