Planeeritav reeglimuudatus paneks Norra suusatamisele suure põntsu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Therese Johaug ja Heidi Weng pääseksid MK-etappidel starti ilmselt ka pärast reeglimuudatust, kuid mitmed norralased jääksid siiski ukse taha.
Therese Johaug ja Heidi Weng pääseksid MK-etappidel starti ilmselt ka pärast reeglimuudatust, kuid mitmed norralased jääksid siiski ukse taha. Foto: AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) kogunes sel nädalal videosilla teel, et arutada murdmaasuusatamise järgmist hooaega ning sellega seotud potentsiaalseid muudatusi. 

Ühe teemana oli laual ettepanek, mis näeks ette MK-etappide korraldajamaade koondiste suuruste kärpimist. Kui siiani on korraldajad saanud koos nn rahvusliku grupiga koduvõistlustel nii meeste kui ka naiste konkurentsis välja panna 15 suusatajat, siis uue reegli kohaselt kahaneks see number 10+2 peale. Kaks lisakohta peaksid sealjuures kuuluma U23 vanuseklassi sportlastele.   

Too ettepanek on norralastes aga palju pahameelt tekitanud. Nende esindaja MK-sarja korralduskomitees Age Skinstad on muudatusele kategooriliselt vastu, kuna leiab, et sellisel juhul ei pääseks enam riigi teine ešelon lihtsalt enam starti. 

Sama leiab ka Norra rahvusringhäälingu suusaekspert Torgeir Björn: «Minu silmis oleks see Norra suusatamise jaoks täiesti brutaalne. See tähendab, et nõelasilm, kust tuleks MK-sarja jõudmiseks läbi pugeda, muutuks veelgi ahtamaks.»

Samas mõistab ta, miks teised riigid ettepankut pooldavad. «Ilmselt on see tõepoolest vajalik, et muuta murdmasuusatamine taas rahvusvaheliselt põnevamaks,» sõnab ta. 

Kõige markantsemalt on probleem esile tulnud Holmenkolleni suusamaratonil, kust paljud suusatajad ei taha enam lihtsalt osa võtta. Seda sellepärast, et Norras on iga rajale pääsenu vähemalt esikahekümne potentsiaaliga suusamees, mistõttu on MK-punktide ja seeläbi auhinnarahade teenimine tunduvalt keerulisem.   

Postimees kirjutas Holmenkolleni MK-etapist ja selle tulevikust pikemalt märtsi alguses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles