Naiste finaal selgitab uue esireketi

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Šarapova ei hoidnud pärast finaalikoha kindlustamist emotsioone tagasi.
Maria Šarapova ei hoidnud pärast finaalikoha kindlustamist emotsioone tagasi. Foto: AP/Scanpix

Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste naiste üksikmängu finaalis pole mängus ainult turniirivõit ja uhke karikas, vaid ka edetabeli esikoht.



Uue edetabelijuhi selgitavad laupäeval peetavas finaalis valgevenelanna Victoria Azarenka ja venelanna Maria Šarapova.

4. asetatud Šarapova ja praegu edetabeli teisel real paiknev tšehhitar Petra Kvitova pakkusid poolfinaalis põnevusmängu. Mulluse Wimbledoni finaali korduses sai Šarapova magusa revanši, alistades Kvitova kaks tundi ja 12 minutit kestnud kohtumises 6:2, 3:6, 6:4.

Võit oli venelannale emotsionaalselt nii tähtis, et tõi pisarad silma. «Mängisin tüdrukuga, kellel on viimasel ajal olnud ridamisi häid tulemusi ning kellele olen hiljuti paar korda kaotanud. Tahtsin nii väga võita,» tunnistas Šarapova.

Šarapova on Austraalia lahtistel varem kahel korral finaalis mänginud – 2007. aastal kaotas ta Serena Williamsile, kuid 2008. aastal alistas Ana Ivanovici. Nelja aasta tagune võit Melbourne’is on ühtlasi viimane kord, kui Šarapova suure slämmi turniiri võitis.

«See tähendab minu jaoks nii palju, et siin jälle finaali jõudsin, eriti arvestades, et viimastel aastatel olen siin üsna varakult kaotanud,» lausus Šarapova. «Petral oli kolmandas setis nii palju võimalusi, aga ma lihtsalt ei andnud alla.»

Kvitova nentis, et kuna tal oli rohkelt murdevõimalusi, lootis ta finaali jõuda. «Muidugi olen pettunud, võitlesin kõvasti ja ei mingit tulemust,» tõdes ta. «Olen praegu kurb, aga see läheb üle, sest kui ma nüüd turniirile tagasi vaatan, oli see ju väga hea, jõudsin esimest korda Austraalia lahtistel poolfinaali. Pealegi, Maria mängis väga hästi.»

Finaalis läheb Šarapova vastamisi Azarenkaga, kes jõudis esimest korda suure slämmi turniiri finaali, alistades 6:4, 1:6, 6:3 tiitlikaitsja Kim Clijstersi. Kusjuures, ka see poolfinaal kestus kaks tundi ja 12 minutit.

Pärast mängu viimaseks jäänud punkti vajus Azarenka väljakule, suutmata uskuda, et jõudis finaali. «Tundsin, et mu käed kaaluvad 200 kilo ja keha umbes 1000 kilo ning kõik värises,» üritas ta hiljem teda vallanud emotsioone kirjeldada. «See oli nii suur kergendus, ma ei suutnud uskuda, et mäng ongi läbi, tahtsin lihtsalt nutma hakata.»

Azarenka pole sel hooajal kaotanud ühtegi mängu, olles teeninud 11 järjestikust võitu.
Clijstersi jaoks oli tõenäoliselt tegemist viimase etteastega Austraalia lahtistel, kuna ta kavatseb käimasoleva hooaja järel reketi lõplikult varna riputada.

Azarenka ja Šarapova omavaheliste mängude seis on 3:3 viigis, kuid vaid kahel korral on nad kohtunud finaalmatšis ning siis on Azarenka võitnud kahes setis. Samas on homne mäng Šarapovale kuues suure slämmi finaal, Azarenkale alles esimene.

«Mängisin ka Petraga tema elu esimeses suure slämmi finaalis ja ta mängis imeliselt, see ei mõjutanud teda, et ta oli uudses olukorras,» arutles Šarapova. «Seega, pole väga vahet, et Victoria pole varem nii kaugele jõudnud, ta on võitnud teisi suuremaid turniire ja tal on küllaga kogemusi. Ta on pikka aega tahtnud sellele tasemele jõuda, usun, et ta mängib finaalis väga hästi.»

Eile selgus ka esimene meeste üksikmängu finalist, kui klassikalises vastasseisus alistas edetabeli teine number Rafael Nadal 6:7 (5), 6:2, 7:6 (5), 6:4 kolmandana asetatud Roger Federeri. Kohtumine kestis kolm tundi ja 42 minutit.

«Rogeriga on alati au mängida, see oli fantastiline matš,» sõnas Nadal.

Nadali jaoks on tegemist teise Austraalia lahtiste finaaliga, viimati jõudis ta sama kaugele 2009. aastal ning siis ta ka võitis, alistades samuti Federeri.

Nadali finaalivastase selgitavad täna maailma esireket ja tiitlikaitsja Novak Djokovic ning
4. paigutatud Andy Murray.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles