Inimkatse: Amsterdami staadionile lubatakse tuhanded fännid, et uurida koroonaviiruse levikut

Karl Mihkel Eller
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Hollandi jalgpallikoondis alustab MM-valiksarja järgmisel nädalal, võõrustades Amsterdami Cruyff Arenal Läti koondist. Eriliseks teeb kohtumise seik, et rangete turvameetmete all lubatakse tribüünidele maksimaalselt 5000 pealtvaatajat.

Oluline on märkida, et Amsterdami Ajaxi kodustaadion mahutab tavapärastes tingimustes 55 000 inimest ehk praegu lubatakse areenile alla 10 protsendi maksimaalsest pealtvaatajate hulgast.

Kasutusel on meetmed, mis peaksid koroonaviiruse levikut tõkestama. Näiteks teevad pealtvaatajad koroona kiirteste ja kasutavad mobiilirakendust.

Cruyff Arena Amsterdamis.
Cruyff Arena Amsterdamis. Foto: Matthias Koch/imago/Matthias Koch/Scanpix

Lisaks on fännid jagatud erinevatesse nn uuringumullidesse. Igaühes keskendutakse viiruse levimise erinevatele aspektidele. Uuritakse, kuidas levivad aerosoolid köhimisel, aevastamisel, hingamisel ja karjumisel. Gruppidesse jagatud fännid istuvad staadionil erinevalt, mõned lähestikku, teised hajutatult.

Uuringutulemused peaksid andma arusaama, kuidas muuta ohutumaks suvel toimuv jalgpalli EM. «Soovitud tulemused võivad kiirendada protsessi, et staadionitele pääseks rohkem inimesi juba käimasoleva hooaja lõppfaasis, aga ka suvisel EM-finaalturniiril,» kirjutas Hollandi jalgpalliliit oma kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles