Suri Läti juurtega ujumise suurkuju (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
John Konrads (paremal).
John Konrads (paremal). Foto: /AP

Austraalia spordielu tabas valus kaotus, sest 78-aastaselt lahkus elavate seast legendaarne ujuja John Konrads.

Konrads oli tõeline lapstalent. Ta võitis 1960. aastal peetud Rooma olümpiamängudelt kuldmedali, olles ise ainult 17-aastane. Kui tänapäeval ei tundu selline saavutus just eriti võimas, siis 20. sajandi keskpaigas oli see väga eriline. Lisaks suutis ta Roomast noppida veel kaks pronksmedalit.

Ujumise ajalukku läheb Konrads tõeliselt rasvaste tähtedega, kuna ta suutis kokku püstitata lausa 26 maailmarekordit.

1942. aastal Lätis sündinud ujuja vanemad kolisid Austraaliasse, kui Konrads oli ainult seitsmeaastane. Sündides kandis ta eesnime Janis, kuid Austraalias muutis ta selle hiljem brittidele suupärasemaks ehk Johniks.

«John Konrads oli 1950ndatel ja 60ndatel ujumise sensatsioon. Karjääri jooksul suutis ta püstitada koguni 26 maailmarekordit ja ta kuulus Austraalia spordi kuulsuste halli. Temast jääb maha suur ja kauakestev pärand,» sõnas John Bestrand, Austraalia spordi kuulsuste halli president.

1984. aastal külastasid Läti juurtega Austraalia ujuja kodu vargad, kes viisid minema 16 autasu, teiste seas ka olümpiakulla. Röövitud auhinnad tulid päevavalgele alles, 25 aastat hiljem, ameerika kollektsionääri kogust, kes oli autasud soetanud internetioksjonil.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles