Ameeriklased kardavad, et venelased ei tegutse Valijeva dopingujuhtumis ausalt (1)

Christopher Krutto
Copy
Kamila Valijeva.
Kamila Valijeva. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Scanpix

USA olümpiakomitee juht Sarah Hirshland kahtleb, kas venelased tegutsevad 16-aastase iluuisutaja Kamila Valijeva dopingujuhtumis ausalt.

Valijeva ümber kerkis dopinguskandaal Pekingi olümpia ajal, kui selgus, et ta oli möödunud aasta detsembris andnud positiivse dopinguproovi. Juhtumit uurib Venemaa antidopinguagentuur (RUSADA), kuid Hirshlandi sõnul ei pruugita seda teha ausalt.

Tema sõnul suurendas seda kahtlust Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnavõtt, kus ta astus Valijeva kaitseks välja. «Sellist täiuslikkust ei saa saavutada ebaausalt, lisaainete ja manipulatsioonidega. Teame väga hästi, et sellised ained pole iluuisutamises vajalikud,» ütles Putin oma kõnes.

«Kui sa näed Putinit Valijevat kaitsmas, siis tuleb endalt küsida, et kui ta kaitseb Valijevat isegi enne, kui protsess on lõppenud, siis kuidas saame olla kindlad, et seda ei mõjutata,» küsis Hirshland intervjuus Washington Postile.

Võistkondlikus võistluses venelaste järel teiseks jäänud ameeriklased loodavad endiselt kulda kaela saada ja Hirshland jätkab selle nimel pingutamist. 

RUSADA-le on antud Valijeva juhtumi uurimiseks kuus kuud ja ametlikuks lõpptähtajaks on 8. august. Lõpliku lahenduse võib juhtum saada alles järgmisel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles