Ukrainas pakutakse jalgpalliga jätkamiseks nii Meistrite liiga formaati kui ka välismaal mängimist

Toimetas Ville Arike
Copy
Ukraina jalgpallijuht Hrõhori Surkis (ees vasakul) 2016. aasta Euroopa liiga finaalmängul.
Ukraina jalgpallijuht Hrõhori Surkis (ees vasakul) 2016. aasta Euroopa liiga finaalmängul. Foto: imago sportfotodienst/Scanpix

Hooaja 2021/22 Ukraina jalgpallimeistrivõistlused jäeti pooleli, kuid suvel tahetakse alustada järgmise hooajaga ning sealsed vutijuhid mõtisklevad, kuidas jätkuva sõja tingimustes ikkagi võistelda.

Portaali segodnya.ua hinnangul on sõjaolukorras Ukraina territooriumil mängimine sisuliselt võimatu. Klubidele meeldib kõige enam idee meistrivõistluste pidamisest mõne teise riigi pinnal. Selle idee suurimad pooldajad on tippklubid Donetski Šahtar ja Kiievi Dõnamo, samuti Dnipro meeskond. Mängida võiks nende hinnangul Türgis, kus tingimused elamiseks ja mängimiseks oleksid sobivaimad.

Teistele klubidele võib aga takistuseks saada kõhnem rahakott, sest pikaks ajaks mõnda teise riiki kolimise korral kulud igal juhul suurenevad. Samas räägitakse võimalusest, et Ukraina klubidele tulevad rahaliselt appi maailma ja Euroopa jalgpalliliidud FIFA ja UEFA.

Ent leidub ka teistsuguseid mõtteid. Ukraina jalgpalliliidu ja Kiievi Dõnamo endine president Hrõhori Surkis pakkus välja mitu varianti. «Kui sõjaline vastasseis teravneb, tuleb jalgpallimajandus ilmselt konserveerida. aga kui sõja intensiivsus väheneb, tuleb kasutusele võtta teised algoritmid. Siis saaks kõigis liigades viia läbi täisväärtuslikud võistlused.

Madalamasse liigasse ei tohiks viia kedagi, vastupidi, pigem tõsta kõrgemasse. Las meistriliigas olla 18 või 20 klubi!» pakkus Surkis.

Ta meenutas, et riigi esimene tšempionaat aastal 1992 peeti nimelt 20 meeskonnaga, kes jagati kahte alagruppi ning võitjad kohtusid finaalis, ning küsis, miks mitte teha sama nüüdki?

«Kui meistrivõistlused aga tuleks pidada võimalikult lühikese aja jooksul, võib kasutada Meistrite liiga põhimõtet, moodustada väikesed alagrupid ning viia võistlus kompaktselt läbi näiteks Lääne-Ukraina linnades ja Kiievis. Paremad pääseksid play-offi,» lisas kogenud jalgpallijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles