Kell kukub: kes Eesti kümnevõistlejatest lendavad EMile?

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Teoorias on Rooma EMi pilet olemas nii Johannes Ermil, Karel Tilgal kui ka Janek Õiglasel. Ent praktikas vajab see veel kinnitamist.
Teoorias on Rooma EMi pilet olemas nii Johannes Ermil, Karel Tilgal kui ka Janek Õiglasel. Ent praktikas vajab see veel kinnitamist. Foto: Tairo Lutter

​Nädalavahetusel toimunud pärast Götzise mitmevõistlust said põhimõtteliselt selgeks Rooma EMile minevad Eesti kümnevõistlejad. 

Kuigi teoorias on tiitlivõistluse normi (8260 punkti) võimalik täita 26. maini, siis kalendrit vaadates võib näha, et seal pole enam võistlusi, kus ennast proovile panna.

Nõnda ongi mulluste ja tänavuste tulemuste põhjal Itaalia pilet taskus Karel Tilgal (eelmise aasta 8681 punktiga), Janek Õiglasel (eelmise aasta 8524 punktiga) ja Johannes Ermil (eelmise aasta 8484 ja tänavuse 8462 punktiga).

Siin on siiski üks aga. Vastavalt Eesti kergejõustikuliidu statuudile tuleb sportlasel, kes pole tänavu kümnevõistlust teinud, tõestada ennast üksikaladel (jooks, hüpe ja heide).

Õiglasel on see kriteerium täidetud: ta jooksis aprilli alguses USAs Walnutis toimunud kümnevõistlusel 100 m 11,00ga, hüppas kaugust 7.18 ja tõukas kuuli 14.73, enne kui kergelt kimbutava kannakõõluse tõttu kõrvale astus.

«Praegu on kõige tülikam asi, et Achilleus on natuke kangem kui eelnevatel aastatel. Praegu on selline periood, kus tegin natuke rohkem trenni ja ta väsis rohkem ära. See ei ole tegelikult suur probleem, nüüd on aeg natuke rahulikumalt võtta, tehnilisemaid alasid teha ja siis ta läheb tagasi,» rahustas 30-aastane dekatleet aprilli lõpus ERRile antud usutluses siiski murelikke fänne. 

Tilgagi pidanuks esialgu Walnutis starti tulema, kuid kuna tema koht EMil oli kamraadidega võrreldes kindlam, otsustas ta ennast mitte üleliia kulutada.

Vastavalt statuudile on ta sel nädalal korraks sunnitud seda siiski tegema, sest kui 26. maiks pole Tilga end üksikaladel tõestanud, jääb tal Rooma sõitmata.

Täiendatud kell 12.39: Karel Tilga andis teada, et loobub Rooma EMist.

Vastavalt edetabelile võiks sellisel juhul Rooma-mõtteid hellitada Maicel Uibo, ent temagi pole tänavu ennast üksikaladel tõestanud.

Kui ka Uibo rivist kukuks, võiks teoorias uks avaneda ka Risto Lillemetsale, kuid tema tegi äsjasel Götzise võistlusel liiga vasaku jala reiele ning ootab selle uuringuid. Tõsi, esmaste kommentaaride põhjal oli dekatleet positiivselt meelestatud ega arvanud, et tegemist on ülemäära tõsise vigastuse, vaid pigem venitusega.

Kergejõustiku EM Roomas saab oma avapaugi 7. juunil, kümnevõistlus on kavas 10. ja 11. juunil. Kokku lastakse sinna peale 24 dekatleeti, kuid igast riigist maksimaalselt kolm sportlast (erandiks tiitlikaitsja Niklas Kaul).

Seda, kes hetkeseisuga EMile pääseks, saab näha SIIT, kuid siinkohal tasub meeles pidada, et nii mõnedki sportlased võivad vigastuse tõttu ja/või Pariisi olümpiat silmas pidades aasta esimesest tiitlivõistlusest loobuda.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles