Kuidas sattus Gambiast pärit jänes Jõhvi?

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Sampierre Gomez
Sampierre Gomez Foto: Ministry of Youths and Sports Gambia

Neljapäeval Jõhvis toimunud kergejõustikuvõistlusel sai näha sportlasi 32 erinevast riigist. Ainsa Gambia esindajana oli kohal Sampierre Gomez, kes täitis Heino Lipu staadionil jänese rolli.

Jäneste, või ametlikuma nimetusega tempomeistrite, kasutamine jooksudistantsidel on äärmiselt levinud nähtus ning kuna Eesti kiiremad 800 m jooksjad Deniss Salmijanov, Uku Renek Kronbergs ja Rasmus Kisel – neist esimene lõpuks ikkagi starti ei tulnud – soovisid Jõhvis jahtida rekordeid, otsustasidki korraldajad neile vastu tulla ja oma partnerite kaudu võistlusele jänese kutsuda. 

Nõnda saadetigi kontaktide kaudu tempomeistri soov välja ning otsapidi jõudis see Gambia keskmaajooksja Sampierre Gomezini, kes võimalusest kinni haaras. 

«Mu hollandlasest mänedžer oli see, kes sellist võimalust pakkus ja see sobis mulle hästi, kuna sain tulla nõnda Euroopasse kohanema,» sõnas Gomez, kelle enda 800 m tippmark on samuti igati korralik 1.47,68. 

Ent Jõhvis, nagu öeldud, oli tema ülesanne teistele tempot teha. Nõnda asuski ta kohe stardist juhtima ning vedas jooksu 600 meetrit, kuniks tagakurvi alguses kõrvale astus.

Kuigi oma töö tegi Gomez korralikult ära, siis rekordid Jõhvis siiski ei kukkunud. Püsima jäid nii Kronbergsi kui ka Kiseli senine tipptulemus, väikest lohutust pakkus siiski tõsiasi, et võidutsenud lõuna-aafriklane Kabelo Mohlosi jooksis staadionirekordi (1.48,41).

«Üritasin anda endast parima ja teha oma töö võimalikult hästi ära, kuigi kõige lihtsam see mul polnud, sest mind on paar päeva kimbutanud tugev peavalu,» sõnas tempomeistri kohustuste eest nii paarsada eurot taskusse pistnud gambialane.

Ent nagu ta seejärel selgitas, oligi peavalu üheks põhjuseks, miks ta Jõhvi jänesepakkumisega nõus oli. «Veedan järgmised kolm kuud Euroopas võisteldes, kuid kuna Gambias on palju-palju palavam, tuleb mul siinse kliimaga kohaneda. Praegu ongi mu esimene nädal Euroopas ja alles harjun siinsete olude ja kliimaseadmetega,» sõnas ta.

Ühtlasi tänas ta Jõhvi korraldajaid, et nood talle säärase võimaluse andsid. «Suur aitäh selle eest. Siin on tore ja järgmisel aastal tahaksin kindlasti ka ise 800 meetri jooksus võistelda,» lausus 23-aastane gambialane.

Nüüd jätkab ta aga Euroopa oludega kohanemisega ning ennast siinsetel võistlustel proovile panemisega. Eesmärgiks ikka üks: rekordnumbrite kärpimine. 

Pikemas perspektiivis unistab tänavuste Aafrika mängude 11. mees aga mõistagi olümpiast. «Olümpiamängud on iga sportlase unistus, nagu ka minu. Töötan selle nimel ning usun, et jõuan ka ühel hetkel sinna,» sõnas ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles