Kullamäe: minu süü, et Sokk lõpus pingile jäi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallimeistrivõistluste kolmandas finaalmängus sai Kalev/Cramo kodusaalis Tartu Ülikoolist jagu lisaajal, võites 87:76. Kalev on nüüd Eesti meistritiitlist võidu kaugusel, järgmine mäng peetakse neljapäeval samuti Tallinnas.
Eesti korvpallimeistrivõistluste kolmandas finaalmängus sai Kalev/Cramo kodusaalis Tartu Ülikoolist jagu lisaajal, võites 87:76. Kalev on nüüd Eesti meistritiitlist võidu kaugusel, järgmine mäng peetakse neljapäeval samuti Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Kalev/Cramo ja Tartu Ülikooli vahelise korvpalli Eesti meistriliiga finaalseeria kolmanda mängu viimasel minutil võttis tartlaste peatreener Gert Kullamäe oma meeskonna põhimängujuhi Sten-Timmu Soku pingile ja saatis tema asemel platsile Valmo Kriisa. Mõistetav otsus, sest kaitses tuli nelja veaga Sokku säästa. Kuid… võimaluse tekkides unustati tagasivahetus tegemata.


Pärast Bamba Falli ebaõnnestunud vabaviskeid said tartlased viigiseisul viimase rünnaku õiguse, kuid terve kohtumise ebakindlalt tegutsenud vanameister Valmo Kriisa kaotas palli. 70:70 ja lisaaeg. Tagantjärele on raske öelda, kas viimaseks rünnakuks Soku pingile jätmine oli otsustav, kuid oma viga tunnistas ka Kullamäe ise.

«See oli minu pakk! Tunnistasin seda pärast mängu ka meestele. Me kumbki, ei mina ega  abitreener Toomas Kandimaa ei märganud vahetust teha,» nentis Kullamäe.

Edu sulas

Veel üks otsustav hetk. Lisaaja eelviimaseks minutiks oli Tartu rünnak täiesti kokku jooksnud ja Kalev pääses kuue punktiga juhtima. Tartu treenerid aga otsustasid minutilisest mõtlemisajast ja koos sellega oma meeskonna rünnaku korrastamisest loobuda. Alles siis, kui lõpuni jäi 40 sekundit ja vahe oli juba üheksa punkti, kutsuti mehed nõupidamisele. «Püüdsin hoida mõtlemisaega viimasteks rünnakuteks,» selgitas Kullamäe oma valikut.

Kuigi Tartu pääses eile esimesel poolajal 13 punktiga juhtima, sulas edu kevadise lumena ning teisel poolajal dikteeris mängu juba Kalev. Raskel hetkel tõmbas väljakuperemeeste mängu käima Gregor Arbet, musta hobusena tegi skoori Reimo Tamm.

«Võtan Arbeti ees mütsi maha – supervana! Mees tegutses sellise enesekindlusega,» kiitis Kullamäe. Tartlaste tagamees Kristo Saage oli sama meelt. «Arbet on nii heas vormis, et tõi Kalevi mängu tagasi. Lõpus oli meil õnne, et üldse lisaajale jõudsime. Lisaaja alguses pani Arbet taas kolmese ja sinna see mäng läks,» tõdes ta.

«Eks lisaaeg ole mingil määral õnnes kinni. Kellel paremini esimesed rünnakud õnnestuvad. Olime algusest peale sõiduvees,» mõtiskles Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa. «Täna mängisid tartlased kaitses vea piiril ja neil lasti seda kohtunike poolt ka teha. See viis meid natuke rütmist välja. Tundub, et kohtunikud on väheke joont muutnud.»

Kiiresti ehmatusest üle

Kalev sai aga esimesest ehmatusest kiiresti üle ja suutis ka vilepartiiga kohaneda. Teisel poolajal tegutseti juba finaalseeria liidrite vääriliselt. «Teisel poolajal on norida vaid mängu lõpuga. Tõsi – vabavisete protsent oli meil täna katastroofiline,» lausus Kuusmaa.

Kullamäe sõnul pidasid tartlased esmaspäeval maha tõsise koosoleku, kus lausuti raskeid sõnu. Nagu eilne mäng näitas, oli sellest siiski kasu.

«Meeskond sai hinge sisse ja selle mänguga tõestasime, et oleme suutelised Kalevit võitma,» rääkis Kullamäe. «Aga samas ei saa me loota, et kui ühel hetkel juhime 13 punktiga, siis varsti on juba vahe 26 jne…»

Kui Kalevi poolel olid sõiduvees just tagamehed Tamm, Arbet ja Armands Škele, siis Tartu parim oli kogenud tsenter Vallo Allingu. Mees tassis Bamba Falli vastu nagu jaksas, kuid meeskonda võidule see ei aidanud.
«Tühi tunne jäi sisse. Oli variant üks mäng ära võtta. Enne pole seeria siiski läbi, kui Kalevil on neli võitu käes,» sõnas Allingu. «Meie poolt oli korralik mäng, kuid lisaaeg läks ära.»

Taas olid kahvatud Tartu tagamehed. Kriisa patustas pallikaotustega, Kristo Saage kolm kolmest ei küündinud aga isegi rõngani. «Ma ei tea, mis viga – tunne on hea, aga midagi välja ei tule,» ohkas Saage. «Hea, et ühel viskel korvi laud ette tulli, muidu oleks pall saalist välja lennanud.»

Kalevi pingilt tõusis jokker

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria kolmandas kohtumises kerkis suurimaks üllatajaks ja normaalajal ka Kalev/Cramo päästeingliks tagamängija Reimo Tamm.
Pingilt tõusnud Tamm viibis väljakul 13 minutit ja viskas selle ajaga 15 punkti. Seejuures tabas ta väljakul kaheksast viskest kuus. «Ei saa enda mängu üle kurta,» tunnistas mängumees ise vahetult pärast lõpuvilet. «Tahame seeria ikka 4:0 ära lõpetada.»

Kiidusõnu jätkus tagamängija kohta ka kalevlaste juhendajal Aivar Kuusmaal, kes tõi välja tõsiasja, et tartlased lasid Tammel ka lubamatult vabalt visata. «Vastaste treeneri mängutarkus sai karistatud. Mis teha, kui Tartu treener temast lugu ei pea ning nad lasevad Tammel ja (Armands) Škelel vabalt peale visata. Ma ei ole kusagil Euroopas näinud, et niimoodi mängitakse,» oli Kuusmaal pärast kohtumist põhjust vastaste juhendaja Gert Kullamäega norida. «Tõestasime, et meil on mängijad, kes kõik suudavad sisse visata. Tema (Tamm – toim.) tõi meile täna initsiatiivi.»

Seni ongi finaalseeria puhul olnud üheks võtmesõnaks kalevlaste tugevamad pingilt platsile tulevad mängijad. «See on meie pluss. Meil ei ole vahet, millised mehed alustavad algkoosseisus ja kes tulevad vahetusest. Tase on ikka sama,» tunnistas Gert Dorbek.

Korvpall
BC Kalev/Cramo – Tartu Ülikool 87:76 la. (normaalaeg 70:70)
Kalev: Škele 17, Arbet 15, Tamm 15, Sokk 12, Fall 10 (16 lp), Dorbek 9, Toome 6, Uljanko 3.
Tartu: Allingu 16, Kurbas 13, Sokk 12, Amis 10, Leppik 9, Doronin 8, Kriisa 4, Raadik 2, Saage 2.
 
Kalev/Cramo juhib nelja võiduni mängitavat finaalseeriat 3:0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles