Võidumees Räikkönen: erilist tunnet ei ole, kuid pidutseme terve öö

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimi Räikkönen sai Abu Dhabis üle pika aja võidurõõmu maitsta.
Kimi Räikkönen sai Abu Dhabis üle pika aja võidurõõmu maitsta. Foto: AP/Scanpix

Kimi Räikkönen tõi Lotuse meeskonnale hooaja esimese etapivõidu, kuid Sebastian Vettel suutis probleemidele vaatamata liidrikoha säilitada.

Abu Dhabis sõidetud vormel-1 sarja hooaja 18. etapp kujunes mitmete avariide ja katkestamiste tõttu thriller’iks, andes Kimi Räikköneni näol juba hooaja kaheksanda etapivõitja. Räikkönen haaras liidrikoha pärast esikohalt startinud Lewis Hamiltoni katkestamist – Hamilton oli sunnitud 20. ringil tehniliste probleemide tõttu võistluse pooleli jätma. Seni tundus, et Hamilton läheb rahulikult oma teed.

«Olen õnnelik, ent tänane ei anna põhjust rõõmust hüppamiseks,» lausus Räikkönen pärast võistlust BBC vahendusel. «Kindlasti pidutseme terve öö ja hommik saab raske olema,» lubas soomlane. «Loodetavasti andis tänane esitus meile uue hoo ning suudame kui mitte sel, siis järgmisel hooajal veel palju võite võtta,» lisas ta. See oli Räikköneni karjääri 19. etapivõit ja esimene pärast 2009. aastat. Enne Abu Dhabi etappi oli soomlane sel hooajal kuuel korral poodiumile pääsenud – kolmel korral saanud 2. ja kolmel korral 3. koha.

Vettel tegi võimsa tõusu

«Üle pika aja oli selline nädalavahetus, et polnud vaja millegi pärast muretseda,» lausus Räikkönen Soome telekanalile MTV3. «Sain juba soojendusringil aru, et meil on võimalik hea start teha.» Seda Lotuse piloot ka suutis, möödudes stardis kohe Mark Webberist. «Turvaautod tegid minu elu raskemaks, ent põhiline, et suutsin siiski saadud esikohta lõpuni hoida. Ehk poleks ma mees-mehe-vastu-võitluses Hamiltonist mööduda suutnud, ent võidab ikka see, kes auto üle finišijoone toob,» lisas ta. Soomlane on 37 protsenti karjääri jooksul saadud esikohtadest võitnud siis, kui ta on startinud tagantpoolt kolmandat kohta.

Räikkönen tegi autasustamisel ka pisut huumorit. Kui endine meeskonnakaaslane ja praegune telekommentaator David Coulthard temalt päris, mis tunne on poodiumi kõrgeimal astmel seista, vastas soomlane: «Ei olegi mingit erilist tunnet.» Coulthard jätkas: «Inimesed tahavad ju teada, millised emotsioonid sind valdavad?» «Eelmisel korral oli palju kritiseerijaid, kelle sõnul ma ei naeratanud piisavalt palju, äkki juhtub seekord ka nii?» sõnas Räikkönen seepeale.

MM-sarja üldliider Sebastian Vettel oli sunnitud kvalifikatsioonisõidu lõpus auto kütuse lõppemise tõttu raja äärde jätma ning kohtunikud karistasid sakslast reeglite rikkumise eest tulemuse tühistamisega. See tähendas, et Red Bulli piloot pidi startima boksiteelt ning pääses rajale alles viimasena. Ometi suutis Vettel võistluse lõpetada 3. kohaga ning hoiab üldarvestuses jätkuvalt liidrikohta. Teisena lõpetas Fernando Alonso Ferraril, kes jääb MM-sarja üldtabelis sakslasest kümne punkti kaugusele. Sõita on veel kaks etappi ehk jagamisele läheb veel 50 punkti.

Tõeline põnevik

Lisaks tublile sõidule ja suurepärasele strateegiale oli Vetteli suures tõusus oma osa ka turvaautol, mis käis mitmete avariide tõttu korduvalt rajal. Võimsa õhulennuga sai hakkama Mercedese piloot Nico Rosberg, kelle vormel lendas üle Narain Karthikeyani auto, mõlemad pääsesid õnneks vigastusteta. Katkestama pidid veel seitse sõitjat. «Minu start oli kehv. Pärast turvaauto teistkordset rajaletulekut saavutasin edu, seejärel pidasin Jenson Buttoniga maha põneva võitluse, millest suutsin võitjana väljuda,» kommenteeris Vettel. «See oli tõeline mitmete tõusude ja mõõnadega thriller.» Lisaks halvasti lõppenud kvalifikatsioonile segasid Vettelit ka kolmanda vabatreeningu ajal auto piduriprobleemid.

Teisena lõpetanud Alonso oli samuti rahulolev. «Olen tulemuse üle väga õnnelik, sest me polnud sel nädalavahetusel eriti konkurentsivõimelised,» lausus hispaanlane, kes hoiab teist positsiooni ka üldarvestuses. «Võitlesime esimestel ringidel hästi ja suutsin oma kohta parandada ning esikoha eest võidelda. Kimi oli viimastel ringidel aeglasem ja ma ründasin, ent 2. koht oli meie jaoks siin maksimaalne tulemus.»

Vormel-1

Abu Dhabi GP

1. Kimi Räikkönen (Lotus) 1:45.58,667

2. Fernando Alonso (Ferrari) +0.852

3. Sebastian Vettel (Red Bull) +4.163

4. Jenson Button (McLaren) +7.787

5. Pastor Maldonado (Williams) +13.007

6. Kamui Kobayashi (Sauber) +20.076

7. Felipe Massa (Ferrari) +22.896

8. Bruno Senna (Williams) +23.542

9. Paul di Resta (Force India) +24.160

MM-sarja üldseis

1. Sebastian Vettel 255 punkti

2. Fernando Alonso 245

3. Kimi Räikkönen 198

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles