Edukas neljapaat on praeguseks lagunenud

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo (üleval), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei jämsä praeguste plaanide kohaselt koos neljapaati ei istu.
Kaspar Taimsoo (üleval), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei jämsä praeguste plaanide kohaselt koos neljapaati ei istu. Foto: Liis Treimann

Tänavu mitmel puhul publikut rõõmustanud paarisaerulist neljapaati järgmisel hooajal tõenäoliselt samas koosseisus stardis ei näe.

Septembris toimunud sõudmise EMil kuldmedali võitnud ja Londoni OMil 4. koha saavutanud paarisaerulise neljapaadi koosseisu kuulunud Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä valmistuvad uueks hooajaks eraldi ja tõenäoliselt järgmisel aastal ühte paati ei istuta.

2009. aastal kahepaadil MMil pronksmedali võitnud Taimsoo ja Raja harjutavad kuni 18. novembrini koos Horvaatias. Endrekson ja Jämsä treenivad aga individuaalselt koduses Eestis.

«See oli Tõnu ja Andrei valik ning nad tahtsid treenida omaette. Meil oli neljase meestega ja paatkonna treeneri Mati Killinguga koosistumine ning nad avaldasid soovi eraldi harjutada ega näinud võimalust praegu neljakesi edasi treenida,» põhjendas Taimsoo tehtud otsust. «Ma ei usu, et midagi on lõplikult maha maetud. Mingit kokkulepet siiski ei jäänud, et millalgi saame kokku ja arutame neljase võimalikku tulevikku. Millegipärast kahtlen, et olümpial sõitnud neljast järgmisel hooajal koos stardis näeb. Põhiline on siiski, et kõik mehed teevad tulevikku silmas pidades korralikult trenni.»

Uued liikmed neljapaadis

Taimsoo ja Raja harjutavad praegu Killingu juhendamisel sihiga, et järgmisel hooajal istuda taas koos kahepaati. Endrekson on ette võtnud ühepaadi ning Jämsä on vajadusel valmis istuma nii ühe-, kahe- kui ka neljapaati.

«Teeme praegu eraldi trenni ning valmistume hooajaks eraldi. Tegemist on uue olümpiatsükli algusega ning kohe ei ole väga kaugeleulatuvaid otsuseid tehtud. Esmalt tuleb ennast ühepaadil üles töötada. Mulle meeldib individuaalselt ennast vormi ajada,» sõnas Endrekson. «Neljapaadi suhtes on selles mõttes kõik lahtine. Keegi pole samas ju kokku laulatatud, et kogu aeg koos võistelda.»

«Kaspar ja Allar on enne ka seda rääkinud, et tahavad uuesti kahepaati proovida. Tõnu aga tahab proovida ühepaati. Äkki keegi millalgi otsustab, et mida kokkuvõttes teha. Praegu on kõik lahtine, võin kõikides paatides sõita. Võib-olla tuleb hakata Tõnuga ühepaadil konkureerima, kuid sellesse pole mul eriti usku,» lisas Jämsä.

Võrreldes tavapärase sõudehooajaga on järgmine aasta mõnevõrra erinev ning nii on esimene MK-etapp kavas juba märtsi lõpus ning võistluspaigaks on Sydney. MM-medaleid jagatakse aga septembri alguses Lõuna-Koreas. Kui päris lõplikult ei ole veel järgmise aasta paatkonnad selged, siis üks on siiski kindel: Sydneys tuleb veele Eesti neljapaat, kuid tänavusest koosseisust istuvad seal vaid Taimsoo ja Raja.

«Kuna FISA (Rahvusvaheline Sõudeliit) maksab Sydney MK-etapil neljapaadiga võistlemise kinni, siis seal oleme stardis neljapaadiga. Kuna on selge, et Tõnu ja Andrei sinna sõita ei soovi, olemegi kaalunud muid variante,» avaldas Taimsoo.

Esialgu ei ole veel selge, kes võiksid Sydney MK-etapil neljapaati istuda, kuid neli nime tõi Taimsoo siiski välja, kelle seast kaks kaaslast välja valitakse. Esmalt mainis ta tänavusel EMil 9. koha saanud Sten-Erik Andersoni ja Kaur Kuslapit ning seejärel Londoni OMil kahepaadil starti asunud Jüri-Mikk Udamit ja Geir Suursilda. «Tõenäoliselt pääsevad nendest kaks Sydney MK-etapil starti,» märkis Taimsoo.

«Usun, et pärast esimest MK-etappi jääme Allariga kahepaadi peale. Samas võib Sydneys kokku istuv koosseis olla ka väga perspektiivikas ning siis on kõik võimalik. Praegu oleme siiski sihiks võtnud kahese,» lisas ta veel.

Jaanson abistab

Kui Londoni OMi eel proovisid ka Endrekson ja Jämsä koos kahepaati istuda, siis tulevaks hooajaks ei ole sellist asja esialgu kavva võetud. Küll aga ei harjuta nad enam tänavu neljapaadi treeneriks olnud Killingu näpunäidete järgi, vaid nõu küsitakse Tatjana Jaansonilt. «Kevadeni harjutame meie Tatjanaga ning nemad Matiga. Ütlesin ka sõudeliidule oma tahte, et Tatjana võiks olla meie juhendaja. Esialgu on erinevad plaanid ning eks paistab, mida lõpuks otsustatakse,» sõnas Jämsä, kes lisas, et paatkondade moodustamiseks enam katsevõistlusi teha ei soovita.

«Olen konsulteerinud juba ka Tatjana ja Jüri Jaansoniga ning soovin teha nendega koostööd. Vanust on mul juba piisavalt kogunenud, nii et vanuselised iseärasused annavad endast tunda. Siinkohal on Jüri abi minu jaoks vajalik,» rääkis 33-aastane Endrekson võimalikust koostööst kuuel olümpial osalenud Jüri Jaansoniga. «Esialgu keskendun ühepaadile ja võin sellega ka MK-etappidel starti minna. Loomulikult võib kõike juhtuda, kuid individuaalne ülestöötamine on minu jaoks oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles