Serviti eurovastased - eakas treener ja kutselised bussireisijad

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva Serviti käsipallimeeskonna peatreener Kalmer Musting (keskel) meeskonda juhendamas.
Põlva Serviti käsipallimeeskonna peatreener Kalmer Musting (keskel) meeskonda juhendamas. Foto: Margus Ansu

Täna on Põlvas suur käsipall – kohalik Serviti kohtub eurosarja kolmandas ringis Valgevene tippklubi Minski SKAga. Ja kuigi sama meeskonnaga mängiti alles nädal tagasi Balti liigas, on vastane nüüd hoopis teisest puust, sest seekord tulid külalised Kagu-Eesti väikelinna oma parimas rivistuses.

«Tasemelt on nad meist tugevamad, aga spordis on kõik võimalik. Ma ei taha rääkida kahemängulisest seeriast, võtame ühe kohtumise korraga ja vaatame, mis meil õnnestub esimeses mängus kodus ära teha,» sõnas Serviti peatreener Kalmer Musting ja nentis, et edasipääsu suhtes on selge soosik Valgevene klubi. «See vahekord pole 40:60 meie kahjuks, vaid isegi rohkem.»

Maruline kodupublik

Vähemalt kodumängus on Servitil kõik võimalused olemas. Neid toetab maruline kodupublik, lisaks on teada, et vastased on viimase nädala jooksul pidanud korralikult treenimise asemel keskenduma bussireisidele.

Esmalt võtsid nad möödunud nädalavahetusel ette ligi 700 km pikkuse reisi Põlvasse ja teist samapalju koju tagasi. Kolmapäeval reisisid nad aga bussis 350 km Bresti, pidasid seal mängu ja vurasid sama pika maa koju tagasi. Eilne päev kulus neil taas bussis loksumisele, Põlvasse jõuti alles õhtuks. Seega on SKA mängijad sõitnud viimase nädala jooksul bussiga umbes 2800 km. Suurte meeste jaoks pole see just mugavaim tegevus.

Ilmselt seepärast säästiski Minski klubi ülikogenud peatreener Spartak Mironovitš mõnda oma põhimeest ja jättis nad eelmise nädalavahetuse reisist kõrvale. Tõenäoliselt oli sellest kasu, sest kolmapäeval õnnestus neil Valgevene meistriliigas alistada väga tugev Bresti klubi.

74-aastane Mironovitš on tõeline käsipallilegend. Nõukogude Liidu koondise peatreenerina on ta oma hoolelaused viinud kahel korral olümpiavõiduni. Minski SKA on aga tema juhendamisel võitnud kolmel korral Euroopa meistrite karika ja tulnud kuus korda Nõukogude Liidu meistriks. Vaatamata kõrgele eale püsib Mironovitš endiselt heas vormis ja tuleb klubi juhendamisega suurepäraselt toime.

Tänavu ongi SKA justkui uuesti sündinud. Meeskonda on naasnud mitmed tugeva Valgevene koondise mängijad ning koosseis lubab seada kõrgeid sihte. Eesti mõistes on tegemist suurklubiga, kus esindusmeeskonna, duubelkoosseisu ja noortegruppide peale kokku on kümme treenerit.

Meeskond paremas seisus

Tõsi, selle kõige kõrval näib Põlvas toimuv niisama põlveotsas nokitsemisena, kuid teadupärast ei maksa spordis alati raha ja võimalused.

«Võrreldes oktoobrikuiste alagrupimängudega on meeskond palju paremas seisus,» hindas Musting. «Elu on näidanud, et kaks päeva järjest on meil keeruline heal tasemel mängida, aga seekord on ju vaid üks kohtumine … Usun, et anname kõva lahingu.»

Mustingu sõnul sõltub palju sellest, kuidas meeskond suudab tegutseda kaitses ja kui palju aitavad väravavahid. Väravasuul seisvad Eston Varusk ja Denis Lõokene on mõlemad terved ja valmis mängima, ent treener pelgab pisut nende taseme kõikumist.

«Viimased mängud näitasid, et nad liiguvad päris hästi ja näiteks möödunud laupäeval Kaunase Granitase vastu tegid nad hea mängu, kuid samas on nad ikkagi ebastabiilsed,» märkis ta. «Kui meil aga õnnestub kaitses palle kätte saada ja kiirete vasturünnakutega nõelata, on meil võimalused olemas. Kui kogu mäng jääb positsioonirünnaku peale, läheb keeruliseks.»

Lisaks Põlva poistele on Mustingul kasutada kolm leegionäri, neist Roman Aizatullov olevat väga heas vormis. Hooaja alguses mitmete vigastuste ja probleemidega maadelnud Aizatullov on nüüdseks hädadest prii ja see on aidanud koguda ka head sportlikku vormi.

Seevastu teise tagamehe, Pavel Turajevi vormikõver liigub pisut allamäge. «Ta on noor mängija ja seepärast sõltub palju mängu algusest – kui esimesed visked lähevad sisse, leiab ta hea tunde,» selgitas Musting.

Põlva ja Minski SKA kohtumine algab täna kell 18 ning Postimees toob kohtumise käigu operatiivselt lugejateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles