Õnnelikud kolm punkti ja vihm tõid Vettelile kolmanda tiitli

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääri viimase võistluse pidanud seitsmekordne vormel-1 sarja maailmameister Michael Schumacher (paremal) vaatab, kuidas võidurõõmus Sebastian Vettel istub oma Red Bulli vormeli peale ja tähistab kolmandat järjestikust tiitlit.
Karjääri viimase võistluse pidanud seitsmekordne vormel-1 sarja maailmameister Michael Schumacher (paremal) vaatab, kuidas võidurõõmus Sebastian Vettel istub oma Red Bulli vormeli peale ja tähistab kolmandat järjestikust tiitlit. Foto: Reuters/ScanPix

 Lõppenud hooajal krooniti maailmameistriks Red Bulli piloot Sebastian Vettel, kellele see oli kolmas järjestikune võit.

Viimaste aastate üks põnevamaid vormel-1 sarja hooaegu, kus kokku oli kaheksa erinevat etapivõitjat, sai ka ülimalt pingelise lõpu, kui maailmameistriks krooniti kolmandat aastat järjest Red Bulli piloot Sebastian Vettel.

Brasiilias toimunud viimase etapi eel oli Vettelil oma ainsa ohustaja, Ferraril kihutava Fernando Alonso ees üsna turvaline 13-punktiline edu ja tiitli võitmiseks piisanuks talle ka 4. kohast, kuid kõik ei läinud siiski nii libedalt ja pinge püsis lõpuni.  

Esmalt sattus Vettel esimesel ringil kokkupõrkesse ja tegi spinni ning jäi kõige selle tagajärjel võistlejaterivi lõppu. Lisaks segas kaarte aeg-ajalt sadanud vihm. Sakslase õnneks ei olnud ka Alonso Ferrari eile rajal kõige kiirem – tänu Nico Hülkenbergi ja Lewis Hamiltoni kokkupõrkele ning meeskonnakaaslase Felipe Massa «suuremeelsusele» tõusis Alonso küll teiseks, kuid kokkuvõttes triumfeeris kolmepunktilise üldeduga siiski Vettel.

«See oli imeline võistlus. Kui sa oled juba vahetult pärast starti seljaga sõidusuunas, siis see ei ole just parim tunne,» rääkis võidurõõmus Vettel BBC Spordile. «Mul läks õnneks, et keegi mu masinat korralikult ära ei lõhkunud. Siiski sai auto kannatada ja kaotasime seetõttu kiirust – eriti andis see tunda raja kuivades kohtades. Õnneks hakkas uuesti sadama ja muutusin seejärel kohe õnnelikumaks. Paljud üritasid hooajal jooksul mängida ka musta mängu, kuid me ei lasknud ennast sellest segada ja ajasime lõpuni oma asja.»

«See oli uskumatult sündmusterohke etapp. Pärast seda kui vihma hakkas sadama, kadus meil raadioside. Siiski näitas ta kõige selle juures sisukust ja vääris tiitlit,» lisas Red Bulli tiimi juht Christian Horner.

Kõva lahingu andnud Alonso oli pärast etappi küllaltki löödud ja kurnatud olekuga, kuid tänavusest Ferrarist ei olnud lihtsalt võimalik rohkemat välja pigistada ning Red Bulli kiirusele ei õnnestunud neil läbi hooaja kokkuvõttes vastu saada. Nii oleks ka Brasiilia etapi viimastel ringidel olnud Alonso jaoks vajalik olnud etapivõidu teeninud Jenson Buttoni või Vetteli katkestamine.

«Olen oma meeskonna ja tänavuse hooaja üle väga uhke. Kaotasime MM-tiitli, kuid me ei kaotanud seda viimasel etapil – kaotasime selle juba varem, kuid selline on sport. Peame tehtu üle siiski uhked olema ning nüüd sooviksin Vettelit tiitli puhul õnnitleda,» andis Alonso mõista, et lahing anti, kuid olukord oli siiski juba üsnagi lootusetu.

25-aastasest Vettelist sai eilse triumfi järel läbi aegade noorim vormel-1 piloot, kes suutnud võita kolmel korral MM-tiitli. Ajaloolise saavutusega tõusis ta ka oma ala absoluutsete suurkujude sekka – kolm või rohkem tiitlit on koos temaga ette näidata vaid üheksal mehel. Lisaks sai sakslasest alles kolmas vormelipiloot, kes suutnud seda teha kolmel aastal järjest.

Vetteli kõrval on sarnase saavutuseni jõudnud veel vaid legendaarsed Juan Manuel Fangio ja Michael Schumacher, kellest esimene võitis aastatel 1954–1957 järjest neli MM-tiitlit. Schumacher krooniti aga aastatel 2000–2004 viis korda järjest maailmameistriks. «Isegi mul endal on raske ette kujutada, mis mu mõtetes praegu toimub. Olen adrenaliini täis ja kui keegi mind torgiks, siis ma lihtsalt ei tunneks seda,» rõõmustas Vettel.

Eilse etapiga pani oma säravale karjäärile punkti seitsmekordne maailmameister Michael Schumacher, kes tuli üle lõpujoone seitsmendana. Seejuures kihutas võistluse lõpus 43-aastasest vanameistrist mööda kaasmaalane Vettel ja kindlustas sellega veelgi oma tiitlit.

Pärast võistlust said ainsate sakslastena vormel-1 maailmameistriteks kroonitud mehed omavahel taas kokku ning kolmekordne tiitliomanik sai oma lapsepõlveiidolilt ka isiklikult õnnitlused kätte.

«Kui ma olin noor, oli ta Saksamaal kõikide eeskuju. Mäletan üht päeva, kus 120 last soovisid korraga kvalifitseeruda kardivõistlusele, mida Mic­hael organiseeris. 34 parimat said starti ning stardilipu lehvitajaks oli Michael isiklikult – see oli meie kõigi jaoks ülim. Sain võistlusest osa võtta ning see oli minu jaoks suur päev. Lõpetasin võistluse seitsmendana ja sain ka karika,» meenutas nüüdne noorte sakslaste iidol.

Vormel-1

Brasiilia GP

1. Jenson Button (McLaren)

2. Fernando Alonso (Ferrari)

3. Felipe Massa (Ferrari)

4. Mark Webber (Red Bull)

5. Nico Hülkenberg (Force India)

6. Sebastian Vettel (Red Bull)

7. Michael Schumacher (Mercedes)

8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)

MM-sarja lõppseis:

1. Sebastian Vettel (Red Bull) 281

2. Fernando Alonso (Ferrari) 278

3. Kimi Räikkönen (Lotus) 207

4. Lewis Hamilton (McLaren) 190

5. Jenson Button (McLaren) 188

6. Mark Webber (Red Bull) 179

7. Felipe Massa (Ferrari) 122

8. Romain Grosjean (Lotus) 96

Kõige rohkem MM-tiitleid

1. Michael Schumacher 7 tiitlit (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

2. Juan Manuel Fangio 5 (1951, 1954, 1955, 1956, 1957)

3. Alain Prost 4 (1985, 1986, 1989, 1993)

4. Jack Brabham 3 (1959, 1960,1966)

4. Jackie Stewart 3 (1969, 1971, 1973)

4. Niki Lauda 3 (1975, 1977, 1984)

4. Nelson Piquet 3 (1981, 1983, 1987)

4. Ayrton Senna 3 (1988, 1990, 1991)

4. Sebastian Vettel 3 (2010, 2011, 2012)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles