Suure südamega sportlased armastavad aidata

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok on neli aastat korraldanud omanimelist heategevuslikku motokrossi.
Tanel Leok on neli aastat korraldanud omanimelist heategevuslikku motokrossi. Foto: Peeter Langovits

Kui üheks läbi aegade paremaks meestennisistiks peetav šveitslane Roger Federer võitis 2003. aastal Wimbledonis 21-aastaselt oma karjääri esimese suure slämmi turniiri, lõi ta omanimelise heategevusliku organisatsiooni Roger Federer Foundation, kuna tema vanemad leidsid, et poeg peaks omalt poolt ühiskonnale midagi tagasi andma. Loodud fondi eesmärgiks seati aidata abivajajaid ning edendada sporti.

Mullu nimetati Federer üheks maailma mõjukamaks inimeseks, teda edestas vaid Lõuna-Aafrika endine president Nelson Mandela. Praegu on üks tema fondi suuremaid projekte korraliku hariduse andmine Malawi vaesuses kasvavatele lastele.

Lisaks omanimelisele fondile on tänavuse hooaja maailma teise reketina lõpetanud Federer veel mitut moodi heategevusega seotud, 2006. aastal nimetati ta UNICEFi hea tahte saadikuks.

Federer pole sugugi mitte ainus sportlane, kes lisaks oma põhitööle ehk profispordile on ulatanud käe abivajajatele.

Kui aga mujal maailmas on sportlaste heategevus üsna levinud, siis Eestis on see praegu veel pigem haruldane nähtus. Säravaimate eranditena paistavad silma omanimelist heategevuslikku motokrossi korraldav Tanel Leok ning kettaheite maailmamänge organiseeriv Aleksander Tammert.

«Eestis on rahanumbrid hoopis teised, võimalused on suhteliselt pisikesed,» mõtiskles Tammert. «Muidugi, meil on palju rikkaid sportlasi, kes väga palju teenivad ja võiksid abistamisele mõelda.»

«Eks see ole südametunnistuse asi, võib-olla keegi peab tulema ja aitama seda avada, sest kui ei tea tagamaid, on esimene liigutus raske tulema,» jätkas Tammert. «Mina sain esimesed ristsed kaugel maal kätte, kui õppisin Ameerikas, seal on heategevus hästi levinud ja sealt on pisik külge tulnud, hea tunne on kohe, kui saad kedagi aidata.»

39-aastane Tammert on 2007. aastast korraldanud meeskondlikku kettaheitevõistlust, mille käigus on selgitatud maailma parim kettaheiteriik, võistluste piletitulu on annetatud Pelgulinna Sünnitusmaja Toetusfondile.

«Eks mul oli juba lapsi tehes selline mõte,» viskas Tammert nalja küsimuse peale, miks toetatakse just sünnitusmaja. «Tegelikult sündis mõte võistluse organiseerimise käigus. Kui mõistsime, et võime saada ka piletitulu, mõtlesime, et võiks kedagi aidata.»

Kuna ka Tammerti lapsed on Pelgulinna sünnitusmajas ilmale tulnud, polnud vaja kaua mõelda, keda toetada. «Keegi peab ju iibe tõstmisele kaasa aitama, mitte ainult laste tegemisega, vaid ka sellega, et teistel oleks paremad tingimused,» muheles Ateena olümpiapronks, kes nüüd kuulub ka sünnitusmaja nõukokku. «Kui on olemas parim aparatuur, on ka päästmisprotsent oluliselt suurem kui võib-olla väikestes kohtades. Eks tänapäeval sünnib rohkem väetimaid lapsi kui vanasti lehmapiima peal kasvanud emmedel.»

Tammerti sõnul pole tema puhul kordagi olnud tegemist isikliku tunnustuse tagaajamisega. «Kui mulle helistatakse ja käiakse välja mingi hea idee, olen nõus ka teisi asju tasuta tegema, enda nõu ja jõuga,» lausus ta.

Leoki heategevuslik motokross toimus tänavu neljandat korda ja sel korral annetati Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidule 10 000 eurot, varasema kolme aastaga on kogutud 35 500 eurot.

«Kui veel krooniaeg oli, mõtlesime, et saaks 10 000 või 25 000 krooni kokku, oleks juba kordaminek, aga kogusime isegi 180 000 krooni, see oli väga suur summa,» meenutas Leok. «Minu jaoks pole kunagi vahet olnud, kas sellest meedias kirjutatakse või mitte, peamine on, et need inimesed abi saaks. Mõtlen rohkem sellele, et Eesti motokrossi arendada ja siinsele publikule häid sõitjaid näha tuua.»

Otsus, kellele heategevuse käigus raha annetada, sündis korraliku kaalumise tulemusena. «Valisime selle järgi, kuhu eriti ei annetata,» selgitas 27-aastane Leok. «Vaatasime, et üldjuhul annetatakse kogu aeg samasse kohta, aga meie võtsime valdkonna, mis läheb natuke meie alaga kokku.»

«Kui nüüd näen, kuhu see raha on läinud ja milliseid asju on saanud lapsed, kes seda raha vajasid, kui kasulik see on neile olnud, on mul mõistagi hea meel,,» lisas Leok.

Tammert avaldas lootust, et ehk paneb alanud jõuluaeg mõne Eesti sportlase mõtlema, kuidas ka teisi inimesi aidata. «Äkki keegi saab neist lugudest inspiratsiooni, eriti praegusel ilusal ajal,» sõnas ta.

Veel heategijaid maailma sportlaste seas

•    Tiger Woods – kauaaegne golfi maailma esinumber toetab omanimelise fondi kaudu vaesematest peredest pärit noorte kõrghariduse omandamist. 1996. aastal loodud fond on aastatega aidanud miljoneid noori üle kogu maailma.

•    Serena Williams – endine tennise maailma esireket on andnud panuse Aafrika laste hariduse edendamisse, tema fondi abil ehitati Kenyasse kaks keskkooli.

•    Lance Armstrong – endine jalgrattur on küll nüüd tunnistatud dopingupatuseks, kuid tema panus heategevusse on olnud suur. Eesnäärmevähi seljatanud Armstrong lõi pärast tervenemist vähifondi, mis abistab raske tõvega võitlevaid inimesi.

•    Eli Manning – Ameerika jalgpallur korraldas viieaastase kampaania, mille käigus kogus 2,5 miljonit dollarit, et rajada tipptasemel lastekliinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles