Dopingutsirkus: patustanud rattur sai kohtu otsusel Vuelta üldvõidu tagasi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov
Vereproov Foto: SCANPIX

2005. aastal Hispaania velotuuri Vuelta võitnud Hispaania rattur Roberto Heras, kes positiivse dopinguproovi tõttu hiljem võidust ilma jäi, sai Hispaania ülekohtu otsusega taas tiitli endale, vahendab cyclingnews.

Heras andis eelviimasel etapil positiivse dopinguproovi - tema verest leiti EPO tarvitamise jälgi. Sama aasta novembris jõudis teave positiivsest proovist avalikkuse ette ning 2006. aasta veebruaris määras Hispaania alaliit Herasele kaheaastase võistluskeelu ja tühistas tema tulemuse. Vuelta võitjaks kerkis seega venelane Deniss Mentšov.

Heras kaebas aga otsuse edasi ning 2011. aastal tühistaski tsiviilkohus tema süüdimõistmise, kuna näidised ei hoitud dopingulaboris korrektselt ja neid ei analüüsitud anonüümsetena. Hispaania alaliidu esitatud vastukaebus jäi rahuldamata ka ülemkohtus, mis andis samuti õiguse ratturile. Seega tuleb Herase nimi võitjate sekka ennistada.

Nüüd on õhus küsimus, kas tiitel võetakse Mentšovilt taas ära või jäävad mehed seda ametlikult jagama. Samuti pole selge, kas ja kuidas jagatakse ümber auhinnarahad. Nüüdseks 38-aastane Heras on Vuelta võitnud ka 2000., 2003. ja 2004. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles