Sprinterite hooaja alguse tulemused kaalusid hetkevormi üle

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmel.
Peeter Kümmel. Foto: Liis Treimann

Nädalavahetusel Pärnu lähistel Jõulumäel peetud murdmaasuusatamise Skandinaavia karikavõistluste etapil osalesid küll kõik Eesti parimad suusasprinterid, kuid kümmekonna päeva pärast toimuva MMi koondise suhtes ei olnud sel jõuproovil mingit tähtsust. Vaatamata sellele, et veel reedel kinnitas suusaliidu spordidirektor Raul Olle vastupidist – rääkis, et koondise moodustamisel arvestatakse paljuski meeste vormi liikumist ja hetkeseisundit.

Koosseis selge

21. veebruaril stardivad MMi klassikasprindis laupäeval Jõulumäel 9. koha saanud Siim Sellis, 14. mees Peeter Kümmel, 17. positsiooniga leppinud Kein Einaste ja veerandfinaalis startimast loobunud Anti Saarepuu. MMile sõidab ka Jõulumäel kvalifikatsiooni võitnud ja lõpuks 8. koha saanud Raido Ränkel, ent vähemalt esialgu arvestatakse temaga kui distantsisõitjaga. Hooaja tähtsaimalt võistluselt jäeti aga kõrvale juunioride MMil finaali jõudnud ja Jõulumäel 4. koha saanud Marko Kilp ning haigestunud Timo Simonlatser.

«Valik võib tunduda kummaline, kuid… meil oli valida, kas lähtuda varem paika pandud statuudist või mitte. Otsustasime järgida statuuti. Kas see valik oli õige või mitte, näeme 21. veebruaril,» sõnas Olle eile õhtul. Ta lisas, et otsuse langetas treenerite nõukogu, kuhu kuulusid kuus treenerit. Nende nimesid ta avalikustada ei soovinud. «Otsustavaks said MK-etappidel saavutatud tulemused, seejuures ka eelsõidud.»

Olle rõhutas, et sprindis on olulisel kohal ka õnn: «Õnne korral on võimalik jõuda veerandfinaalist edasi ka poolfinaali ja miks mitte finaaligi.»

Saarepuu oli 30. novembril Kuusamo klassikasprindis 20. Rohkem pole ta tänavu punktikohale jõudnud. Eesti meistrivõistlustel katkestas ta finaalis pärast kukkumist, Jõulumäel loobus veerandfinaalist haiguse tõttu. «Antil on kaks külmetust – nohu ja haige kurk,» rääkis Olle.  

Einaste on tänavu osalenud vaid Libereci MK-etapil jaanuaris. Toona leppis ta klassikastiilis sõidetud võistluse eelsõidus 35. kohaga. Kogu tema hooaega on varjutanud seljavalu. Olle sõnul see meest Jõulumäel ei seganud, kuid poolfinaali ta ikkagi ei pääsenud.

Siim Sellise parim tulemus pärineb nagu Saarepuulgi 30. novembrist, kui ta oli 19. See on ka ainus kord, kui ta tänavusel hooajal nii kõrgetasemelisel võistlusel osales.

Keeruline seis

Peeter Kümmeli laeks jäi ikka sellel novembrikuisel võistlusel saavutatud 28. koht. Rohkem pole ta MK-sarja punktideni jõudnud. Samas krooniti ta Eesti meistriks ning enne Jõulumäe võistlust teadis kindlalt, et koondise koht on kindel. «Käisin mäestikulaagris ja jätkasin ka koju jõudes alpitoas istumist,» rääkis Kümmel ja lisas, et pühapäeval sõidetud vabatehnikasprindis tundis ta end juba hästi. Paraku diskvalifitseeriti ta vastase blokeerimise tõttu veerandfinaalis.

Seega pole Eesti suusa­sprinterite hooaeg olnud ülemäära edukas ning vähesedki helgemad hetked jäävad rohkem kui kahe kuu tagusesse aega. Olle vaatabki olukorrale kaine pilguga. «Sprinterite seis ei tekita erilist optimismi,» nentis ta. «Võtsime arvesse eelsõidu aegu just seepärast, et leida mehed, kes oleksid suutelised jõudma ajasõidus 30 parema hulka. Tänavuse hooaja taustal oleks see juba hea tulemus.» Lisaks rõhutas Olle, et sprindis on olulisel kohal ka õnn: «Õnne korral on võimalik jõuda veerandfinaalist edasi ka poolfinaali ja miks mitte finaaligi.»

Olle oli sunnitud siiski tõdema, et vähemalt Saarepuu ja Einaste tervislik seisund võib MMil võistlemist segada. Sellisel juhul ongi asendusmehena esimene valik Ränkel. Kuid mis saab viimasel ajal säravalt esinenud Kilbist?

«Õnneks saab ta asjadest väga hästi aru. Pakkusime talle võimalust osaleda pärast MMi Drammeni sprindietapil ja saada seal oma esimesed ristsed MK-sarjas,» rääkis Olle.

Distantsisõitjatest mahtusid Eesti MMi koondisse Aivar Rehemaa, Karel Tammjärv, Algo Kärp, Eeri Vahtra ja Ränkel.

Val di Fiemmesse saadetakse ka viis naist: Triin Ojaste, Kaija Vahtra, Piret Pormeister, Tatjana Mannima ja Heidi Raju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles