Uurija seadis Pistoriuse tunnistuse kahtluse alla, kuid oli kaitsja küsimustele vastates hädas

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Pistorius kohtu ees.
Oscar Pistorius kohtu ees. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigis Pretorias jätkus täna varahommikul kohus paraolümpialase Oscar Pistoriuse üle. 26-aastast sportlast süüdistatakse enda kallima Reeva Steenkampi tapmises, kuid Pistorius eitab süüd ja soovib kautsjoni vastu vabastamist.

Tänast istungit alustas prokuratuur, prokurör Gerrie Neli sõnul on neil asitõendid, et tegemist oli tahtliku tulistamisega, lisaks on neil tunnistaja, kes kuulis vahetult enne tulistamist, öösel kella 2-3 vahel tülitsemist, vahendab The Guardian.

Neli sõnul näitab Pistoriuse käitumine ja telefonikõned, et tegemist oli ettekavatsetud mõrvaga. Seejärel kutsus prokurör tunnistajapinki juhtunut uuriva inspektori Hilton Botha.

Botha sõnul jõudis ta Pistoriuse majja hommikul kell 4.15 ning leidis eest Steenkampi surnukeha. «Tal olid jalas lühikesed valged püksid ja seljas must pluus, ta oli kaetud rätikutega,» rääkis Botha.

Lisaks avaldas Botha, et sarnaselt prokuratuurile ei tohiks ka tema arvates Pistoriust kautsjoni vastu vabastada, kuna usub, et Pistorius võib riigist lahkuda, nimelt tuvastasid politseinikud, et Pistoriusel on ka Itaalias maja ning tal on välisriikides pangakontod.

Lahkamisaruande kohaselt oli Steenkampil kolm kuulihaava: üks pea paremal küljel kõrva kohal, üks paremas käes ja üks puusas. Kuna lasud olid läinud läbi riiete, tõestab see, et Steenkamp oli sel hetkel riides.

Botha kinnitas, et tulistatud oli läbi WC-ukse, kuid lisas, et sihitud oli WC-potti. «Otse ukse pihta tulistades oleksid lasud potist mööda läinud,» selgitas ta.

Kuna lasud tabasid Steenkampi paremat külge, näitab see Botha sõnul, et naine ei istunud WC-potil, vaid püüdis end varjata.

Pistoriuse eilses tunnistuses seisis, et tulistamise hetkel oli ta ilma jalaproteesideta, kuid Botha sõnul olid lasud suunaga alla ning läksid läbi ukse ülemise osa, seetõttu kahtleb ta Pistoriuse jutus.

Ka prokurör Nel meenutas, et Pistorius rääkis, et kardab kuritegevust ja hoidis seetõttu relva enda voodi all, samas läks ta magama lahtise rõduuksega.

Botha sõnul leiti relva kabuur sama voodipoole juurest, kus oli ka Steenkampi asjadega kott ehk tõenäoliselt naise voodipoole juurest, mistõttu on imelik, et Pistorius ei märganud, et teda polnud voodis.

Pistorius väitis oma eilses tunnistuses, et toas oli kottpime ja ta ei näinud midagi, kuid Botha väitel oli kuulilaske kuulnud tunnistaja näinud, et tuli põles, seejärel kuulis ta naisterahva karjumist ja veel laske. Botha sõnul usub ta, et Pistorius teadis, et WC-s oli Steenkamp ning tegemist oli tahtliku tapmise, mitte enesekaitsega.

Seejärel asus Bothat küsitlema Pistoriuse kaitsja Barry Roux, kes alustas kohe agressiivselt, sundides uurijat tunnistama, et kui ta sündmuspaigale jõudis, ütles Pistorius talle kohe alguses, et arvas, et keegi oli tema majja sisse tunginud. Roux sõnul ei klapi ka Botha tunnistus laskude trajektoori kohta.

Roux nõuab selgitust ka tundmatu tunnistaja ütluste kohta ning Botha on sunnitud nentima, et tunnistaja eksis laskude arvuga. Seejärel seadis Roux kahtluse alla tunnistaja väite, et nägi magamistoas tulesid põlemas. «Sama tunnistaja kuulis ju kaheksat lasku,» sõnas Roux.

«Tunnistaja kuulis kahte-kolme lasku, nägi, et tuled põlevad ning 17 minutit hiljem kuulis veel kahte-kolme lasku,» vastas Botha ebalevalt.

Botha on sunnitud ka tõdema, et tunnistaja, kes kuulis enne laskusid tülitsemist, ei kinnitanud, et tegemist oli just Steenkampi ja Pistoriuse häältega. «Tunnistaja maja asub Pistoriuse kodust umbes 600 meetri kaugusel. Naisterahvas oli tunnistust andes vande all,» sõnas Botha.

Roux sõnul käitus politsei valesti, kui avalikustas, et Pistoriuse kodust leiti testosterooni, kuna tegelikult oli tegemist loodusliku aine, mitte dopinguga. «Purgi peal oli kirjas testoconpasupium,» sõnas Roux.

Botha oli sunnitud tõdema, et ei lugenud silti lõpuni.

Lisaks avaldas Roux, et lahkamisaruandest selgub, et Steenkampi põis oli tühi. «Kas nõustute, et see klapib väitega, et ta läks WC-sse? Tavaliselt kell kolm öösel pole inimese põis tühi,» rääkis Roux ning Botha oli taas sunnitud nõustuma.

Roux teatel helistas Pistorius kompleksi haldajale kell 3.19 ning palus abi, kell 3.20 tegi ta kõne kiirabisse. Botha tunnistas, et ei kontrollinud, kas Pistorius helistas haiglasse. 

Pistoriuse kaitsja oli väga hästi valmistunud ja Botha jäi iga küsimusega üha rohkem hätta.

Pistoriuse võimalikku kautsjoni vastu vabastamist arutatakse ka homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles